Je ooit al eens afgevraagd wat die bossen zijn als je voorbij Aalter over de E40 richting Kust klieft (toch als er niet teveel anderen zijn met dezelfde plannen en je in de file staat). Die bossen herbergen heel wat speelplezier. Net als de rest van West-Vlaanderen trouwens. Verras je gezin en neem eens een andere afrit dan de kust in West-Vlaanderen. Ontdek hier onze favoriete plekken om te spelen in West-Vlaanderen.

Op expeditie in Landschapspark Bulskampveld (afrit Beernem of Oostkamp)

Geheim nummer 1: Op de E40 tussen Aalter en Beernem doorkruis je het grootste bosgebied van West-Vlaanderen. Geheim nummer 2: dat bosgebied is meer dan het Provinciaal domein Bulskampveld voor degenen die dat al kennen. Om dit geheim wereldkundig te maken werden alle bosgebieden met elkaar verbonden tot Landschapspark Bulskampveld. Via het wandelnetwerk, fietsnetwerk, looplussen en mountainbikeroutes kunnen actieve volwassenen hun hartje ophalen en vele kilometers malen. Maar écht goed nieuws is dat er VIJF expedities uitgetekend zijn waar je kinderen al spelend aan het wandelen krijgt. Getest, goedgekeurd en opgelucht dat we zo toch wat rust in ons hoofd en kilometers in de benen kunnen krijgen in het weekend.

De Expedities dagen klein en groot, jong en oud uit om het stoerste uit zichzelf te halen. Denk aan speelnatuur, hindernissenparcours, klimmen en klauteren, beestige spelletjes en opdrachten enz. Er zijn expedities in Nieuwenhovebos, Kruiskerke, Wingene, Menas en Bulskampveld Provinciedomein. Allemaal door ons getest en goedgekeurd en één van onze favoriete plekken om te spelen in West-Vlaanderen.

  • Expeditie Bulskampveld: Provinciaal domein Bulskampveld – parking Driekoningen Beernem
  • Expeditie Nieuwenhovebos: Nieuwenhovebos Oostkamp – parking Waterstraat
  • Expeditie Menas: Domein Menas, Blekkervijverstraat 20, Maria Aalter
  • Expeditie Kruiskerke – parking Kruisbergstraat in Kruiskerke
  • Expeditie Wingene – Sint-Pietersveld – parking Boskapeldreef 6 Wingene

Speelbos en kijkhutten in Vloethemveld in Zedelgem

Vloethemveld in Zedelgem is een oud militair domein met speelbos, kijkhutten, wandelingen en looproutes.
Parkeren kun je vlakbij het speelbos langs de Diksmuidse Heirweg (Google: ‘parking speelzone Vloethemveld en rij even voorbij de wegwerken).
Ook de wandelingen en looproutes vertrekken hier. Keuze tussen een wandeling van 1,8 km (rode lus), 4,3 km (blauwe lus) of 8,9 km (gele lus).

Meer info via deze link

Het budopad en speelbos in Koekelarebos (afrit Torhout of Gistel)

Enkele bossnippers in Koekelare herbergen heel wat onverwacht uitdagende speelplekken. In het Arboretum van Koekelare vind je naast een bomenpad ook een budopad, iets waar wij nog nooit eerder van hoorden. Dit pad laat je door het hele arboretum bewegen. Het is op de principes van de Japanse krijgskunst gebaseerd en een avonturencircuit waar je evenwicht, focus, concentratie en lichaamsbeweging voor nodig hebt. De parcours zijn iets langer en hoger dan een gewone avonturenwandeling dus ook leuk voor iets oudere kinderen en hun ouders. Een superlang boomstronkenpad door het water, een egelpad waarbij je je door een doolhof van stronken moet bewegen, een hoge boomstam om over te steken, een hindernissenparcours,… we waren zo een uur verder terwijl de kinderen aanvankelijk met een lang gezicht gestart waren aan de wandeling. Aan de overzijde van de weg kun je de doorsteek maken naar een andere bossnipper waar opnieuw een leuke speelzone ligt. Kortom, een leuke middaguitstap en bovendien nog vrij onontdekt.

Via de Koekelareroute, een wandelroute van 4,5 km bewegwijzerd met geel, wandel je van het ene bos naar het andere en kom je al deze plekken tegen. Voor zowel het budopad als de speelzones, moet je wel even van het pad af. Zo kom je aan een leuke avontuurlijke namiddagactiviteit met wandelen en een een haalbare portie avontuur. Kortom, buiten-gewoon avontuur.

Parkeren: Bovekerkestraat 98680 Koekelare

Miniwandelnetwerk Poelberg-Meikensbossen in Tielt (afrit Aalter)

Via dit kleine wandelnetwerk met 15,2 kilometer wandelpaden maak je kennis met het glooiende en mooie landschap op de grens tussen Tielt en Dentergem waar zelfs wij van achterover vielen. De 45m hoge Poelberg met Poelbergsite, kronkelende veldwegen, kapelletjes, het beschermde landschap rond de Poelbergmolen en de Meikensbossen met zijn oud en jong bos, poelen, dreven, hooi- en weilanden vormen het aantrekkelijke decor van dit wandelnetwerk.

