Natuur en avontuur in de Brugse Groene Rand

De historische zichten op Brugge zijn fenomenaal. Maar de bossen en natuur rondom zijn dat ook! De groene gordel rond Brugge, met tentakels tot in de binnenstad, is uniek én bovendien sta je er op een wip. Laat je dus niet alleen verleiden tot die standaard trip naar Damme maar verken zeker ook ’the other sides’ van de groene rand als je op citytrip bent.

Onderweg naar de Driekastelenwandelroute

Met de stappers, trappers of lopers

De boscluster Tillegem/Beisbroek/Tudor/Chartreuzinnebos in het Westen, de Meersen en Ryckevelde in het Oosten, het poldergebied rond Damme of Meetkerke in het Noorden of gewoon de Vesten rondom de binnenstad. Zelfs na 9 maanden corona ben ik in 2020 nog niet ‘rond’ geraakt naar al m’n Brugse favorieten.

Op wandel

Dit zijn de absolute wandeltoppers, bovendien ook allemaal geschikt als ’trailrun’.

Driekastelenwandelroute (12km)

Een ongelooflijk mooie route langs maar liefst drie kastelen (what’s in a name) waarvan eentje bovendien ook een te bezoeken sterrenwacht (Cozmix) is. De route leidt je langs de mooiste paden in deze grote boscluster in de Brugse rand, via speeltuinen en horeca. Ideaal dus om kinderen aan te zetten tot een dagtocht. Voor het enige nadeel is er een handige oplossing. Het ruisen van de autosnelweg is de zee. Laten we dat afspreken. Meer info

Kasteel van Tillegem
Meersen wandelroute en het wandelnetwerk Velden en Meersen:

Een oude spoorwegbedding, uitgestrekte velden, onverharde paden, stukken bos… De mooiste vergezichten vind je op deze route. Hier word je helemaal zen. Bovendien liggen er nog tal van andere wandelroutes in die buurt. De Ryckeveldewandelroute (kastelen en bossen), de Beverhoutsveld wandelroute (historische dreven), Oedelembergwandelroute. Alle combinaties zijn mogelijk via het wandelnetwerk Velden en Meersen. Goed voor eindeloos wandel- of loopplezier.

Kanaliseren van de Vesten naar de gouden rand van Brugge:

Dat je bij een bezoek aan Brugge de 8,6 km lange Vestingroute doet, is evident. Dat kan al lopend, wandelend en fietsend. Maar op verschillende plekken takt deze route aan op de kanalen die Brugge verbinden met het Ommeland.

Langs deze kanalen zijn tal van wandelpareltjes te vinden. Het Lapperfortbos in Sint-Michiels of de vallei van de Zuidleie in Moerbrugge als je het kanaal richting Gent neemt. Het Waggelwaterbos of de Meetkerkse Moeren als je richting Oostende rijdt. Het Fort van Beieren en Damme via de Damse Vaart. Neem de fiets en laat je langs elke aftakking verrassen met leuke stops, aanlegsteigers, picknickplekken en ommetjes.

Op de trappers

Op de mama- of papafiets:

Ook bij het kiezen van fietsroutes kan je rond Brugge een acute aanval van keuzestress krijgen. We vergeten hier soms hoe rotverwend zijn met al die fietspaden, -bruggen en verbindingen.

Met het fietsnetwerk ben je altijd verzekerd van de beste routes. Alle toppers van Brugge die hierboven staan worden bovendien aaneengerijgd door één fietsroute, de Groene gordelroute.

Sportief op de mountainbiken of racefiets:

Ook mountainbiken kan uiteraard doorheen de bossen en wegels rondom Brugge. Al is het daarbij aangeraden om bewegwijzerde paden te gebruiken die vaak afzonderlijk liggen van de bewegwijzerde wandelpaden. Zo ben je verzekerd van de beste ervaring. Hier vind je het overzicht van de routes in de onmiddellijke nabijheid van Brugge.

Ook voor racefietsen is er heel wat moois te zien. Via de jaagpaden kun je alle kanten uit. Ook de historische ‘heirwegen’ zorgen voor kaarsrechte verkeersluwe fietsracebanen.

Kleine avontuurtjes

Het besef dat je voor een beetje avontuur niet ver moet lopen, helpt om het permanent hunkeren naar bergen, meren, rust en uitdagingen draaglijk te maken doorheen het jaar. Bij een opstoot van wandel-, fiets- en loopmoeheid biedt één van deze activiteiten voor ons vaak wat opluchting.

Sint-Pietersplas:
Windsurfen, suppen, kajakken,… aan de Sint-Pietersplas kun je tussen vanaf de Paasvakantie tot in oktober het water op en genieten van een drankje achteraf. Meer info

Varen op de kanalen:
Naast de bootjes op de Brugse reien of de Lamme Goedzak, kun je met je eigen boot gratis en zonder vergunning kajakken, kanovaren of roeien op ‘de bevaarbare wateren’ (Damse Vaart, Kanaal Gent-Oostende). Iets buiten Brugge, in Beernem, kun je een oude kanaalarm afvaren met een kajak die je huurt bij De Kijkuit. Daarnaast zijn er hier nog tal van andere outdooractiviteiten te boeken of kun je hier een mountainbike huren.

Polderwind avontuur:
Ook net buiten Brugge, meer bepaald in polderdorpje Zuienkerke, maar een aanrader voor wie op zoek is naar haalbare avontuurtjes, ook met kinderen. Outdoorteam heeft een aanbod voor families, kinderfeestjes en teambuilding. Check hier hoe onze geslaagde test van het familieaanbod verliep.

Brugge, stad aan Zee

Brugge heeft alles, zelfs een zee. Ze noemen het…Zeebrugge. Het best bewaarde geheim aan de Belgische kust en dat houden Bruggelingen misschien ook graag zo. Een ruwe parel door de nabijheid van de haven en net daarom zo apart. Deze ruwe parel wordt de komende jaren stap voor stap opgepoetst. Maar ook nu valt hier reeds heel wat te beleven. En dat bovendien een tikkeltje anders dan de modale Belgische badstad. Love it.

Natuurgebied De Fonteintjes

Surfclub: De Icarus surfclub is een toffe beachbar net voor de duinen. Wie wil leren kiten is hier aan het juiste adres.

Strandwandelen: voor strandwandelingen heb je in Zeebrugge meerdere keuzes. De eerste is de wandeling náár zee, want het strand is hier behoorlijk breed. Daarnaast kun je buggyproof via de Saint George Day wandeling bijna tot in de zee lopen en heb je aan de andere zijde een mooi zicht op de havenactiviteit. Richting Blankenberge loop je via het prachtige natuurgebied ‘De Fonteintjes’ richting Blankenberge.

Vissershistoriek: Zeebrugge heeft een rijk verleden. Het zeeleven maar ook de haven zijn onlosmakelijk verbonden met dit vissersdorp. De Visserswijk van Zeebrugge kun je het best verkennen door de erfgoedwandeling te doen. Sluit dit dorpsdeel af met garnaalkroketten bij het Werftje of geniet van een culinair diner bij Restaurant Njord . In de nok van het cruisegebouw heb je vaak een zicht tot in Brugge (vooraf reserveren noodzakelijk). Kinderen kunnen hun hart ophalen in de speeltuin aan de overzijde.

Tot slot

Na deze opsomming zal het jullie niet verbazen dat deze stad ons hart ook letterlijk harder doet kloppen. Outdoor beweging gegarandeerd. Het is niet Antwerpen, Gent of het platteland. Het is iets tussenin…en net daarom houden we ervan.

Overzichtskaart hotspots