Chimay en Viroinval, verborgen parels in de holster van België

Als we aan Wallonië denken, denken we al snel aan ‘D’Ardennen’. Aan Durbuy, La Roche en de Hoge Venen. Dus zochten wij de andere ‘Ardennen’, want de rest zagen we de laatste maanden al in geuren en kleuren passeren op Facebook. Daarbij bleek de holster van het Henegouwen voor ons nog het meest onontgonnen terrein. Met uitzondering van Chimay. Al hebben we geen idee of we dit al kenden van een bezoek of van een biertje in een bruine kroeg.

Uitvalsbasissen

Het is herfst en winter en onze kampeerambities gaan in winterslaap. We grepen op onze eerste trip richting Henegouwen zelfs naar absolute zekerheid: Landal Village de l’Eau d’Heure. Een fijn vakantiepark met openlucht zwemvijver, watersportmeer, directe wandelmogelijkheden en een onthaal in vloeiend Hollands. Deed het perfect voor een weekend begin oktober. Een Landal uitstapje op tijd en stond, zo reizen wij de (lokale) wereld rond.

Voor de eindejaarsperiode namen we een kijkje op de vrije gîte-markt en kwamen terecht bij ‘Gite l’Emilière’ in Presgeaux. Een Ardeense gevelsteen, een grote tuin met een view, een ligging in een dorpje met zicht op de kerk en het bos in de achtertuin, meer moet dat niet zijn. De traditionele boekingsprocedure maakte de ervaring helemaal compleet. Er zijn twee gîtes waarvan wij de kleinste boekten voor een zeer democratische prijs. De open haard en Ardeense prullaria maakten de ervaring compleet.

Dingen die je zeker moet doen als je in de Viroin bent

Er zijn heel wat activiteiten te vinden in deze rustige, heuvelachtige en bosrijke regio. Jammer genoeg waren vele attracties niet toegankelijk in deze (je weet wel) periode. Deze blijven op het lijstje voor een volgende keer want terug gaan we zeker!

Bezoek Nismes voor een selfie aan Fondry des Chiens

Sinds onze trip naar New York en Canada blijf ik gefascineerd door Instagram spots. Waar zijn ze, wie bezoekt ze en waarom? Fondry des chiens staat dus uiteraard ook op onze agenda in combinatie met een wandeling en een bezoek aan het mooie stadje Nismes. En blijkbaar vandaag ook op de agenda van nieuwslezeres Hanne Decoutere…

Al snel in de wandeling kunnen we onze Instagram-update delen. Travelgoal van de dag bereikt! Daarna lonken de rotsen en dalen we de kloof af via het wandelpad. Louiz wil klauteren op de rotsen en ik volg voor alle zekerheid. Voor we het weten zit hij heel hoog en kan hij niet meer vooruit en terug is ook niet evident. Kleine vlaag van paniek, vooral bij mij, voor hem. Vermijd hier dus het steile rotsklimmen met kinderen, zeker op natte momenten. Hoewel het vooral mijn angst was die speelde. Avontuur met kinderen, durf ìk dat eigenlijk wel?

Ook de rest van de wandeling was de moeite. Ik stippelde zelf een route uit met Komoot maar er zijn ook bewegwijzerde rondjes naar keuze. Afsluitend komen we in Nismes aan het leuke stadspark, ‘Jardins d’O’ met speeltuin en waterspeelplaats. Een opwarmend drankje had het af gemaakt. Dat heb je ook in Nismes, in andere tijden.

De kabellift van Dinant

Een stadje langs de Maas, een citadel én een kabellift (bubbelproof) zijn voor ons voldoende om ook in deze tijden een stadje te bezoeken. We parkeren boven aan de Citadel en na het leerrijke bezoekje met ‘Instaproof’ views op Dinant, dalen we met de korte kabelbaan af naar Dinant. Daar doen we een korte stadswandeling, bezoeken we de gesloten Leffebrouwerij, wandelen over de saxofoonbrug en dan doorheen de stad. Via m’n routeapp vind ik een wandelweg die ons leidt naar de ‘other side’ van de citadel. De vergane glorie van een oude kabelbaan die ze blijkbaar vergaten weg te nemen. Interessant maar toch vreemd. #boeltje maar wel #fotoproof.

Dorphoppen in de omgeving van Chimay en de Viroin

Een 4×4 heb je niet echt nodig in de Ardennen, maar onze verse Skoda Yeti 4×4 mag ook eens getest worden. Doorheen de verschillende dagen bezochten we verschillende dorpjes die de moeite waard waren voor een rondwandeling. Tussen de dorpjes in namen we vooral de kleinere autowegen doorheen het bos en stopten hier en daar voor een wandeling. Chimay gaat de analen in als de eerste stad die we bezochten in 2021. Zeer gezellig in drukkere tijden maar nu leek het wel een spookstad. Daarnaast waren de ‘mooiste dorpen van Wallonië’ een mooie leidraad. Zo kwamen we terecht in Lompret en Vierves sur Viroin. Ook Regniessart, een deelgemeente van Oignies is de moeite om te ontdekken. Een tiental huizen in een vallei van waar er verschillende routes vertrekken. Als hier ooit een huisje vrijkomt…

