Tijdens onze roadtrip 2021 reden we na 5 nachten Soca-vallei in de Juliaanse Alpen via de Vrisicpas en Bled door naar Ljubljana. Zalig om natuur af te wisselen met een hoofdstad!

Waarom Ljubljana zeker op je citytrip lijstje moet staan

Slovenië is niet zo groot en alle grote wegen leiden naar Ljubljana. Grote kans dus dat je er op een roadtrip Slovenië sowieso passeert. Maar ook voor een losse citytrip is een bezoekje zeker de moeite! Omdat Slovenen gezonde outdoormensen zijn, kan het niet anders dan dat ook de hoofdstad deze lifestyle ademt. Dat moesten wij als (duurzame) stedenlovers even checken.

Met een bevolking van 293.000 inwoners, is Ljubljana een van de kleinste en meest leefbare Europese hoofdsteden. Deze duurzame stad won in 2016 de prestigieuze titel van European Green Capital omdat ze in de kortste tijd het grootste aantal duurzame veranderingen heeft gerealiseerd. In 2019 won het de categorie Best of Cities in de Sustainable Top 100 Destination Awards.

Wat maakt Ljubljana nu tot een van de meest duurzame reisbestemmingen ter wereld? Zo is de stad sinds 2008 verkeersvrij . Het is tot nu toe de grootste autovrije zone van de Europese Unie.  Omdat het autoverkeer in het centrum beperkt is, kun je gemakkelijk fietsen of wandelen aan de oevers van de rivier de Ljubljanica, die dwars door het stadscentrum stroomt. 

Zo’n grote autovrije zone wil (uiteraard) niet zeggen dat alles in het honderd loopt. Al zoek je natuurlijk best op voorhand naar een oplossing voor je wagen tijdens een roadtrip (door een accommodatie met parking te zoeken bijvoorbeeld). Alles is prima geregeld. Er zijn deelfietsen, bussen en zelfs een gratis wandelbus voor mensen die al dan niet moeilijker te been zijn. Ook de logistiek van de stad wordt duurzaam georganiseerd met elektrische voertuigen en ondergrondse sorteerstraten op elke hoek van de straat. En door het ontbreken van auto’s zijn werkelijk overal terrasjes te vinden. Corona of niet, er is leven op elke hoek van de straat. En de kinderen kunnen de hele tijd zorgeloos rondlopen. Een verademing op vele vlakken dus. Natuur, cultuur en culinaire ontdekkingen, alles is te vinden en te ontdekken in deze compacte hoofdstad.

De perfecte hoofdstad dus? Dat nu ook niet. Steden als Kopenhagen en zelfs Antwerpen hebben nog iets meer en specialere speeltuinen en -plekken. Maar nu ben ik aan het muggenziften want wie wil een speeltuin als je toch overal vrij kunt rondlopen.

Inesighter tips voor een bezoek aan Ljubljana

Als Bruggeling maken prachtige historische gebouwen en kastelen deel uit van m’n dagelijkse parcours en zijn dat niet de eerste dingen die ik opzoek bij het bezoeken van een stad. We hebben dus een eerder unieke manier om onze citytrips vorm te geven. Stadsvernieuwing, architectuur, parken, tijdelijke invullingen, creatieve plekken en uiteraard kindvriendelijke activiteiten zijn de ingrediënten van ons parcours doorheen een stad. En ook hier kwamen we volop aan onze trekken.

Even rondom de Ljubljana Grad lopen

Skybar NEBOTIČNIK

Gewoon wat rondhangen en rondwandelen in de regio die Google Maps aangeeft als ‘centrum’ doen we standaard, zelfs zonder teveel vooronderzoek. Maar het is natuurlijk de max om de stad een in z’n geheel te aanschouwen van bovenaf. Een mooi zicht heb je sowieso na de klim (te voet, met de auto of met een liftje dat in 2006 gebouwd werd) richting Ljubljana Grad, die je trouwens ook kunt bezoeken. Leuker is natuurlijk een hoogtezicht met deze prachtige burcht erbij.

Dat en een lekkere cocktail of homemade iced tea krijg je in Nebotičnik (= ook het Sloveens woord voor wolkenkrabber). Vroeger het hoogste gebouw van Ljubljana op de hoek van Slovenska cesta en Štefanova ulica. In deze laatste is de onopvallende ingang van het gebouw. De prijs van een drankje is vrij normaal en er is een buitenterras rondom het gebouw met 360° zicht. Beter dan dit wordt je zicht niet.

Zelf ook doen? Hier alle info!

