Skiën zonder zwarte sneeuw te zien

Is leren skiën een kinderdroom van je? Of wil je de kinderen leren skiën zonder fortuinen uit te geven in een groot duur skigebied. Search no more. Wij hebben een goedkope poort ontdekt tot eindeloos skiplezier met het gezin! En bovendien ook vlot bereikbaar met de trein. Aussois!

Uiteraard klinken gebieden als La Plagne, Tignes, Val Thorens veel bekender in de oren. Maar als je begint uit te rekenen wat een skireis kost aan skipas, verblijf, materiaal en lessen, val je wel even achterover. En dan al die berichten over de steeds slechtere sneeuwcondities. Dit doet je wel twee keer nadenken vooraleer dit bedrag op tafel te leggen… En zo’n groot skigebied is vaak niet nodig wanneer bijna iedereen de eerste ski’s in de sneeuw zet. Dan is een klein en betaalbaar beginnersgebiedje meer dan voldoende.

Toch wilden we dit jaar zeker gaan skiën. Want de skikledij van onze Laplandtrip van vorig jaar paste de kids nog als gegoten. In Lapland zetten we onze eerste voorzichtige stapjes op de skipiste dus nu leek het ons een super idee om eindelijk werk te maken van deftige skiskills. Zo kunnen we op termijn samen door de grotere skigebieden trekken. Via via kregen we plots de gouden tip te horen om dit op een betaalbare manier te doen: Aussois

Onze betaalbare skitrip in Aussois

Aussois is een zeer charmant bergdorpje (geen smakeloze skiappartementen) in de Franse Alpen op een hoogte van 1500m. Het skistation reikt tot 2750m maar heeft slechts 55km pistes waarvan ook wat groene en blauwe. Het ligt op een zuidflank en is uitgerust met sneeuwkanonnen waardoor het vrij sneeuwzeker is, ook in de afgelopen uitzonderlijk warme periode. Het is zeer overzichtelijk waardoor je kinderen naar hartelust kan laten skiën. Je komt steeds weer op hetzelfde punt uit. Aussois heeft één van de goedkoopste skipassen van Frankrijk en is gekend als één van de beste gebieden voor beginners. Ideaal dus voor een eerste gezamenlijke skitrip.

Hieronder vind je alle links en tips op een rijtje om zelf werk te maken van deze haalbare en betaalbare skitrip voor beginners.

Links en tips voor een ‘all-in’ skivakantie

  • Slapen deden we in Les Flocons d’Argent. Voor 399 Euro verbleven we er van 2 januari tot 7 januari (5 nachten). Dit verblijf ligt vlak aan de piste. Praktisch uiteraard het gemakkelijkste. De verblijven zijn vrij basic maar hebben alles wat je nodig hebt. Wij boekten een 6 persoonskamer zodat er niemand op het zetelbed in de woonkamer moest slapen. De bedden zijn wel aan de kleine kant voor volwassenen die groter zijn dan 1,80m.
  • Voor de skipas van 5 dagen betaalden we 130 Euro voor kinderen en 154 Euro voor +12. De skipas boek je samen met het verblijf.
  • Voor de (groeps) lessen betaalden we 116 Euro per persoon voor 5 dagen. Ikzelf en onze 2 kinderen volgden lessen. Vanaf 13 jaar skiën kinderen en volwassenen samen. Je boekt de lessen samen met het materiaal via deze website van ESF: https://www.esf-aussois.com/
  • Voor de huur van het materiaal (5 dagen) betaalden we 96,83 voor een volwassene en 61,36 voor de kinderen. Daarbij kun je voor 12 euro ook nog een locker huren om je skimateriaal tussen de lessen door in op te bergen. Het materiaalhuur (Intersport – Leon Sport) bevindt zich aan de overzijde van de skischool.
  • Eten was niet inbegrepen in de prijs. In het dorpje zijn er supermarktjes met de noodzakelijke dingen, er is een bakker, beenhouwer, een brouwerij om iets te drinken, pizzeria, restaurants… Boven op de berg in de berghut ‘La Montana’ kun je bovendien lekker, betaalbaar en snel lunchen.
  • Naast skiën zijn er ook andere dingen te doen in Aussois. Wanneer de sneeuw nog niet tot in het dal reikt, kan er uiteraard gewoon gewandeld worden. Wanneer de sneeuw wel tot in het dal reikt, is er ook een rodelbaan, kan er met husky’s getoerd worden,… En ook in de zomer is het blijkbaar een leuk outdoordorpje. Maar dat is allemaal van horen zeggen van een niet skiënd groepslid. Want die heeft zich ook uitstekend vermaakt.
  • Als vervoermiddel kozen we deze keer voor de trein van Rijsel naar Modane. (Vrij) gemakkelijk, minder vermoeiend voor de chauffeur. Qua prijs, wij betaalden 650 euro (er werden al 3 volwassenen gerekend want we hebben een +12 jarige), komt dit in dezelfde prijsrange uit als brandstof, péage, sneeuwkettingen, slijtage,…. En het is duurzamer en comfortabeler, tenminste als de kinderen ook al wat kunnen helpen met de bagage. Om in het dorpje te geraken kun je een taxi boeken (+/- 35 euro) of met de bus gaan. Beide reserveer je best voordien.
  • Indien je net als ons de TGV overstap maakt in Parijs, dan moet je switchen tussen stations Gare de Lyon en Gare du Nord via de metro (RER lijn D). Op de website van NMBS Internationaal vind je hoe en wat. Koop je metrotickets in de bar van de TGV. Dat spaart je overstaptijd. De overstap lukte ons in minder dan 30 min, ook al raden ze een uur aan.

Als je alles optelt is het uiteraard nog steeds geen goedkope trip (zo’n 600 euro pp excl. eten). Maar als sportieve familie hebben we dit er wel voor over. Bovendien kunnen we de komende jaren wellicht al wat skiles uitsparen met die natuurtalentjes van ons. Samen met de kids over de piste zoeven is dan ook zalig. En voor moeder toch even slikken om steeds de laatste te zijn…