Aan het bezoekerscentrum op de Poelberg is er een kleine speeltuin en (hopelijk binnenkort weer) een horecaterras. Van daaruit kun je verschillende lusjes maken, te voet of met de fiets. Je passeert er zelfs een aardbeienautomaat. Ook kampeerwagens kunnen er hun hart ophalen want vlakbij de Meikensbossen is er een camperplaats.

Op de website van #Westtoer vind je 2 suggestieslusjes. Wij kunnen alvast volgende knooppuntenroute heel erg aanraden (incl. aardbeienautomaat en nestelende ooievaars). 17 – 19 – 23 – 29 – 31 – 37 – 53 – 47 – 59 – 79 – 73 – 71 – 67 – 61 – 59 – 47 – 43 – 7 – 11 – 13 (=5,2 km)

Meer info via deze link. Er is een kleine parking voor het bezoekerscentrum (Poelweg 1, Tielt) maar ook net om de hoek in de Sneppewegel.

Spetteren in Diksmuide (afrit Middelkerke)

Fan van de Westkust? Dan heb je je misschien al eens afgevraagd waar de andere kant van de afritten heen leiden. Via afrit Middelkerke of Nieuwpoort kom je aan de andere kant terecht in Diksmuide. Zeker een daguitstap waard. Bij het ‘Buitenbeentje’ kun je een kajak huren en uren varen in beide richtingen op de Ijzer maar ook dwars door het centrum van Diksmuide. Daarvoor of daarna kun je spelen, eten en drinken in het gloednieuw aangelegde Provinciedomein Ijzerboomgaard. De avontuurlijke speeltuin is zeer groot en vooral nat en modderig in de tussenseizoenen waarin de waterpret op de Ijzer op een lager pitje staat. Nog meer spetterplezier heb je op de mooie markt van Diksmuide. Tijdens een terrasje kunnen de kinderen zich uitleven in de fontein. Gelukkig had je die reservekleren voor de kajak mee…

In de winter is de waterpret wat minder. Dit kun je compenseren met een wandeling in de Blankaart met knuppelpaden en vogelkijkhutten.

Torwoud en Groenhovebos (afrit Torhout)

Torwoud, alleen al voor de schitterend gevonden naam is een bezoekje aan dit speelwoud een aanrader voor al wie wil spelen in West-Vlaanderen. Ook hier risico op natte voeten want van de nood aan waterbuffers maakten ze een deugd om ook hier speelnatuur aan te leggen. Aansluitend kun je mooie wandelingen maken door het Groenhovebos. Doorheen het hele bos liggen verschillende geocaches verstopt die lange tanden stappers toch wat kilometers kunnen laten afleggen. En top of the bill op het einde ook nog een ‘gewone’ speeltuin vlakbij de parking.

Speelnatuur De Waarde en wandelen in Waardamme (afrit Oostkamp)

Deze plek in Waardamme (op zo’n 10km van Brugge) is een plek waar je even tussendoor kunt onthaasten, je hoofd leegmaken en de kinderen uitlaten.

Je hebt er een leuke brok speelnatuur ‘de Waarde’ en je kunt er via het wandelnetwerk Bulskampveld een wandeling doen van zo’n 5km (wandelnetwerk Bulskampveld) of zelfs 10,3 km (Kampveldwandelroute).

Meer info:
🅿️Beekstraat 3, 8020 Waardamme (aan de kerk) of iets dichterbij ‘De Waarde’ – Waardamme (parking begraafplaats)

🥾 Wandelnetwerk Bulskampveld: knooppunten 47 – 43 – 46 – 47 (5km) of Kampveldwandelroute (10,3km bewegwijzerd met 6-hoekige bordjes)

🤩Véél mooie, onverharde paden!

👉Combineren met extra speelplezier? Ook in de buurt ligt Expeditie Bulskampveld Nieuwenhovebos. Een korte wandelroute met leuke speelstops.

Toch de Kust

Ook aan de Kust zijn er natuurlijk heel leuke, avontuurlijke plekken. Hier vind je ze op een rijtje:

  • Multimovepad De Schorre in Oostende
  • Provinciaal Domein Raversijde. Dit bestaat uit het Antlantikwall museum maar ook een stuk waarin je vrij kunt wandelen en spelen. In de buurt van de uitkijktoren is er een speeltuin en speelbos.
  • Multimovepad het Vossenhol in de Haan: Dit bewegwijzerde pad van 2,5 kilometer start op de parking van ’t Schelpestik (Kennedyplein), Vosseslag 131, 8420 De Haan.

Afrit Brugge

Uiteraard is mijn hometown Brugge ALTIJD een bezoekje waard. Wil je er vooral een citytrip van maken, check dan deze post. Maar ook natuur en spelen vinden vast wel een plaatsje op je afrittenprogramma op weg naar de kust. Een kant-en-klare speeltuinenwandelroute vind je via deze weg.

Have fun! En laat in de reacties weten wat je ervan vond. Of misschien heb jij nog andere leuke tips om te spelen in West-Vlaanderen?