Samen met de opening van de terrassen en moederdag werd ook de officiële opening van de Triënnale in Brugge gevierd! Een selectie van kunstenaars en architecten plaatsten alweer enkele tijdelijke toppertjes in de historische kern van Brugge. Tot 24 oktober kun je hiervan genieten en ondertussen onbekendere plekjes in Brugge ontdekken. En zo kun je meteen ook enkele van m’n ‘inesighter’ tips meepikken om er één dag of zelfs heel wat langer te vertoeven.

My cup of culturetea

Al sinds de eerste (opnieuw) editie in 2015 van de Brugse Triënnale voor kunst en architectuur ben ik superfan van dit outdoor kunst- en architectuurparcours. Voor andere vormen van cultuur zoals een statisch museum, een toneel of tentoonstelling ben ik niet zo snel uit m’n kot of uit het bos of stadspark te lokken. Maar sinds m’n eerste kennismaking met dit soort openluchtparcours stelde ik vast dat ik dan toch niet de cultuurbarbaar ben die ik zelf dacht te zijn. En dankzij deze ervaring durf ik nog al eens een ommetje maken naar wat outdoorkunst in andere steden en landen, bijvoorbeeld onlangs naar het Track and Trace fotofestival in Kortrijk of naar het Middelheimmuseum in Antwerpen.

Zowel in 2015 en 2018 hebben we volop genoten van deze Triënnale en z’n installaties en zijn nu van plan dat opnieuw te doen! Ook al zijn de omstandigheden lichtjes anders dan anders.

Traum(a)!

De thema’s van de Triënnales zijn steevast origineel gekozen. De eerste editie in 2015 peilde naar de mogelijke transformatie van Brugge in een megapolis wanneer de zes miljoen toeristen van de stad hier effectief zouden blijven wonen (stel je voor!). De tweede triënnale onderzocht een vloeibare samenleving (we houden er maar beter rekening mee dat m’n huisje ooit aan zee komt te liggen) en creëerde publieke gastvrije plaatsen langs of op het water. Dankzij de Triënnale werd het ook mogelijk gemaakt om in de zomer te zwemmen in de reien. Alleen al daarom ben ik dit cultuurfestival oneindig dankbaar. Een vleugje Stockholm in Brugge.

De derde editie van Triënnale Brugge: heeft als thema ‘TraumA’. Er is opnieuw weer heel wat hedendaagse kunst en architectuur in de openbare ruimte te spotten, maar ditmaal vanuit een meer onderhuids perspectief: wat speelt er zich af achter de statige gevels? Hoe wordt de middeleeuwse stad beleefd én geleefd? Want hoewel Brugge voor velen een droombestemming lijkt, sluimert er in deze picture-perfect-wereld ook armoede, eenzaamheid, vervuiling of angst. Tussen droom en nachtmerrie.

Klinkt beangstigend? In het openingsweekend viel daar alvast niets van te merken! Het mooie weer, de volle terrassen én moederdag deden me weer dromen van een coronavrije wereld. Nog steeds kalmer dan anders maar met de bloeiende bloemen en bomen meer een ‘Traum’ dan een ‘Trauma’.

De installaties

Zoals gewoonlijk nemen we weer volop de tijd om alle installaties te ontdekken want ze liggen wat uit elkaar en onderweg word je constant verleid door allerlei terrasjes, nieuwe plekjes, winkeltjes en kennissen om even halt te houden. En uiteraard hop ik de komende weken graag gewoon eens langs in het passeren met de fiets, op weg naar werk of vrije tijd om zo de nog niet ontdekte kunstwerken te ontdekken. Nog een beetje dromen en verlangen dus. Wat is het een luxe om Bruggeling te zijn!

Op de website van de Triënnale vind je alle info terug over de kunstenaars en hun installaties. Op diverse plaatsjes kun je ook plannetjes verkrijgen of je kunt het plannetje downloaden op de website. Ik heb mijn papieren plan alvast gedoneerd aan een willekeurige toerist die de weg zocht. Er zijn ook verschillende kind- en gezinsvriendelijke manieren om de Triënnale te verkennen. (zie alle info onderaan deze pagina)

Hieronder vind je een overzicht van de werken die wij reeds bezochten (wordt nog verder aangevuld) en onze no-nonsense interpretatie ervan.

