‘Alsof we op reis zijn in een industriegebied’. Of ‘Ik heb hier al veel schone dingen gezien, maar tussendoor is het echt lelijk’. De reacties van m’n reiscompagnons waren wat dubbel over onze herfsttrip 2022 naar het Duitse Ruhrgebied.

Dit gebied passeert gewoonlijk de revue passeert wanneer we op school leerden over staal, kolen en industrie. En bij mij als liefhebber van herbestemmingsprojecten en reconversies van industriële sites. Hier kreeg deze toeristische herontwikkeling zelfs een naam: Industriekultur. Het kan mij alvast bekoren, maar wellicht niet elke ad random toerist. Gelukkig loodste ik man en kids rechtstreeks naar de mooiste dingen. En hieronder jullie :-).

In deze blog neem ik je mee naar 6 niet te missen highlights in het Ruhrgebied!

Tiger and Turtle

Door een Pinterest-tegel van de Tiger and Turtle, werd m’n interesse voor dit gebied voor het eerst gewekt. Dit is een enorme sculptuur in de vorm van een looping, geplaatst op de terril van een voormalige metaalfabriek, omgedoopt tot het Angerpark. Je kunt het kunstwerk beklimmen via de trappen en zo krijg je een mooi zicht op de regio met de zware industrie, de grote opslagterreinen maar ook verrassend veel groen.

En het zicht op het sculptuur zelf natuurlijk want dit is machtig om te zien. Helaas kun je de looping niet beklimmen en moet je hier rechtsomkeer maken om ook de andere zijde te bezichtigen. Zeker het uitzicht waard en één van de meest Instagrammable plekken in de regio. Zeker het ommetje waard als je Duisburg passeert en slechts op maximum 3u rijden van Belgenland of Nederland.

Landschaftspark Duisburg-Nord

Aan de noordelijke rand van Duisburg ligt het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt: het Landschapspark Duisburg Noord . Het park, dat in 1994 werd geopend, is een unieke combinatie van industriële geschiedenis en groene ruimte en een zeer geslaagde herontwikkeling van een voormalig staalproductiecomplex. De manier waarop de industriële geschiedenis van het gebied behouden bleef en geïntegreerd in de groene ruimte is echt de moeite waard om te zien. De originele hoogovens, fabrieksgebouwen en installaties zijn getransformeerd tot een recreatiezone met klimzone, een via ferrata, een superlange glijbaan en speelzone, verschillende paden op hoogte die nog steeds te betreden zijn (je moet soms wel even zoeken hoe) en het letterlijke hoogtepunt, de beklimming van hoogoven n°5. Hier krijg je een fantastisch zicht op het park en de omgeving, die al bij al opvallend groen is.

Hier kun je gerust een hele namiddag en zelfs dag vertoeven. Het Landschapspark Duisburg Noord is een must-see bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de industriële revolutie en de manier waarop deze wordt getransformeerd in moderne stedelijke ruimtes. Maar ook om gewoon te wandelen en te spelen.

Zeche Zollverein

Zeche Zollverein is een voormalige steenkoolmijn in Essen die nu is omgetoverd tot een toeristische attractie en cultureel centrum. Het complex staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt beschouwd als een van de belangrijkste industriële monumenten ter wereld. Het complex bestaat uit verschillende gebouwen die zijn ontworpen door de beroemde Bauhaus-architecten Fritz Schupp en Martin Kremmer. Het meest opvallende gebouw is de kolenwasserij, die een kenmerkend voorbeeld is van modernistische architectuur en bekend staat om zijn geometrische patronen en strakke lijnen. Binnenin vind je het Ruhrmuseum waarin je meegenomen wordt in de ontwikkeling van de streek en de industrie. Met als absolute hoogtepunt, het ‘dakterras’ waar je de hele site kan aanschouwen.