 • Adres: Štefanova ulica 1, 1000 Ljubljana
 • Neem de lift tot de bovenste (11-de) verdieping. 1 verdieping met de trap omhoog is de kavarna (=bar).
 • De bar is dagelijks open, het restaurant is tijdelijk gesloten (corona)
 • Link naar eigen website: https://www.neboticnik.si/

Kanoën op de Ljubljanica

De Ljubljanica-rivier stroomt dwars door het centrum en is een zeer aangename plek om een terrasje langs te zoeken. Er varen ook talrijke toeristenbootjes heen en weer die op verschillende plekken starten en verschillende vormen aannemen. Restaurantboten, caféboten, houten boten, enz. Je vindt er zeker last minute een plekje op.

Wil je op een actievere manier de stad aanschouwen vanop het water dan zijn er nog wat opties. Via deze organisator kun je een begeleide SUP-tour boeken doorheen de stad of richting de natuur aan de andere zijde. Aan de overzijde van hun startpunt ligt ook een leuke watersportbar met kano en SUP-verhuur. Voor 10 euro per uur en per boot kun je een vaartuig naar keuze huren. Ook de bar zelf is een leuk contrast met de hippe buitenbar ‘Spica café’ aan de overzijde.

Je kan kanoën richting de natuur en naar de stad. We deden beide kanten en waren toch wel 2u zoet en onze armen zuur na al dat peddelen. De andere grotere toeristenboten houden mooi afstand van de SUP-pers en kanoërs en velen moedigden ons ook aan. Vriendelijke mensen, die Slovenen.

Zelf ook doen? Hier alle info!

 • Adres: Velika Čolnarska ulica 22, 1000 Ljubljana => ten zuiden van het stadscentrum op zo’n 1,6 km wandelen van de 3 bruggen.
 • Huurprijs: 10 euro per uur per boot of per SUP. Wij konden met 4 in één boot. Het kost zeker een uur om richting het stadscentrum te varen en terug.
 • Vooraf reserveren is normaal gezien niet nodig. Niet waardevolle spullen kun je achterlaten in de loods, zorg voor waterdichte zakjes voor je waardevolle spullen. Die kinderen kunnen het zeker niet laten om je nat te spetteren 🙂

Streetart in Metelkova

Metelkova is een autonoom sociaal en cultureel centrum in het stadscentrum van Ljubljana. Vroeger was de site het militaire hoofdkwartier, eerst van het leger van het Oostenrijks-Hongaars rijd, daarna van het Joegoslavische nationale leger. Sinds de onafhankelijkheidsverklaring van Slovenië stonden de gebouwen leeg en werden ze geleidelijk aan ingenomen door creatievelingen, krakers en ook LHBT-gemeenschap. Het hele proces leest als een trein, toch voor stadsplanners als ik. Elke moderne en zelfkritische stad heeft tegenwoordig wel zo’n plek waar ruimte is voor informele netwerken en creatieve stadsontwikkeling.

De plek staat nu vooral bekend als culturele hotspot voor een alternatieve scene en een plek waar je prachtige streetart kan aanschouwen. Dit zorgde ervoor dat deze plek ondertussen een vaste plek op de stadskaart kreeg en ook erkend werd als nationaal cultureel erfgoed en voorlopig kan blijven in z’n huidige vorm. De site de organisaties errond worden ook gedoogd en ondersteund door de stad Ljubljana voor wie de culturele en toeristische meerwaarde uiteraard mooi meegenomen is.

De plek kan zeker niet iedereen bekoren. Ons logeeradres was er vlakbij en de route naar de stad er dwars doorheen. Terwijl m’n wederhelft overdag liefst zo snel mogelijk de plek doorkruiste met de kinderen, kon ik niet ophouden met foto’s nemen en enthousiast vertellen over de manier waarop ze ontstaan is. Zo vond ik de ideale strategie om de plek toch goed te observeren ook al waren het telkens blitsbezoeken.

Ijsje eten in Cacao en vele terrasjes doen

Deze citytrip deden we uiteraard mét kinderen, dus een ijsje mag niet ontbreken onderweg. En een hapje en een drankje van tijd tot stond ook niet natuurlijk. Dit waren onze eet- en drinkadresjes. Geen ontgoochelingen, alleen maar lekkere en betaalbare hapjes en drankjes.

 • Ijsbar Cacao: alle soorten koffie, ijsjes en varianten. Ijsjes om mee te nemen of om op het aangename terras te nuttigen. Petkovškovo nabrežje 3, 1000 Ljubljana
 • Pizzeria Foculus: betaalbare en lekkere pizza en slaatjes op een gezellig terras in een klein straatje
 • Tozd: bar met mooi terras en origineel interieur langs de Ljubljanica. Lekkere cocktails en homemade iced tea!
 • Kavarna SEM lounge bar: een leuke pop-up bar op strandstoelen in het groen. In de omgeving van Metelkova en het museum van hedendaagse kunst. Ze hebben er Leffe voor wie heimwee heeft naar Belgisch bier.

