Brede, witte zandstranden, amper hoogbouw, duinen en hier en daar een gezellige beachbar. Nee, daarvoor hoef je niet naar een exotische bestemming. Ook in Nederland, vlakbij de Belgische grens in Zeeuws-Vlaanderen, kun je genieten van deze ervaring.

Toegegeven, de Belgische hoogbouw rukt ook op in dit gebied. Cadzand bijvoorbeeld krijgt zo stilaan Knokse allures. Maar de omliggende natuur en andere stranddorpjes zijn nog steeds het bezoeken waard.

Hieronder vind je enkele van onze tips in Zeeuws-Vlaanderen, vlakbij de Belgische grens in West-Vlaanderen. Altijd te combineren wanneer je een trip naar Brugge of de Oostkust doet.

Fiets beachhoppen in Zeeland (NL Breskens – Vlissingen)

Een daguitstap (of langer) waar je helemaal van weg bent? Neem eens de fiets mee op de boot van Breskens naar Vlissingen. Van hieruit kun je via mooie fietspaden de leuke kustdopjes Zoutelande (eet een ijsje in Place to Go) of Domburg (met gekleurde strandcabines) bezoeken. En uiteraard zijn Vlissingen zelf (bijv. voor een afsluitende terrasje terwijl je op de volgende boot wacht) of Middelburg ook zeer de moeite voor een stop.

Je hebt diverse fietsknooppuntenplanners en apps waarmee je de routes kunt plannen of wijzigen. Dat wijzigen is geen overbodige luxe want het kan winderig zijn in de polders. De knooppunten langs de kustlijn zijn alvast prachtig.

Tickets voor de veerboot kun je boeken via https://www.westerscheldeferry.nl/ en kosten
10,40 euro retour voor een volwassene en 7,90 euro voor kinderen van 4 t.e.m. 11 jaar. Zonder fiets betaal je 2 euro minder. De auto kan niet mee en blijft staan op de gratis parking.

Speel- en bunkerpark Groede Podium (Breskens – Zeeland NL)

In Groede vind je een hoop oude bunkers uit 1942 die met respect voor hun geschiedenis omgetoverd werd tot een leuke speelplek. Springkastelen, klauteren op bunkers, speeltoestellen en een cafetaria met Nederlandse culinaire toppers (frikadellen 😆).

Dit speelplezier kun je nog uitbreiden met een wandeling via de knooppunten (een rondje van zo’n 5 km via knooppunten 18, 74, 93, 17, 18) richting zee of dichterbij naar speelnatuur met speeltoren (tussen knooppunt 17 en 18). Of dit Komoot-rondje van 7km dat alle leuke natuurspeelattracties (vogelkijkhutten, trekvlot, hangbrug,…) aan elkaar rijgt. Ideaal om kinderen aan het wandelen te krijgen.

🅿️Gerard de Moorsweg 4, 4503 PD Groede, Nederland
👉 In Nederland kun je ook gebruik maken van de app ‘Wandelknooppunten

Nog meer speelplezier in Speelboerderij Pierewiet in Nieuwvliet

Met een groep of gewoon met je gezin op zoek naar nog meer vertier of een afwisseling tussen al dat wandelen aan de zee? Of stel je voor, slecht weer! Breng dan een bezoekje aan Speelboerderij Pierewiet. Een grote en leuke minigolf, een speeltuin binnen en buiten, diertjes, gocarts, een techniekzolder en een groot terras en binnenruimte om iets te eten en drinken terwijl de kinderen spelen. Kinderen betalen een toegangsprijs van 5,5 euro om te kunnen spelen. Van ouders wordt een consumptie verwacht.

Struinen langs gluurmuren in Braakman Noord – Zeeland (NL)

✋Verboden de paden te verlaten! Een bordje dat we meer dan eens tegenkomen bij het wandelen.

In Braakman, niet zo ver van Terneuzen, is het natuurgebied zo groot dat iedereen zomaar overal mag lopen. Struinnatuur noemen ze dat. Gelukkig grazen er ook koeien die de paden vrijmaken want met bramen en netels is het niet zo evident. Een lange broek is dus handig.

Er is ook een leuk speelbos, een manier om de kinderen mee te krijgen om daarna een adembenemende wandeling te doen door de kreken en polders. Er zijn kortere en langere lusjes en onderweg kun je o.m. een gluurmuur bezoeken. Een zalig synoniem voor vogelkijkmuur toch?

🅿️Parkeerplaats Noord Braakman Oost Zeedijk 1, 4521 PW Biervliet, Nederland
🥾Wij wandelden de Westgeulroute van 9km maar deden het ommetje naar de gluurmuur. Van daaruit wandelden we verder en kwamen we door de struinnatuur na een hele tijd weer op de gele route. Er is ook een route van 4,5 km. Alles staat mooi aangeduid op de infoborden aan de parking
👉 Extra tip bij mooi weer. Iets verderop heb je een klein strandje aan de Westerschelde. Hiervoor kun je parkeren aan het ‘landingsmonument’

Hotel De Timmerfabriek Vlissingen

Nog op zoek naar een goed gelegen hotel in Zeeland. Check dan zeker eens hotel De Timmerfabriek in Vlissingen.

✅Geslaagde reconversie van een oude fabriek in het maritieme herontwikkelde Scheldekwartier

✅originele kamer (duplex)

✅schitterend uitzicht (we hebben onze gordijnen zelfs niet dicht gedaan om te slapen 🤩).
En ook goe van eten!

De prijs is verrassend betaalbaar voor dit soort hotel en kamer (in het laagseizoen).
Ze hebben ook soortgelijke familiekamers 👨‍👩‍👧‍👦 maar wij gingen deze keer met z’n tweetjes op stap.

Stadswallenwandeling van Veere

Op hetzelfde Zeeuwse Eiland van Vlissingen vind je het mooie historische dorpje Veere aan de rand van het Veerse meer. Dit meer is sowieso een watersport Walhalla maar ook gewoon leuk om in rond te struinen. Een leuke wandelingen is de wandeling over de stadswallen. Een wandeling langs het water, koeien, een trekpontje en oude kanonnen. Een ander hoogtepunt is de Stenen Beer! Een oud bastion uit de tijd van Napoleon. De Stenen Beer is een verbindingsweg tussen de zeedijk en de bolwerken. En je kan er nog in. Wandel door de overdekte doorgang (de poterne) en gluur langs de schietgaten (embrasures) naar buiten. Met deze wandeling wandel je alle highlights van Veere aan elkaar.