GRrr-wandelen met kinderen

(GR-) wandelen is hot. De serie ‘GR5’ goot dit avontuurlijke sausje over wandelen sinds het begin van de 2020 lockdown en plots werd het voor avonturiers@home ook een aantrekkelijke activiteit. Maar hoe pak je dat aan als je twee paar kortere beentjes moet meetrekken?

In deze blogpost vertel ik over ons wandelavontuur met kinderen tussen Aarschot en Leuven. 30 km langs de mooiste natuurgebieden en speelbossen in de omgeving. En natuurlijk een overnachting ‘in the woods‘.

Reizen vòòr kinderen

How it started

Het principe van ‘slow travel’ intrigeert ons al toen we in onze twintiger jaren in een impuls de fiets namen en de LF-fietsroute ‘de Groene Weg naar de Middellandse Zee’ fietsten, met een écht routeboekje en zonder GPS. Dat smaakte naar meer en het jaar nadien fietsten we in uit Erasmus nostalgie (met stop in Toulouse) het Canal du Midi en de Garonne af tussen Agde en Bordeaux.

How it ended

Maar toen kwamen er kinderen en hadden we echt geen idee meer hoe we zoiets konden aanpakken. Zelfs daguitstappen leken al teveel gedoe. Laat staan een fietsreis. Nochtans kan het, want vele jaren volgden we met uitgesproken bewondering gezinnen die volgepakt met de fiets of rugzak de talrijke LF’s en GR’s van Brugge passeren. Toch lieten we deze fietsboot passeren en genoten we de eerste jaren vooral van het comfort van Landalparken en vakantieparken buiten de schoolvakanties. We hadden zeker evenveel plezier en vooral welkome rust.

Voorbereiden op later avontuur in Landal Orveltermarke

How we try to work it out

Maar alles evolueert. Stap voor stap lijken avontuurlijkere reizen weer mogelijk te worden. Maar in plaats van er zoals vroeger in te vliegen, hebben we nog wat overtuigingswerk voor de boeg. Die webinar van ‘Into the artic’ over een meerdaagse wandeling doorheen de Groenlandse wildernis wordt nog even verticaal geklasseerd en we starten met een tweedaags wandelavontuur in Vlaanderen. Willem, je ziet ons als krasse 50-ers binnen een jaar of 10!

De planning vooraf

Een GR in stukjes doen lijkt nogal complex met twee auto’s (en die hebben we ook niet) of de bus (als dat al ongereserveerd rijdt in het weekend…) maar de trein, daar zijn we fan van. En ook van de #hellobelgium free treintickets.

Tip 1: neem de trein om van en naar je bestemming te geraken. Goed voor het milieu en geen gedoe met het ophalen van de auto. Bovendien biedt dit extra family time rond  het treintafeltje (toch voor zover het voorbereiden van een Franse toets onder die categorie valt...)
Airbnb ‘Into the woods Rotselaar’

M’n mentale tripstick wees om een onbekende reden naar Leuven en op Airbnb vond ik in Wezemaal/Rotselaar toevallig een ideaal klinkend ‘into the woods’ logement op een 10-tal kilometer van het station van Leuven in de buurt van de spoorlijn richting Diest. Eén station verder ligt Aarschot, middenin een wandelknooppuntennetwerk en in de onmiddellijk nabijheid van enkele GR’s.

Tip 2: kies een ruime regio en ga daar op zoek naar een leuk logement (bijv. via Airbnb). Plan daarrond je routes. Het perfecte logement maakt het avontuur helemaal af. Daarnaast zijn trekkershutten vaak ook een leuke basic optie. 

Met de wandelknooppuntenapp stelde ik zelf een route samen. Ik liet me daarbij inspireren door de streek GR Hageland maar ik maakte omwegjes richting domeinen die ook wat spelelementen hadden. Dit vlooide ik uit door op Google Maps te zoeken naar de groene gebieden en de naam in Google op te zoeken.

Tip 3: plan je eerste GR avontuur met kinderen in een regio met veel route opties, zoals een wandelnetwerk. Zo kun je bij vermoeidheid inkorten en volg je ook daarbij de mooiste paden.

Eten en drinken nemen heel wat ruimte en gewicht in. Bovendien waren het lock-down omstandigheden en is het niet eenvoudig om eten en drinken te vinden onderweg. Daarom plande ik op voorhand ook wat scenario’s: waar ligt de dichtstbijzijnde frituur, take-away of supermarkt en hoe geraken we daar. Ik vroeg aan onze hosts of we een fiets konden lenen om naar de supermarkt te gaan en dat was gelukkig geen probleem. Zo hadden we ’s avonds een uitgebreid eet- en drinkfestijn (pizza, lasagne, aperitiefhapjes, iced tea en biertjes).