Andere speciale plekjes voor de volgende keer

Aaaah, 2 nachtjes is veel te kort. De kinderen hun benen worden moe en een aanhoudende onweersbui op onze laatste avond zorgden ervoor dat we deze plekjes niet meer konden bezoeken. Daarom houden we ze voor volgende keer maar deel ik ze alvast met jullie. Al deze plekken vond ik op dit leuke overzicht van een local.

Er stond nog een wandeling langs de Celovska Ceska gepland met enkele toffe plekken. Deze straat ligt iets buiten het centrum ten noorden van het Tivoli park (ook een bezoek waard met deelbib, bar, grote speeltuin en zwembad) en daar vind je volgende plekken.

 • Lepa Zoga: een lokale sportbar https://www.visitljubljana.com/en/poi/lepa-zoga/
 • Kino Siska: Trg prekomorskih brigad, een plein vlak bij de Celovška-straat, is de thuisbasis van verschillende levendige en belangrijke culturele instellingen. De interessantste is Kino Šiška. Deze oude bioscoop werd in 2009 omgebouwd tot een centrum voor stadscultuur en heeft sindsdien een groot aantal gerenommeerde musici en beeldend kunstenaars ontvangen. Kino Šiška heeft ook een gezellig café dat goed gevuld is met kunsttijdschriften van over de hele wereld. Pal ernaast bevinden galerijen Photon en P74 zich op de begane grond van het voormalige gemeentegebouw. Photon ’s focus ligt op hedendaagse kunstfotografie, terwijl P74 zich richt op het promoten van de jongere generatie lokale beeldende kunstenaars door middel van tentoonstellingen, workshops en andere evenementen.

Tobačna: Niet door het weer maar omdat de plek blijkbaar gesloten was door een privé-event. Deze oude tabaksfabriek is nu een creatieve plek geworden met zomertuin. Tegenwoordig is de gigantische sigarettenfabriek een populaire ontmoetingsplaats voor liefhebbers van stadscultuur, muziek en vooral jazz. De zomertuin onder de boomtoppen organiseert regelmatig muzikale en andere evenementen, waaronder het Festival of Urban Culture Slovenia, Urban Action, Red Bull Factory, Little Havana en Beer Garden. En er zijn zoveel galerieën, pubs en kleine concertpodia dat Tobačna tegenwoordig een kleine creatieve stad op zich is geworden. Maar dus niet toen wij er waren, hoewel het zaterdagavond was…

Waar we verbleven

Wij verbleven voor deze citytrip met auto in dit appartementje dat we vonden via Booking.com (appartement nr 7) op basis van het criterium free parking en uiteraard de prijs (156 euro voor 2 nachten + 24 euro toeristentaks). De plek was geweldig en perfect voor ons, maar zoals vaak met dit soort plekken wat moeilijk te vinden (niet prominent aangeduid in het straatbeeld) en wel wat vreemd bij aankomst door z’n grote anoniem hekken en groezelige voorgevel. Maar achter de gevels schuilden mooie appartementen.

Ons appartement was ruim, mooi ingericht, had alle comfort en de wagen kon op de afgesloten binnenplaats de hele tijd gratis blijven staan. Daarnaast was er ook een speeltuintje en terras voor kinderen aangelegd. Ook gastheer Zoki was de max. In z’n privéruimte heeft hij een bar, pooltafel, piano en drumstel waar de kinderen naar hartelust op mochten spelen. ‘Let them play’ was z’n favoriete quote wanneer wij licht bezorgd over het biljartlaken en trommelvlies onze kinderen tot wat meer kalmte aanmaanden.

Onze kamer bevond zich recht tegenover Metelkova waar blijkbaar ook een nachtclub is. M’n research was dus niet optimaal want de eerste avond bleek er een openluchtfeestje te zijn dat gelukkig maar tot 24u duurde (misschien door corona, misschien altijd?). Check dus best even het programma voor je hier verblijft. Dat doe je best door de Facebookpagina’s van de nachtclubs die op Google Maps staan te checken, zoals Klub Monokel en Klub Tiffany. Stel je erop in of ga zelf even langs. De appartementen zijn goed geïsoleerd maar de beats zijn toch goed te volgen. Maar ah, het is vakantie. Die slaap haal je later wel in en het bruisende stadsleven hoort erbij. Het doet zelfs deugd om weer eens wat vrolijke beats te horen na deze coronaperiode.

De kamers zijn exact zoals beloofd op de foto’s op booking.com. De buitenruimte ook.