De duivenbank (Inner circle – NADIA KAABI-LINKE)

Een cirkelvormige bank waar je niet op kan zitten omdat ze uitgerust is met ‘pinnen’ moet de gastvrijheid van onze stad verbeelden. Auch! Bovendien kijk je niet naar elkaar maar weg van elkaar. En staat deze bank op het plein voor het politieke en administratieve hart van Brugge, de Burg met z’n stadhuis. Gelukkig draag ik zelf m’n steentje bij om het stadsbestuur uit z’n inner circle te laten breken.

Het kleurrijke stofjes van kleurrijke Bruggelingen ( Happy Coincidences- AMANDA BOWDER)

Een participatief projectje doet m’n hart altijd sneller kloppen. Op de Verversdijk, een plekje met een historiek in textiel werd een doek over de reien en een gevel gespannen. Bovendien bestaat dit doek uit kleurrijke motieven van stoffen die Bruggelingen in huis hadden en verzameld hebben op naaidagen. Bruggelingen gaven dus letterlijk kleur aan deze stad. De bootjes gaan er gewoon onderdoor, dus ook daar een unieke ervaring.

De rode boomstelling – vooraf reserveren! (HECTOR ZAMORA)

‘Dat is hier beter dan een pretpark!’ riep m’n man uit toen hij de treden beklom van dit spectaculaire werk. Een verborgen tuin aan het Guido Gezellehuis (nog nooit geweest!), een gigantische boom en daarrond een metershoge stelling en platform op de top. Zelfs wij kwamen met licht knikkende knieën boven om het fenomenale zicht op Brugge te aanschouwen. Eens iets anders dan op de Halletoren of het concertgebouw of op een touwenparcours in de bomen of rotsen. Letterlijk en figuurlijk een toppertje.

Let op: er worden maar 10 personen tegelijk toegelaten op deze installatie. Vooraf reserveren is dus zeeeeker aan te raden. Kinderen moeten bovendien groter zijn dan 1m40 om de stelling te mogen betreden. Wie kleiner is, passeert best nog even in het Boudewijn Seapark om toch een pretpark sensatie te beleven.

De fake boomwortels (HENRIQUE OLIVEIRA)

Over de verdoken archeologische restanten van de eerste middeleeuwse stadsomwalling (tiens, weeral iets bijgeleerd) kruipen nu takken tot aan het water. Het lijkt alsof de natuur achter de ommuurde tuinen vrij spel heeft, want de takken en wortels lijken levensecht maar de takken zijn artificieel en bootsen de natuur na. Had er geen rode zuil en klein hoopje mensen bijgestaan die allemaal staarden naar hetzelfde punt, was de installatie me nooit opgevallen.

De hobbit vogelnestjes (ADRIÁN VILLAR ROJAS)

Nog iets dat ons niet opvalt zijn de vele speciale vogelnestjes die verspreid werden over de stad. We hebben nog veel werk om ze allemaal te ontdekken. Meer nog, we hadden zelfs een tip nodig om er ééntje te ontdekken. Gelukkig vonden we er een drietal in deze ons zeer bekende stadstuin die vaak een ommetje waard is als ik eens in de stad ben. Kun jij ons tippen waar we er nog kunnen vinden?

Het vervolg

Na deze eerste omzwervingen is het moederdagontbijt verteerd en krijgen we stilaan honger. De terrasjes beginnen te lonken en dus besluiten we op goed geluk te checken of mijn favoriete plek in de stad nog een plaatsje op het grote, groene terras heeft. Zo belanden we op het fantastische terras van De Republiek met een lekker aperitief en heerlijke lunch. Over deze plek kan ik nog uren vertellen, maar ik kan je alvast vertellen dat je hier bij een bezoek aan Brugge MOET passeren (als er plek is). Voor nog andere plekjes verwijs ik je graag naar m’n andere blogpost met de leukste adresjes voor een citytrip in Brugge.

Op weg naar onze fiets die passeren we uiteraard ook nog Da Vinci voor een ijsje en zo zit m’n gedroomde moederdag en eerste echte zomerweekend er op.

Er staan nog wat kunstwerken op ons lijstje maar dat is voor de volgende keer. We hebben nog tot eind oktober de tijd en bovendien zijn niet alle kunstwerken al af. Kom later nog eens terug naar dit artikel, en dan vind je misschien nieuwe verslagjes, invalshoeken en wie weet nog een voorstel van parcours of fietsroute. Maar het is precies de charme van de Triënnale om tussen de kunstwerken door je eigen weg te zoeken door deze stad die nog vol verrassingen zit. Zelfs voor iemand als ik die hier al altijd woont of leeft.

