Waarom naar Slovenië

Na jarenlang halstarrig de bergen vermeden te hebben uit vrees voor ontgoochelingen en frustraties (want wat heb je aan bergen als de kinderen er niet opgeraken) heb ik er m’n hart weer hopeloos aan verloren. Hoewel m’n wederhelft me al jaren vroeg om eens een trip naar de bergen en meer bepaald Oostenrijk te plannen, manoeuvreerde ik telkens handig weg naar andere bestemmingen uit vrees voor bergenverdriet. Denemarken, Noorwegen, Zweden en zelfs Canada passeerden zo ondertussen de revue.

Maar in 2020 legde ik me neer bij de family pressure en zocht ik netjes naar reistips in Oostenrijk. Daarbij doken al snel de eerste beelden op van de Juliaanse Alpen in Slovenië. Helderblauw water, groene oevers, ruwe bergtoppen en een tikkeltje mysterie over dat toch nog onbekende land. De blikken in de zetel waren echter duidelijk, eerst Oostenrijk, dan Slovenië. Dus boekte ik begin 2020 2 plekken in Oostenrijk (lees hier ons verslag over Hallstatt) en dan toch nog eentje net over de grens in de Juliaanse alpen.

De reportage van Kobe Ilsen ‘Op Eén’ gaf de doorslag voor een go bij manlief. Slovenië blijkt een land vol gezonde outdoormensen te zijn. Dat wilden we zeker eens van nabij bekijken. Het lot en de strenge coronarichtlijnen in Slovenië beslisten er echter anders over. In augustus 2020 deed ons landje het bedroevend slecht en we waren dus niet welkom in het land. Zo kreeg manlief wat hij wou, een trip enkel en alleen naar Oostenrijk! En ons logeeradresje in Slovenië konden we een jaar verplaatsen.

Het lot en de regels waren ons gunstiger gezind in 2021. Begin juli kleurde België groen op de kaart en bleek Slovenië een aparte regel te hanteren waardoor onze coronabesmetting 8 maanden geleden in combi met een eerste vaccin ook voldoende was voor een wildcard naar dit machtige land. Weg reisstress! En zo konden we ons hartje ophalen tussen de bergen en het hemelsblauwe maar ijskoude water.

En de reportage van Kobe was helemaal niet gelogen. Het wemelt van de sport- en outdoormogelijkheden in Slovenië, de bewoners zijn slank, gezond, actief, vriendelijk (maar ook onbegrijpelijk) en kunnen van tijd tot stond een lekker hapje en drankje (het zijn ook echte bier- en wijnliefhebbers) appreciëren. Het lijkt wel België, maar dan gezonder, rustiger en mét bergen.

Must-sees op weg naar Slovenië

Eerst dit: Hou rekening met extra kosten als je op autovakantie naar Slovenië gaat. Je hebt een vignet nodig voor Oostenrijk en Slovenië. In Oostenrijk betaal je voor sommige passages op de autosnelwegen nog extra tol. Voor een vignet Oostenrijk betaal je (in 2021) 9,5 euro voor 10 dagen. Wij passeerden op 4, 5 en 16 juli en hadden dus 2 vignetten nodig, gewoon om erdoor te rijden. Een vignet voor Slovenië kost 30 euro voor 1 maand of 15 euro voor 1 week. Plak de vignetten echt op je autoruit want wij werden aan de grens op de vingers getikt. We kwamen er gelukkig met een waarschuwing vanaf.

Citytripje Salzburg

Slovenië is iets te ver om op 1 dag te doen en de laatste kilometers zijn niet zo evident doorheen vele tunnels en bergwegen. Bovendien wil je fris en monter van de berggezichten kunnen genieten. Daarom kozen we ervoor om een eerste overnachtingsplek te zoeken in Salzburg (Oostenrijk). Een mooie stad aan de Salzach rivier.

We verbleven in het Meininger Hotel, een hotel van een Duitse keten waar we in Brussel een heel goeie ervaring mee hadden. In Salzburg was het hotel ook dik ok, maar toch iets minder speciaal dan Brussel qua ligging en inrichting maar goed voor een nachtje.

De opgelijste tips & tricks voor Salzburg hebben we maar gedeeltelijk kunnen verkennen want vanaf 21u werd hevige regen voorspeld (nog niet de regen die later Europa overspoelde). Het werd dus een blitsbezoek aan de verkeersvrije straten, de bruggen over de rivier en een berg tussen hotel en stad (je kan vanuit de winkelstraat een steegje induiken die naar boven leiden) met een fantastisch uitzicht op de stad. We hadden ook een snelle en lekkere hap in een op en top Oostenrijks restaurant, Gasthaus Zwettler’s. Door het slechte weer en de beperkte tijd konden we de Monschberg niet beklimmen of het liftje nemen, maar met meer tijd is dit zeker een leuke activiteit.