Daarnaast is er een groot park rond het complex waar bezoekers kunnen wandelen, fietsen en picknicken. Verschillende gebouwen worden ook herontwikkeld tot bedrijfsgebouwen én het machtigste van alles het originele werksschwembad in de Kokerei dat in de zomer open is en opgebouwd is uit containers. Dit mogen ze hier gerust ook bouwen op vele plaatsen. (en het Brusselse ‘pool is cool‘ deed dat ook)

Gasometer Oberhausen

Gasometers, oude voorraadtanks voor gas, zijn op vele plekken te vinden in dit gebied. Vaak kregen ze een herbestemming tot museum of andere culturele ruimte. De gasometer van Oberhausen ligt net naast een groot shoppingcenter (waar de dochter uiteraard ook naartoe wou) en heeft nog heel wat extra vertier (lasershooting, trampolinepark,…) errond. Een enorm contrast met het onderwerp van de tentoonstelling binnenin: Het kwetsbare paradijs, een rakend exposé over al het moois in de natuur en al het leed dat wij, mensen, de wereld aandoen. Om de emoties even te laten zakken kun je daarna in het hart van de gasometer plaatsnemen om een grote wereldbol te aanschouwen en hoe die evolueerde doorheen de tijd. Prachtig!

Vervolgens kun je de lift nemen naar het dak van de gasometer (superhoog!) en krijg je boven een prachtig uitzicht op de streek. En vanuit de lift met transparante wanden een prachtig zicht op de binnenruimte en de gigantische wereldbol die op hoogte nog slechts een voetbal is. Letterlijke hoogtepunten zijn de rode draad doorheen de week! Overal valt wel iets te beklimmen. Hopelijk heb je geen hoogtevrees.

Schwebebahn Wuppertal

Iets buiten het officiële Ruhrgebied ligt er nog een speciale attractie, de Schwebebahn. Machtig toch, dat Duits. Deze zweeftrein is één van de oudste elektrische hogesnelheidstreinen ter wereld en is sinds 1901 in gebruik. De trein bestaat uit een enkele spoorlijn die op een hoogte van ongeveer 12 meter boven de rivier de Wupper loopt en is opgehangen aan een serie stalen frames. Daaronder hangt of zweeft de trein. Een stukje boven de straten en auto’s, rakelings langs gevels, maar ook een groot gedeelte over de rivier de ‘Wupper’.

De Schwebebahn heeft een totale lengte van 13,3 kilometer en loopt over 20 stations. Het wordt dagelijks gebruikt door duizenden passagiers die zich snel en gemakkelijk door de stad willen verplaatsen.

Het ontwerp van de Schwebebahn was destijds revolutionair en werd beschouwd als een technologisch hoogstandje. Vandaag de dag wordt de trein nog steeds beschouwd als een iconisch symbool van Wuppertal en is het een populaire toeristische attractie. Het stadje heeft door z’n ligging in een dal een langgerekte vorm. De Schwebebahn maakt het dus ideaal om het stadje te verkennen.

Tickets kun je bestellen aan de terminal in het station maar kan ook online. Wij kochten een 24u ticket voor 4 personen. Zo konden we om het even waar afstappen. Kinderen vanaf 6 jaar moeten betalen. We zijn gestart in het eindstation Wuppertal Vohwinkel. Hier kun je ook gratis parkeren iets verderop op de P+R Parkplatz Wuppertal – Vohwinkel.

Zeker een stop en een bezoekje waard in de stad is het ‘Wuppertaller Brauhaus’. Een brouwerij in een oud zwembad. Leuke sfeer, originele inrichting en lekker bier uiteraard. Je kunt er ook eten. En er is nog heel wat meer te zien in het stadje: een dierentuin, nog een gasometer, winkelcentra,…

Moviepark Germany

Vast onderdeel van onze herfstreis want in deze periode verjaren onze kinderen: een verjaardagstrip naar een pretpark! (en dan liefst het hele jaar niet meer…). Hiervoor kijken we wat in de nabijheid van onze herfsttrip ligt. Deze keer was dat Moviepark Germany. Een pittig toegangsprijsje maar via de site ‘social deals’ (een leuke en handige tip voor wie aanbiedingen zoekt) konden we goedkopere tickets op de kop tikken. Bovendien was er ’s avonds een Halloween special en overdag geen vakantiedag in Duitsland en was het er tot de namiddag lekker rustig.