Wandelen vanuit de dorpjes

Geen zeshoekige wandelbordjes in Wallonië. Wel aan elke kerk kleurige geometrische figuren die de weg wijzen. Al is het altijd wat gissen welke route echt de moeite is. Al kun je met deze natuur wellicht niet missen. Wij wandelden en trailrunden vooral vanuit onze uitvalsbasis Presgaux, waarbij we vaak de rivier met de mystieke naam ‘l’eau noir’ als doel namen. Toen er ook nog eens plots sneeuw viel, namen we de slee mee op boswandeling. Op het einde werden we onverwacht getrakteerd op een weide met een glooiende sleehelling. Onder het motto ‘alwatdajegetetejeget’ kruip ook ik meerdere keren op de slee. Yolo en wiieeeeee!

Een streepje avontuur

Ik haat koude voeten en handen en al zeker gezeur over koude handen en voeten. In oktober klauterden de kinderen nog met groot plezier doorheen het Natura Parc en nu stond Dinant Evasion op onze radar. Het weer was echter onvoldoende koude-handjes proof dus deze ‘rating’ houden we jullie tegoed. Ook het kajakken is voor de volgende keer. Omdat de waterstand te hoog en te wild is uiteraard, niet voor die koude voeten. En in Oignies blijkt een heus mountainboardparcours te zijn. Dromen van de zomer die komt dus!

Nature Parc aan Lac de l’Eau d’Heure

Fietsen op de Ravel

Sinds een verre buur in een onoplettende moment op onze kersverse Skoda Yeti reed, zaten we alweer even zonder trekhaak. Fietsen hadden we dus niet mee deze keer. Het Ravel netwerk, een oud spoorwegennetwerk dat omgevormd werd tot fietspaden, passeerde zowel Chimay als Oignies en willen we zeker nog eens doen. Wie weet zelfs in een meerdaagse toer om de streek nog beter te verkennen.

Aquascope de Virelles

Natuur, speeltuin, een meer en vooral een leerrijk educatiecentrum. De Aquascope de Virelles klinkt als de ideale activiteit die plichtsbewuste ouders voor hun kinderen ondernemen. Jammer genoeg gesloten tijdens ons bezoek (door jeweetwel). Daardoor konden we zelfs geen lichte glimp van de ‘lac de Virelles’ zien. Via één van de wandelingen die van die plek vertrekken kun je ook het dorpje Lompret bezoeken waar je het meest uitdagende pingpongtornooi kunt organiseren. Voor wie toch een mooi, uitgestrekt meer wil zien, kunnen we het Lac de Ry aanraden. Een buggyproof wandeling rondom het meer en een perfecte plek voor misty foto’s. Wij deden een supermooie wandeling vanaf het mooie dorpje Regnièssart.

Attracties met een hoge kidsfunfactor

Vanaf 3 april 2021 rijdt het toeristisch treintje terug van Mariembourg naar Treignes. Dan zal ook de Neptunus grot wellicht weer bezoekbaar zijn. Wij konden zonder, want de streek gaf ons genoeg funfactor, maar lijken ons zeer leuke activiteiten als afwisseling of pasmunt voor al dat grote mensen wandelen.

Living on the edge

De streek ligt net aan de Franse grens dus je bent zo in Frankrijk. Normaal niets bijzonders maar in deze periode was het spannend. Kunnen we de grens over? Wanneer is die avondklok? Zou de horeca hier wel open zijn? Net op de grens richting Fumay, een Frans stadje aan de Maas, vind je een markant eerbetoon aan de Europese unie in the middle of nowhere. Blijkbaar het geografisch centrum van Europa toen het nog 15 landen telde. Met de Brexit die in deze vreemde periode ook helemaal rond geraakte wellicht een voorgoed misplaatste target voor de resterende 14.

Lockdown in Frankrijk (Fumay)

Praktische informatie

Met de auto: Wie in West-Vlaanderen woont kan de ‘Route de Wallonie’ nemen via Bergen. Handig om files op de Brusselse ring te vermijden. Een auto is bovendien wel handig om je door deze streek te begeven. Ook de fiets moet te doen zijn want de RAvel passeert hier. Goeie conditie is wel noodzakelijk.

Met de trein: Couvin is de laatste stop van de treinverbinding via Charleroi.

Slapen: wij vonden ons zeer democratisch geprijsd huisje via https://gitesdewallonie.be. Iets minder gebruiksvriendelijk dan booking.com en airbnb maar eens je je goesting gevonden hebt qua huisje is geen moeite teveel. Landal Village l’Eau d’Heure is natuurlijk ook een optie maar buiten de Viroinstreek. Voor wie een centje meer wil spenderen lijken de Forest Cubes wel aan te raden. In datzelfde vakantiepark in Oignies zijn er nog tal van andere chaletopties.

Toeristische info:

Via deze sites is er nog véél meer inspiratie terug te vinden voor meerdere bezoeken.

Kennen jullie nog verborgen hoekjes in de Ardennen of Wallonië? Laat het me zeker weten.