Bezoek de gratis Slizza kloof in Tarvisio (IT)

In de omgeving van de Soca vallei kun je twee prachtige kloven bezoeken. De Tolmin kloof en de Vintgar kloof. Geen enkele van deze twee lag echter nabij ons logeeradresje. Daarom waren we super blij toen we deze ‘insighter’ tip vonden op de Facebookgroep ‘Vakantie in Slovenië’

De Slizza-kloof in Tarvisio: houten passages, wandelen langs het water en enkele strandjes waar je in het water kan baden

Om Bovec en Soca te bereiken, is de route via Tarvisio (Italië) zeker een aanrader. In Tarvisio maakten we even een tussenstop om deze prachtige en gratis toegankelijke ‘Orrido dello Slizza’ te bezoeken. Je vindt er weinig over op internet, maar met deze tips vind je zeer gemakkelijk de weg.

 • Parkeren: station Boscoverde (achterzijde)- Adres: Via Barberga 6 – Tarvisio
 • Van hieruit wandel je even terug naar het infobord langs de weg en daar wandel je de natuur in tot aan een heerlijke picknickplek aan het standbeeld van Napoleon.
 • Aan het standbeeld van Napoleon daal je de trappen af richting de kloof en volg je linksom de route via houten bruggen en mooie passages langs de rivier. Als je uit de kloof komt, kom je door het bos terug op de startplek. Het rondje is ongeveer 1,5 km.

Overnachten in de Soca-vallei

Er liggen heel wat stadjes rondom de Soca-rivier (Kobarid, Tolmin, Bovec,…) die zeker een bezoek waard zijn en waar je van de natuur, water en outdooractiviteiten kan genieten. Wij zoeken echter graag wat meer rust op middenin de natuur en doken dus de echte vallei van het Nationale park in. Opzoekingswerk leidde me naar ‘Camp Korita in een stadje Soca, tussen Bovec en Trenta. Een eco-camping met schitterend verhaal, website en mooie sfeerbeelden. De plek was dik ok, maar onze geboekte family room was niet helemaal zoals ik me ingebeeld had. Ik verwachtte een losstaand hutje maar deze room bleek zich boven het gebouw met de receptie en sanitair te bevinden. De ontgoocheling was blijkbaar duidelijk want de website vermeldt dit (ondertussen?) heel duidelijk.

Het viel uiteindelijk allemaal véél beter mee dan ik op het eerste zicht vreesde. Het sanitair werd vooral gebruikt door campereigenaars die op dit gedeelte van de camping verbleven en het bleef dus zeer rustig en geurloos. Bovendien hadden we hier alle privacy op het terras aan de achterzijde van het gebouw terwijl we wel alle leven zagen passeren. Beetje zoals een terrasje op de grote markt. Bovendien is het altijd wat dubbel. Al kamperend en zeker met kinderen is het heel handig om vlakbij sanitair en keuken te verblijven. Zo heb je altijd alle faciliteiten bij de hand, ook al boekte je gewoon een hut met enkele bedden en terrasmeubilair. En de WIFI aan de receptie kwam gewoon tot in onze kamer. Geen klachten bij de kinderen dus! Bovendien valt de prijs van 79 euro per nacht al bij al wel mee.

Camp Korita is vrij kleinschalig maar kwaliteitsvol opgezet en bestaat uit 2 delen aan weerszijden van een rustige straat en langs de Velika Korita, een plek waar de Soca rivier door een kloof passeert. Indrukwekkende zichten vlakbij, check! De ene zijde waarop wij verbleven bevat het camperterrein met eerder krappe plaatsen die niet rechtstreeks aan de rivier liggen. Aan de overzijde van de rustige straat liggen de kampeerplekken en de ‘glamping hutten’ met zicht op de rivier. Deze zijde kon me zeker wel bekoren!

Achter het glamping-deel van Camp Korita ligt een op en top Sloveense boerderijcamping Jelinc. Op deze plek zijn er ook mooie kampeerplekken direct aan het water, familieappartementen, hoeveproducten en elke avond lekker en goedkoop Sloveens eten op het mooie terras met aangrenzende speeltuin. We maakten graag gebruik van deze faciliteiten!

Verhongeren doe je sowieso niet in de Socavallei. De eerste dag gingen we boodschappen halen in Bovec en daarna vulden we brood, eieren, chips en drankjes aan via een centraal winkeltje met terras in het dorpje Soca en via een mobiele winkel die elke ochtend (8u) en avond (20u) passeerde op de camping. Naast het restaurant op de boerderijcamping aten we ook zeer lekker en Sloveens in een restaurant in het nabijgelegen Trenta. Voor een drankje moet je in Bovec zijn. In Thirsty River Brewing kun je proeven van verschillende homemade beers maar ook limonades.