Het park zelf is best leuk en heeft meerdere attracties die overkop gaan. Helaas zijn onze kinderen nu groot genoeg daarvoor en moeten we dus mee… We stapten dan ook nietsvermoedend op een Star Trek attractie in de veronderstelling dat het om klein rollercoastertje ging of een 3D simulator. Maar toen we de bakjes zagen voelden we al dat er ons iets anders te wachten stond. Het verschot van ons leven dus, maar daarom net zo machtig. Daarna waren we helemaal klaar voor de andere attracties en gingen alle remmen los. Je bent dus gewaarschuwd als je daredevils in de familie hebt.

Ook het Halloween event is machtig gedaan. Vuur, versiering, angstaanjagende muziek en horrorfiguren die je de stuipen op het lijf jagen. Kinderen sparen ze gelukkig een beetje. Moeders minder. Tim en de kids gingen nog een keertje op de houten achtbaan. Om mijn rug wat te sparen (mensen die last hebben, passen echt beter voor deze attractie) sloeg ik deze rit over en besloot ik even alleen tussen de horrorfiguren te lopen. Eén onoplettend moment en whatsappje en je hangt eraan… Eek!

Extra tips voor je verblijf

Verblijftip

Een goeie uitvalsbasis was even zoeken in deze regio. Dure hotels, weinig leuke Airbnb’s die wat rustiger gelegen waren in de omliggende natuur. Het werd dus deze Booking.com studio in de rand van Duisburg. De ligging was ideaal en in de omgeving lag de Tiger and Turtle, De Rijn, een sportpark, een klimzaal en het openbaar vervoer. Er kon gratis op straat geparkeerd worden. Het appartement, wellicht een (mooi) omgebouwde (ruime) garagebox ligt in de tweede rij achter de straat. Het had dus een rustige ligging en zelfs een klein terrasje. Voorzien van alle comfort om de hele dag op tour te zijn en ’s avonds te landen. Geen grand-luxe maar wel een eerlijke prijs. En Alexa, de slimme muziekspeler des huizes, was onze beste vriendin.

Duisburg

Aan de rand van Duisburg zijn enkele mooie plekken te vinden zoals het Rheinpark. Mooie heringerichte kades met veel speelruimtes, streetart en bouldermuren die we al lopend en spelend met de kids verkenden. Urban sports deden hier al sterk hun intrede. En van plek naar plek joggen is ons nieuwe wandelen. Een ideale manier om snel de omgeving te verkennen. Verblijf je ook op deze plek, check dan hier onze route naar Tiger and Turtle (via park, toffe speeltuin en Rijn) en de tweede route naar het Rheinpark.

Duisburg-centrum zelf was deze dagen weinig soeps. Op 1 en 2 november was er amper iets open om te eten. Wij aten wel lekker (en véél) in Kroatisch restaurant Mediteran.

In de lente en zomer is het Innenhafen gebied, met vele terrasjes, een museum en echte havenvibes heel wat levendiger. En toegegeven, we hadden veel te veel andere must-sees en kwamen dus amper in deze buurt.

Andere landmarks

Rondom Duisburg kun je op heel wat plekken landsmarks vinden en bezoeken met uitzichtpunten op het gebied rondom, vaak op oude industriële sites of mijnterrils. Klik gerust eens door op mijn kaart waarop ik alle ‘misschien te bezoeken plekken’ pinde. Misschien lukt het jullie wel om alles te bezoeken ;-).

Vergeet je milieusticker niet!

Nog een laatste tip: dit gebied bevindt zich in een ‘milieuzone’ en je hebt dus een milieusticker nodig om in het gebied rond te bewegen. Als je dit zoals wij glad vergeet, kun je je in de buurt wenden tot een ‘Dekra’. Bovendien ben je daar goedkoper af dan via VAB of ANWB op voorhand. Idealiter koop je dit dus net vooraleer je de zone binnenkomt.

Veel plezier!