In deze blog houden we ons lijstje bij van onze overnachtingsplekken voor een perfecte vakantie dichtbij huis. Om even helemaal weg te zijn, hoef je geen vliegtuig te nemen of uren in de auto door te brengen. Bovendien is het beter voor het klimaat, milieu en de lokale ondernemers. Alleen maar wins dus!

Alle huisjes hieronder hebben een budget van minder dan 150 euro per nacht en vaak nog heel wat minder. Voor super de luxe-ervaringen moet je dus niet op deze blog zijn, hoewel de plekjes vaak toch verrassend comfortabel waren. Klein maar fijn, rustig en groen, meer moet dat vaak niet zijn. En het ultieme luxegevoel ervaar je sowieso wanneer je na een reis weer rondloopt in je eigen huis en volop kunt genieten met al die ruimte, een TV en een badkamer in je eigen huis.

West- en Oost-Vlaanderen

Campspace in het mooie Meetjesland (Maldegem, Eede, Middelburg)

Wil je eens op microavontuur met de tent (of campervan) maar toch een beetje luxe? Dan is deze plek een aanrader!

Deze Campspace in Maldegem heeft werkelijk alles: een zwemvijver, een gemeenschappelijke ruimte met toilet, douche, een volledig uitgeruste keuken, honestybar en zelfs een zaaltje met biljart, strips en toeristische info om ’s avonds gezellig te vertoeven.

Maar het echte juweeltje hier is de superlieve gastvrouw Ria, die haar tuin en accommodatie het hele jaar door ter beschikking stelt. De kampeerweide is beperkt tot 8 plaatsen en geschikt voor tentjes, kampeerbusjes en mobilhomes, en ze hebben nog spannende uitbreidingsplannen voor glamping, sauna, enzovoort. Wat een pareltje is en wordt dit!

Met onze trekkingtentjes stonden we vlakbij de voorzieningen en de zwemvijver. ’s Avonds genoten we na van onze wandeling met een verfrissende duik in de zwemvijver en een gezellig avondmaal op het terras. Omdat we er op zondagavond waren, hadden we alles voor onszelf. Gewoonweg zalig! Dankzij deze voorzieningen is het in alle weersomstandigheden comfortabel om hier te verblijven. Een enorme plus!

We zijn van plan om zeker nog eens terug te komen, want er valt hier nog zoveel te ontdekken! We maakten een luswandeling van maar liefst 17 km richting Sint-Laureins. De volgende dag wandelden we 15km van Maldegemveld naar Oedelemberg. Eede, Middelburg, Oostburg, Sluis, Brugge, Knokke en het hele Meetjesland liggen binnen handbereik. Ook voor de kleintjes is ”t Krekeltje’ iets verderop leuk, met onder andere een speeltuin en doolhof. En voor wie nog meer avontuur wil, kan dat packraftavontuur in de Zwinstreek (hier heel dichtbij) overwegen.

Dit adresje is absoluut een aanrader!

Natuurhuisje in Zarren (Kortemark)

Een pareltje op slechts een half uurtje rijden van Brugge is deze roulotte te midden van het West-Vlaamse platteland, te boeken via Natuurhuisje.be. Deze kleine roulotte biedt bij mooi weer alle comfort voor een weekend met 2 volwassenen en 2 kinderen. Het sanitair is apart van de roulotte en om de hoek en biedt zo extra ruimte en comfort. De zwemvijver voor de deur is zeker en vast de grootste troef. Ook de rust is ongelooflijk. Hoewel er nog enkele andere unieke accommodaties op het domein zijn, heb je daar amper last van. Op het domein is ook een trampoline, een buitendouche, een barbecue en een vuurkorf.

Ben je er in de lente- en zomermaanden en op zondag, breng dan zeker een bezoekje aan de nabijgelegen Couchezmolen. Voor de rest is de locatie ideaal voor totale rust en onthaasting. Echt zo’n plek waar je helemaal niet weg hoeft. Dat alle attracties rondom voor ons ook op andere momenten slechts op een half uur rijden zijn, helpt natuurlijk ook. Geen FOMO-stress dus.

Ook een aanrader is het meepikken van een ontbijtje in Kooon in Staden, de B&B van Jelle Wallays. Als je meer luxe wil, kun je dus ook gewoon hier overnachten. Daar krijg je een overheerlijk ontbijt met alles erop en eraan en een heerlijk gastvrij huiskamergevoel te midden van een prachtige inrichting. De meet and greet met Jelle krijg je er vaak gratis bij.

Vlotkamp

Kamperen op een vlot vlakbij Brugge. Klinkt dat zowel verrassend als onweerstaanbaar in je oren? Wel, dat is het ook. We maakten van ons verblijf hier één groot avontuur door de combinatie te maken met een avontuurlijke activiteit van Outdoorteam. Ons uitgebreide verslag hiervan vind je terug in deze blog.