Voor de volgende bezoekers raden we zeker deze overnachtingsplekken aan.

 • Camp Korita is een camping voor kleine campers, tenten en met ook kamers en glamping hutjes.
  • De family room waarin wij verbeleven kostte 79 euro per nacht en kun je boeken via deze link. De ligging boven het sanitair en langs een (zeer rustige) weg, valt beter mee dan je denkt.
  • De glamping hutten kosten 69 euro per nacht en zijn ideaal en gezellig voor een koppel. Je kan natuurlijk ook twee hutten huren voor een gezin met 4.
 • De boerderijcamping Jenlinc heeft appartement voor 4 personen voor 60 euro per nacht en 85 euro voor het 6 persoonsappartement. Je kan ook kamers boeken met een prijs per persoon afhankelijk of je ook ontbijt en half pension wenst. Er zijn ook mooie kampeerplekken.
 • Ook ons startpunt voor onze rafting en canyontrip zag er schitterend uit: Abyss apartements en adventures. super leuke mensen met een mooi project. Je kan het avontuur meteen bijboeken.

Leuke activiteiten in en rond Soca

Slapen en eten, check! Maar het echte avontuur moet uiteraard nog beginnen! We verbleven 5 dagen en dus 4 volledige dagen in de vallei en hebben ons geen moment verveeld. Om de wandelfrustraties van het jaar voordien in Oostenrijk te vermijden (gezaag van de kinderen, niet ver genoeg durven doorrijden in de bergen naar de startplek, mispakken aan het aantal kilometers bergop, enz) kozen we voor een afwisselend programma waarbij we allemaal ten volle ons sportieve avonturenhartje konden ophalen!

Rafting en canyoning met Abyss Adventures in Soca

Haalbaar avontuur met of zonder kinderen is m’n corebusiness. Maar rafting op de Noordzee is toch iets heel anders dan op een ijskoude wildwaterrivier vol stenen. En ook een laddertjeswandeling in de Ardennen is iets heel anders dan een echte canyon. Bijna 20 jaar geleden lieten Tim en ik ons al eens verleiden tot een week vol avonturen in de Ordessa vallei in Spanje. Het angstzweet breekt me nog wat uit als ik terugdenk aan de sprongen van meer dan 5m tussen de rotsen en de glijpassages waarbij het hoofd even onder water moest. Maar de adrenalinerush en het overwinningsgevoel op het eind was zalig. Toen beloofden Tim en ik elkaar plechtig dat we ook met kinderen deze soort reizen zouden blijven maken. En nu ze eindelijk een ‘adventurous’ leeftijd hebben en in deze outdoorvallei zijn, kunnen we deze kans niet laten liggen.

Al brak me nu extra angstzweet om de kinderen dat soort ‘gevaarlijke’ dingen te laten doen. Dan maar weer een uitgebreide research doen naar kidsproof en betrouwbare gidsen en activiteiten. De angst en stress bleven me achtervolgen tot net voor de activiteit. Maar de fonkelende oogjes van de kinderen deden me doorzetten. Na een eerste praatje met de begeleiders van Abyss Adventures verdween m’n angst als sneeuw voor de zon. Op woensdagmiddag vertrokken we voor een raftingtrip en op donderdagochtend voor een canyontrip in de Sussec-canyon, een canyon voor beginners.

Het bedrijfje is net opgestart en biedt appartementen, yogasessies en een grote portie avontuur met canyoning, river walking, snorkelen en rafting, Tot het jaar voordien werkte begeleider Tjaz voor een groter outdoorbedrijf waar dit soort avonturentrips bandwerk zijn. We zagen volgestouwde busjes en opgejaagde groepen op de rivier en in de canyons en begeleiders die tot 3 keer per dag het water of de canyon in moeten. Tjaz wou kleinere groepjes en minder gejaagdheid en startte zo z’n eigen bedrijfje op.

Wat een verademing voor dit bange moederhart. Maar hoe werkt dat nu, zo’n avontuurlijke activiteit mét kinderen. En is dat wel veilig?

Tijdens de raft hoefden de kinderen niet te peddelen en zaten ze in de boot terwijl wij zwoegden samen met een ander gezin met de peddel op de rand van de boot. De kids zaten dichtbij Tjaz die ze uit het water zou vissen als er iets gebeurde. Naar eigen zeggen kantelt de boot maar één keer per jaar en dat was gelukkig niet bij ons. De instructies waren perfect en geruststellend.