Kom het zeker zelf eens ontdekken en maak er met de andere Brugge tips op deze site meteen een lang weekend van!

Meer info

Voor alle info, neem een kijkje op de website van de Triënnale. Hier kan je ook meteen de stadskaart downloaden die je de weg wijst naar de 13 installaties van Triënnale Brugge 2021, de Poortersloge en de infokantoren. Stadskaarten kunnen ook worden verkregen in de drie infokantoren. 

Brugge bereik je heel gemakkelijk met de trein. Vlakbij het station staat de eerste installatie al op je te wachten, nl. de Poertoren aan het Minnewater. Kom je toch met de auto, parkeer dan onder ’t Zand in de zeer ruime parking. Wil je dichtbij de toren van Hector Zamora staan? Parkeer dan ondergronds in Parking Langestraat.

Podcast
Om de opzet en het thema van dit jaar, TraumA, beter te kunnen begrijpen, creëerden Visit Bruges en Triënnale Brugge een wervende podcastreeks.  Die neemt je mee op ontdekkingstocht doorheen de ‘echte’ geschiedenis van Brugge en achter de schermen van kunst en architectuur in de stad.  Naast informatie over de actuele editie leer je dus meer over de Brugse geschiedenis, UNESCO Werelderfgoedstad, moderne architectuurparels, creaties van inspirerende makers, de twee eerdere triënnales in 2015 en 2018, de toekomstplannen van de stad en de verdere troeven van Brugge. Het is de ideale voorbereiding voor een bezoek aan Triënnale Brugge, of voor wie gewoon meer wil weten over de stad Brugge. 
Nieuwsgierig ? Beluister de podcasts hier.

Aanbod voor kinderen en families

Rondleiding (5 – 10 jaar)
Iedere zondag neemt een gids families mee op belevingstocht.
Interactie is de rode draad. Spelenderwijs ontdek je enkele kunstwerken.
Samen kijken en interpreteren, onderzoeken en fantaseren.
◆ 5 – 7 jaar: 23/5, 6/6, 20/6, 4/7, 18/7, 1/8, 15/8, 29/8, 12/9, 26/9, 10/10, 24/10
◆ 8 – 10 jaar: 16/5, 30/5, 13/6, 27/6, 11/7, 25/7, 8/8, 22/8, 5/9, 19/9, 3/10, 17/10
◆ Timing: zondag, 14:00 – 16:00
◆ Taal: NL
◆ Vertrekpunt: Historium
◆ Prijs: € 12,50 per persoon (kinderen gratis)
◆ Info: visitbruges@brugge.be, +32 (0)50 44 46 46, Historium
◆ Reserveren (voorlopig kan enkel voor de maand mei een reservering gemaakt worden)

Doe-kaarten (6 – 12 jaar)
Ontdek de kunstwerken spelenderwijs en ga zelf creatief aan de slag.
Onderzoek, fantaseer en teken er op los. Plezier verzekerd!
Post je kaarten in de brievenbus in de Poortersloge en de Triënnale stelt ze tentoon.
Download de doe-kaarten of haal ze vanaf 8 mei gratis op via:
◆ Infopunt Poortersloge (Kraanrei 19, Brugge)
◆ Infokantoor In&Uit (’t Zand 34, Brugge)
◆ Bibliotheek Biekorf (Kuipersstraat 3, Brugge)

Luisterverhaal (6 – 12 jaar)
Opa Arthur en zijn ekster Marietje nemen je mee op sleeptouw doorheen de Brugse binnenstad.
Ze vertellen weetjes over de kunstwerken en dagen je uit om te kijken met al jouw zintuigen.
◆ Beluister de intro en maak alvast kennis met Opa Arthur en zijn ekster Marietje
◆ Scan de QR-codes op de infozuilen en ontdek de verhalen achter de kunstwerken

Zoektocht (6 – 12 jaar)
In juli en augustus verstopt Vlieg een schatkist langs de kunstroute.
Ga mee op zoektocht en ontdek de schat! Zie jij wat ik zie?
Onderweg verken je spelenderwijs enkele kunstwerken.
◆ Schatkaart gratis beschikbaar vanaf 1 juli