Bij het inchecken krijg je een box met materiaal en de sleutel zodat je een kajak kunt gebruiken. En peddels natuurlijk. En zo ben je vertrokken. Je mag trouwens ook wat extra meters maken met de kajak. Er staat een tweepersoonsbed in de tent. Er is ook ruimte voor 2 kinderen als ze hun eigen matje en slaapzak meenemen. ’s Nachts is het heerlijk deinen op de golfjes op het water. Het vlot draait mee met de wind dus het is perfect mogelijk dat je ’s morgens opstaat met een ander perspectief.

Een unieke ervaring en de leuke combinaties en samenwerkingen rondom deze plek maken het geheel compleet. Het blijft natuurlijk kamperen dichtbij een stedelijke omgeving en niet middenin de wildernis. Je hebt dus rondom ook zicht op windmolens, boerderijen, huizen en nog wat dingen die bij deze omgeving horen. En dat horen kun je ook letterlijk nemen. Maar dat heeft ook z’n voordelen, want winkels, de stad en ook de zee is vlakbij!

Een verblijf hier is misschien wat minder praktisch voor verblijven van langere tijd omdat je niet zomaar even heen en weer gaat naar de oever maar perfect voor één nachtje of voor een weekend waarbij je deze uitstap combineert met wat avontuur en een citytrip naar Brugge. Op deze blog vind je bovendien tal van tips om te doen in Brugge.

Eén nachtje kost 130 euro en reserveer je via deze link. Wil je er logeren op zaterdag, dan moet je er wel snel bij zijn. Vlotkamp is open van juni tot september.

Ben je niet aan water en slaap je liever in een boom? Dan kun je ook even kijken op Boomkamp, een initiatief van dezelfde ondernemers, of hieronder. Want uiteraard bezocht we dit ook al eens.

Boomkamp

Eénzelfde ervaring zoals Vlotkamp, maar dan letterlijk in de bomen. Boomkamp dus. Op een kwartiertje rijden van Brugge, in Ruddervoorde, vond Boomkamp, na een eerste editie in Ryckevelde hier een nieuwe stek, opnieuw vlakbij een kasteel. Dat moesten we dus zeker ook eens proberen. In de Boomkamp boomhutten, de real thing dus, is maar plaats voor 2 personen. De kinderen bleven dus een nachtje bij oma en opa. Het leuke aan een overnachting dicht bij huis is dat je even helemaal weg bent, zonder je programma veel te moeten aanpassen. Een buurtfeestje op zaterdagmiddag, een familiefeestje op zondag en een boomhut tussenin zijn zo helemaal geen probleem. Toen we landden op het terrein was het er dus al een gezellige boel. Het wordt nooit té druk want er zijn maar enkele tenten en hutten. Gezellig aperitieven, een boswandeling, een bezoekje aan de gemeenschappelijke ruimte in de chalet,… zo passeert de avond wel heel snel en gezellig.

Om daarna het bed in te duiken voor een romantische nacht tussen de wiegende kruinen van de bomen. En dat wiegen, dat hebben we wel heel goed gevoeld. In de loop van de nacht stak een onweer op dat gepaard ging met veel wind en vallende takken. De ongerustheid bleek echter nergens voor nodig want alles hield perfect stand en is daar perfect op berekend, hoorden we ’s morgens, bij het ontbijt dat je gewoon kunt bijboeken. ’t Is maar dat je het weet wanneer je ook in winderige omstandigheden terecht komt.

Een nacht bij Boomkamp boek je al vanaf 110 euro per nacht! Dit kan normaal gezien van juni tot september.

Vlaams Brabant

Rotselaar

Een comfortabel huisje middenin de bossen aan de voet van de Wijngaardberg vonden we in Rotselaar. Het huisje ligt aansluitend aan de grote woning van een leuk koppel met kinderen. Je loopt zo de bossen in en er kan naar hartenlust gespeeld worden met alle materiaal en speelgoed in de tuin (en soms ook met de kinderen én hond). Een uitgebreid verslag van deze Airbnb en onze tweedaagse wandeltocht waarmee we dit verblijf combineerden vind je hier.

Link naar dit bijgebouw midden in de bossen

Henegouwen

Pays de ColinnesFrasnes Lez Anvaing vanlifeproof

Een omgebouwde roulotte of oude beestenwagen in de schitterende tuin van een Waals gezin laat je naar hartelust proeven van ‘vanlife’. Hoewel ruim en alle comfort vanbinnen, liepen we toch wat in elkaars weg binnen. Bij goed weer geniet je naar hartelust van de tuin met barbecue, vuurkorf en je loopt met je ochtendkoffie zo het bos binnen. Wandelnetwerken en mountainbikeroutes passeren aan het huisje dus je bent zo vertrokken voor een sportief weekend. Hier vind je ons verslag van onze activiteiten met deze Airbnb als uitvalsbasis.

