Verlaat de gouden driehoek

Waar mensen voor van de andere kant van de wereld komen, hebben wij binnen handbereik. Brugge! Fietsend naar school of werk zou je het bijna vergeten, maar terwijl we ons afvragen op hoeveel Japanese foto’s we al staan, moeten we toegeven dat we deze reislust wel kunnen begrijpen.

Ook al hadden we in 2020 de stad even voor ons alleen, de gezellige drukte en de grappige ‘making of Instagram’ taferelen missen we ondertussen wel. Bovendien kennen we de rustige plekjes en momenten. Vroege en late vogels hebben de stad vaak bijna voor zich alleen. Dus tip 1: sta voor dag en dauw op en bezoek dan de stad.

Bingo plekken die je zeker moet gezien hebben.

Op visitbruges.be vind je ongetwijfeld een route die je doorheen de meest Instagrammable Places van Brugge leidt. In de ‘gouden driehoek’ (tussen het Minnewater, de Burg en ’t Zand) val je van de ene verbazing in de andere. Loop er dus gewoon doorheen en ‘Bingo!’ je vindt zeker iets van het lijstje hieronder.

Of zoek deze ‘Instagrammable’ spots.

Heb je kinderen die interesse hebben in geschiedenis, dan zijn de vier wandelingen ‘Brugge door kinderogen’ wellicht iets voor jullie.

Wij laten historische weetjes en bezienswaardigheden liever aan het toeval over dus de activiteiten hieronder gooien het over een andere boeg.

Originele stadswandelingen

Concertgebouw:
Tickets voor een goed concert in het concertgebouw zijn vaak lang voordien uitverkocht. Voor een klein prijsje kan je overdag piepen achter de schermen en op de trappen en verdiepingen van het concertgebouw via het Concertgebouw Circuit. Lees hier hoe wij genoten van dit bezoekje.

De Halletoren:
Het allerbeste uitzicht heb je uiteraard op de Halletoren, al moet je er iets voor over hebben. De volledige 366 trappen…en kruisende Japanners en Amerikanen. Soms kan het vooral bij die laatste vrij smal worden.

Architectuurwandeling:
Brugge heeft naast historische architectuur ook heel wat moderne architectuur. De rondleiding: ‘hedendaagse kunst en architectuur in Brugge voor families en (klas)groepen’ kan zeker ook volwassenen bekoren. Of misschien heb je geluk om in één van de Triënnale jaren in de stad te zijn. De Triënnale brengt je via hedendaagse kunst naar verborgen plekjes.

Winterparcours:
In de kerstperiode kan je dan weer genieten van Wintergloed. De app leidt je langs alle bezienswaardigheden.

Shop till you drop

De Steenstraat, Zuidzandstraat en Noordzandstraat zijn dé Brugse winkelstraten. Maar waarom zou je in Brugge dezelfde winkels bezoeken die je elders ook ziet. Op deze shoppingroutes vind je uniekere stukken en belevingen:

Handmade in Brugge:
Brugge was en is een stad van makers. De kantklossers worden nu geflankeerd door 3D printers en letterkunstenaars. Maar ook van chocolade worden kunstwerkjes gemaakt. In de gids ‘Handmade in Brugge’ vind je alle adresjes of download de ‘erfgoedapp’ en laat je meenemen op toer naar unieke klasseproducten. Of je kan passeren aan het Sashuis vlakbij het Minnewater waar de shop is die alles bijeenbrengt.

Ecoshoppingroute:
Ken je het gevoel? Kledij mag wel wat meer kosten als je zeker bent dat het duurzaam is? Dan helpt de Cosh ecoshoppingroute je op weg. In elke Cosh-winkel kan je bovendien een kaart met tips en adresjes vinden.

Struinen door de straten:
Laat je je liever verrassen op weg. Start je route aan de Ezelpoort en loop zo via de Ezelstraat richting de Sint-Jakobsstraat, via de Eiermarkt naar de Markt, de Philipstockstraat en zo de Hoogstraat en Langestraat in. Deze straten zijn in volle heropleving en hier poppen constant toffe adresjes op. En struin daarna via het Sint-Anna en Sint-Gilliskwartier terug naar start.

Food and drinks

Alle topadresjes hier noteren is onbegonnen werk. Ik pik er daarom mijn topfavorieten uit.

De Republiek: dit is niet alleen een toffe bar met voortreffelijk restaurant. Door hier te eten en drinken steun je bovenal ook de hipste Brugse cultuur- en makers scene van Brugge. Van startende ondernemers tot het inspireren van beleidsmakers. Het gebeurt hier allemaal voor en achter de schermen. Hier kun je zeker échte Bruggelingen spotten. Ook een aanrader om hier ’s avonds een andere film mee te pikken in de huiscinema De Lumière.

De Kelk: een vaste waarde voor jong en oud. Gewoon een toffe plek met unieke lokale en bovenlokale biertjes. Bovendien ligt het in de Langestraat. Een straat in volle opmars maar met een ruw (maar veilig) kantje.

Het Zilverpand: waarom het Zilverpand niet ’the place to be’ is voor shoppend Brugge, écht geen idee. Geen shoppingtrip doorheen de Steenstraat passeert bij mij zonder doorheen deze openlucht gallerij te stappen en een terrasje te doen of te lunchen bij Matin Midi of Kaffee Kamiel. Bovendien één van de enige pleintjes waar je kinderen ongestoord kan laten loslopen.
’s Avonds is het ook zalig om bruine kroeg Joey’s in te duiken. M’n tienercafé en ondertussen groeiden de fans gewoon mee en Joey (of hoe heet ie eigenlijk echt) ook.

Arts

In een stad als Brugge is het moeilijk toe te geven dat ik niet echt zo’n museumfan ben. Vanaf 2021 ben ik echter van plan om eens alle musea te bezoeken (gelukkig zijn de meeste gratis voor Bruggelingen…). Of dit de moeite is lees je binnenkort hier.

Eén uitzondering is streetart. Gratis toegankelijk en staat mooi op foto’s met de stad op de achtergrond. Ook Brugge telt uiteraard een street art route. Je kan ook deze site in alle steden die je bezoekt als leidraad nemen.

Een ander creatief project dat mij wel kan bekoren is een restant van de Brugse Triënnale van 2018 – House of Time van Raumlabor. Een beetje Berlijn in Brugge. Een heerlijke maar verborgen pareltje waar nog veel toffe dingen gaat gebeuren.

Meer of ook interesse in natuur? Check dit blogbericht voor inspiratie!

House of Time

Wat is jullie favoriete verborgen plekje in Brugge? Laat het hieronder zeker weten!