Zicht op een iconisch gebouw, muziek en de stad

Het is vakantie en de strips vliegen erdoor. Een bezoekje aan de bib dringt zich dus op. Gelukkig valt daar altijd iets aan te breien in de stad om een halve dag buitenshuis te vullen.

Deze keer valt m’n oog op het Concertgebouw Circuit. Een ideale manier om het hele concertgebouw te exploreren tussen de concerten door. Het bezoek is bovendien gratis voor Bruggelingen (net als vele andere musea in Brugge) maar ook voor anderen een vrij democratisch bedrag (5 euro – 10 euro – gratis indien -6 jaar).

Ook al was ik al vaak in het Concertgebouw voor werkevents, het is een gebouw dat ik bij elk bezoek steeds meer ga bewonderen. Het ontwerp was destijds zeer controversieel bij Bruggelingen door z’n design en door z’n kostprijs. Tijd dus om deze architecturale parel, die er niet zonder slag of stoot kwam, te gaan bewonderen.

Klaar…start!

In de inkomhal worden we onthaald door een station met ontsmettingsgel geflankeerd door toffe medewerkers die ons wegwijs maken in het parcours. De kinderen krijgen een aparte stempelkaart en opdrachtjes. Mooie bollen aan het plafond leiden ons doorheen het gebouw. Ze passen helemaal in het decors en waren me dus nog nooit opgevallen.

De rondleiding is een leuke mix van muziek, kunst, stempels en speelse elementen. M’n prepuber was hier al geweest met de school en vond het daarom saai, maar leek stiekem toch wel veel plezier te hebben. Zoonlief en wannabe pianist begon al te dromen van een thuismatch in dit gebouw.

Zichten en experimenten

We passeren in elk hoekje van het gebouw en werpen een blik op de concertzaal, backstage en op de prachtige kamermuziekzaal. Het allerleukste vonden we de interactieve instrumenten in de forumtoren op weg naar het dakterras. Daar hadden we best wel wat extra tijd willen doorbrengen maar door de coronaregels moesten composities met andere bubbels vermeden worden. Gelukkig kunnen we als Bruggeling nog eens terugkomen. We lieten dus met veel plezier de beurt aan de anderen.

We sluiten af op het dakterras met het machtige zicht op onze stad en proberen de torens te benoemen. Echte Bruggekenners al, die kinderen.

Speelvriendelijke architect

Al rollend van de toegangshelling keren we terug naar het startpunt en we danken de architect voor deze (onbedoelde) speelse elementen in het ontwerp. Daar lonkt ook de vleugelpiano waar we op mogen spelen. Even laten galmen de klanken van ‘sinterklaas kapoentje’ (jaar 1 notenleer bij De Muziekfabriek) en ‘jingle bells’ (app Simply Piano) doorheen de inkomhal. Nog wat werk aan de pianoskills maar de motivatie is alweer wat aangescherpt.

Conclusie

Zelfs onze prepuber loopt met een tevreden gezicht naar buiten. Cultuur en musea staan niet altijd bovenaan op ons lijstje, maar de architectuur, de stadszichten, de blik achter de schermen en de speelse invulling voor kinderen konden ons zeker bekoren. Vette aanrader dus!

Praktisch

 • Alle info op https://www.concertgebouw.be/nl/concertgebouw-circuit
 • Kostprijs: gratis voor – 6 jarigen (en Bruggelingen), 5 euro voor 6-26 jaar, 10 euro voor 26+
 • Duurtijd: trek hier zo’n 90 minuten voor uit.
 • Bereikbaarheid:
  • Fiets: ondergrondse fietsenstalling vlakbij de ingang van het Concertgebouw
  • Openbaar vervoer: bushalte De Lijn vlakbij – station op 1 km of neem de gratis shuttlebus.
  • Auto: ondergrondse parking ’t Zand (betalend maar stap onmiddellijk binnen in het concertgebouw).
 • Eten en drinken: in niet-Covidtijden is het concertgebouwcafé open, net als de vele andere adresjes op ’t Zand