Tip 4: check op voorhand waar de supermarkten, bakkers, cafés, restaurants,... liggen langs je route of rondom je logeeradres. Denk op voorhand na waar je eten en drinken zult vinden. En neem snoepjes en koekjes mee van thuis. Met kinderen val je beter niet zonder. 

Praktische informatie

Dit waren de routes:

Startpunt: station van Aarschot (met overstap in Leuven)- Eindpunt: station van Leuven

Route dag 1: Aarschot – Wezemaal (13,5 km) https://www.komoot.nl/tour/289875112?ref=wtd

  • 247 – 748 (bovenop de berg enkele spelelementen) – 708 (mooi gebied’s Hertogenheide) – 704 -Eikelberg (enkele geocaches te vinden) 79 – 73 – 77 – 76 (mooi gebied voorbij Geldrode) – 72 – 75 – 166 – Beninksberg (mét wilde paarden, maar niet vandaag) – 67 – 66 – 65 Wijngaardberg (mmmm Wijn en jeuj een berg) – 74 – 64 – naar Airbnb

Route dag 2: Wezemaal – Leuven (17,7 km) https://www.komoot.nl/tour/290399412?ref=wtd

  • Vanaf de airbnb pikten we in op 605 (Wijngaardberg) – 6 – 604 – 62 – 603 – 69 – 601 – 602 Dunbergenbroek – 106 – 107 – 109 – 113 – shortcut via ChartreuZen-route naar 112 – 111 – shortcut naar 54 – Lindenbos – 53 – 55 – 56 – 49 – 48 – 42 Provinciaal domein Kessel-Lo – 4 naar station Leuven

Dit was onze packlist:

De omstandigheden bepalen de packlist. Het was eind november 2020 (lockdown 2 omstandigheden) – zaterdag was het zeer zonnig, zondag mistig en koud (3°)

  • Tim en ik een gewone rugzak
  • Elle en Louiz een kleiner rugzakje
  • 2 paar onderbroeken en kousen per persoon
  • 1 reserve-outfit (broek, t-shirt, thermisch truitje en trui) per persoon – hierdoor hadden we ook extra laagjes mee tegen de koude
  • 1 boek per persoon + de studieboeken van Elle
  • 3 drinkbussen (= te veel voor de winter) en 1 thermoskan met koffie
  • 4 fruitsapjes
  • Snoepen en koeken
  • Een brooddoos gevuld met wraps

De verdeling van de bedjes en de sterren

Het waren best pittige en lange tochten. We kozen telkens voor een ommetje om zo de mooiste gebieden mee te hebben. Via de knooppunten kan het ook heel wat korter. Op de eerste dag kwamen we weinig spelelementen tegen, maar het wandelen met snoepen als beloning was leuk genoeg. Onze slaapplek was fantastisch. Midden in het bos, gastvrije eigenaars met leuke kinderen en honden, een haardvuur en een fiets die we even mochten lenen om eten te halen. Ongetwijfeld vijf ‘bedjes’ waard.

De tweede dag mochten de kinderen zelf kiezen: de lange leuke route of de kortere saaie route. Ze kozen voor lang en leuk (intern vreugdesprongetje). Aan knooppunten 602 gingen we zo doorheen het prachtige ruige gebied Dunbergenbroek richting het Chartreuzenbos waar heel wat leuke elementen waren van de natuuroaseroute.

Afsluiten deden we in het Provinciaal domein Kessel-Lo waar we ook heel wat leuke spelelementen vonden (een ploeterbos!). De laatste kilometer richting het Leuvense station liep langs een verkeervrije route en een prachtige ‘free wall’. Met glimmende trots trakteerden we ons op een warme koffie en chocomelk uit een automaat op het station (it still is 2020…).

Maar wandelen is en blijft saai en vermoeiend voor kinderen. Gelukkig zijn er af en toe wat lichtpuntjes zoals modderstroken, heuvels, speelelementen, bladerengevecht, stokkengevecht,… en een leuke plek met kinderen, honden en speeltoestellen om ’s avonds te logeren. En de fierheid om het einde om te beseffen dat we meer dan 30km wandelden, maakte veel goed, net als die foto’s op Instagram (tieners…)

De conclusie

Mixed feelings. We vonden het allemaal de max in the end maar de tocht was niet weerstand loos. Maar misschien hoort dat er sowieso bij.

Meenemers voor de volgende keer of voor wie deze route wil kopiëren: Mik op een traject van 12 tot max 15km (die kun je via de knooppuntenapp uittekenen), ook al mis je hierdoor de leukste gebieden zoals het Chartreuzenbos en het Lindenbos. Het wild spelen op één plek of zoeken naar geocaches compenseert ongetwijfeld die pret.

Cheers op deze uitmuntende kidsprestatie

Hopelijk tot binnenkort voor meer micro-GR-avontuur! Hebben jullie triptips of hoe pakken jullie zoiets aan met kinderen? Laat het me zeker weten in de reacties!