Link naar dit ideaal experiment met vanlife

Antwerpen

Beersede kindvriendelijkste

Geen vanlife in deze caravan met extra aangebouwde houten structuur maar een ruim en comfortabel geheel aan de rand van een vijver met kabelbaan en boomhut. Er zijn ook heel wat diertjes. Een topper voor een verblijf met kinderen! ’s Avonds is alles super mooi verlicht. Hier vind je ons verslag van ons verblijf in deze Airbnb.

Link naar deze kindvriendelijk caravan met blokhut

Essen – romantiek en veel wandelen met twee op de Kalmthoutse Heide

Soms wil je er ook wel eens met z’n tweetjes tussenuit. Dit romantische huisje in Essen bevindt zich middenin de bossen, velden en heide in de Antwerpse Kempen. We gingen er heen eind augustus toen de heide volop in bloei stond en bleken er dus net op het goeie moment te zijn.

Een trip zonder kinderen betekent een extra lange wandeling zonder gezaag en hiervoor is de Kalmthoutse Heide perfect. Wandelpad ‘Ree’ was dan ook ideaal daarvoor met z’n 24 prachtige kilometers. De avond brachten we door in het Essense restaurant ‘De Heerlyckheyt‘ en dat had z’n naam zeker niet gestolen. Rondom het huisje bevinden zich verschillende natuurgebieden die met een wandelnetwerk met elkaar verbonden. Je jogt of wandelt dus zo de velden en bossen in en er passeert ook een mountainbikeroute voor de deur.

Het huisje zelf is mooi ingericht met respect voor de authentieke elementen en in de tuin krijgt de natuur op een mooie manier alle ruimte. Bovendien is er een garage waarin de fietsen gestald kunnen worden.

Kortom, een ideale plek voor sportieve ouders die er eens alleen vandoor mogen. Hier vind je de link naar dit fantastische adresje.

Ardennen

Hottonde meest back to basics

Misschien één van de mindere ervaringen met Airbnb maar deze keer had ik m’n zoekcriteria zeer basis en goedkoop gezet. De bedoeling was om een soort trekkershut te boeken voor een 2-daagse wandeltocht maar de plannen wijzigden door weinig animo bij de kleinste wandelaars. Het huisje was basic maar goed en had een uitstekende ligging voor wat avontuur zoals je kunt lezen op onze blog. Maar de geur vanbinnen was niet te harden en de verwarming was moeilijk op te starten (en het vroor toen in de paasvakantie). Ok dus voor een snelle passage, bijvoorbeeld als je de GR577 (Tour de la Famenne) doet, maar voorlopig niet voor een langer verblijf. De eigenaars beloofden iets te doen aan geur en verwarming en volgens de laatste recensies, lijkt er geen vuiltje meer aan de lucht! We zouden het toch nog eens durven proberen!

Link naar deze basic chalet.

Couvin, vlakbij Fondry des Chiens, de Grand Canyon van België

Soms loont het ook de moeite om eens door te zoeken op de vrije gîte-markt van Wallonië en niet via Booking.com of Ardennes Etappe. Zo kwamen wij bij dit charmant en typisch Ardens huisje terecht. ‘Gite l’Emilière’ in Presgeaux. Een Ardeense gevelsteen, een grote tuin met een view, een ligging in een dorpje met zicht op de kerk en het bos in de achtertuin, meer moet dat niet zijn. De traditionele boekingsprocedure met een op papier ondertekend contract maakte de ervaring helemaal compleet. Er zijn twee gîtes waarvan wij de kleinste boekten voor een zeer democratische prijs. De open haard en Ardeense prullaria maakten de ervaring compleet. Ook de omgeving is de max, zoals je hier op onze blog kan nalezen.

Nederland: tussen natuur en stad

Natuurpod in Oirschot tussen Eindhoven en Tilburg

De natuur of de stad. Ik hou van beide evenveel, dus als we al eens een weekendje vrij hebben (of vrij maken) dan heb ik altijd wat keuzestress. Maar in deze Airbnb is dat helemaal niet nodig. Deze pods liggen op een voormalige boerderij in Oirschot die nu voedselbos ‘Kattenbergse broek‘ is. En op een halfuurtje van Eindhoven en Tilburg. Perfect om beide te combineren dus. Zo hebben we onze dagen gevuld:

  • Het Kattenbergs Broek en landgoed Baest is een nieuw ingericht natuurgebied dat aan begin van deze eeuw ingericht is rond de weer meanderende Beerze, een mooi gevarieerd gebied met een leuk hangbrugje over de beek. Leuk om even in te wandelen.
  • Nederlandse kleine stadjes zoals Oirschot zitten toch steeds vol leven en gezelligheid zitten. Iets te vol, want zonder reservatie was Kostas de Griek zowat het enige dat nog plek had. Niet onze eerste keuze maar wel dik in orde.
  • Eindhoven en Tilburg: twee steden vol creatieve invullingen.
  • En op het einde met zelfgemaakte honing en eitjes van de boerderij weer naar huis!