En uiteraard word je op het begin van de trip op rustiger water volop met vanalles geconfronteerd (achteruit varen, op een steen botsen, in het water springen,…) zodat je gedurende de uitdagende stukken toch heel wat geruster bent. Vanaf de waterlijn neemt Petra foto’s en ook aan boord zorgt de GoPro voor de meest geweldige beelden achteraf. Deze zijn inbegrepen in de prijs. En de tussenstop waarbij de boot een waterglijbaan werd is natuurlijk ook een superleuke extra.

Tijdens de canyon verliep ook alles veilig. Eerst moest er een 30-tal minuten met alle materiaal naar boven gewandeld worden maar zowel wij als de begeleiders staken een handje toe met het materiaal van de kinderen. De uitrusting was splinternieuw en perfect. De Sussec canyon is een populaire beginnerscanyon. Er zijn dus vele andere groepen op de weg maar er zijn blijkbaar duidelijke afspraken tussen de groepen. Met kinderen erbij zijn we uiteraard de traagste groep, dus hadden we niet zoveel last van wachttijden. De sprongen en afdalingen van de kinderen werden extra beveiligd en bij de moeilijkere klauterpassages werd Louiz, de jongste van de bende goed bij de hand gehouden bij Tjaz. En ik had zoveel vertrouwen in hem, dat ik dat gewoon liet gebeuren.

Conclusie: dergelijke activiteiten zijn zeker haalbaar met kinderen, maar respecteer de aangegeven minimumleeftijd (bij de grotere bedrijven met grotere groepen is dit vaak 10 jaar). Kies bij kleinere kinderen (en voor avontuurlijke activiteiten is dat wat mij betreft -12 jaar) voor goeie begeleiding, met kleine groepjes en bekijk de reviews van het bedrijf vooraf. Heb je op enig moment twijfels over het aanbod (ik stuurde wel 4 mails heen en weer), kies dan voor een ander bedrijf. Niet dat er iets zal gebeuren, maar je eigen gerustheid tijdens zo’n activiteit is ook goud waard.

Meer info:

 • Adres: Abyss Adventures & Apartments, Soča 111, 5232 Soča, Slovenia
 • Contact: info@abyss-adventures.com
 • Website: https://www.abyss-adventures.com/
 • Neem de Family Combo Package voor een spannende maar veilige onvergetelijke ervaring met kinderen. Voor het raften is de minimumleeftijd 4 jaar, voor de canyon 8 jaar. Ervaren begeleider, klein groepje en je krijgt de foto’s en filmpjes achteraf! We betaalden 320 euro in totaal voor de family combo package. De prijzen zijn ondertussen 90 euro per volwassene, 80 euro per kind en zijn dus reeds licht duurder dan toen wij er waren. Niet goedkoop maar het zeker waard.

Wandelen in de Soca-vallei via de Soca Trail

De Soca rivier is een prachtige rivier met turkoise water, witte stenen en groene boorden. Van tijd tot stond kom je ook kloven, strandjes en hangbruggen tegen. Is er een meer Instagramwize plek dan dit? Al deze plekjes worden van Trenta tot Bovec aan elkaar geweven tot een 21km lange Soska Pot of Soca trail waar je afhankelijk van waar je verblijft stukjes kan wandelen. Velen deden deze wandeling ook in één keer. Een zeer populaire zwemplek ligt aan Camping Soca net bij het binnenrijden van de Lepena-vallei. Een isolerend surftruitje en waterschoenen zijn zeker geen overbodige luxe om altijd bij te hebben want het water is zo koud dat het pijn doet.

Hike naar Krnsko Jezero in de Lepena vallei

Vanaf de startplek wacht je een uitdagende klim doorheen een stenig bos maar daarna word je beloond door een prachige bergvallei met berghut en iets verderop een pracht van een meer. Van hieruit kun je ook naar enkele toppen hiken. Toen wij er waren lag er zelfs nog steeds sneeuw en de kinderen hebben eindeloos gespeeld met de vele kleine visjes in het water.

Dit is een voor kinderen haalbare dagtocht van 12 km heen en terug. De klim en dus ook afdaling door het bos is echter wel vermoeiend en lang door de vele stenen bedekte paden. Draag dus zeker goeie schoenen en rust voldoende uit onderweg.

Meer info:

 • Startpunt: Dom dr. Klementa Juga v Lepeni (700 m) Lepena 17a, 5232 Soča waar een kleine parking is. Hier vind je de Google plek
 • Afstand: 12 km
 • Link naar de Komoot-route. Onderweg kun je iets drinken of eten in een Sloveense berghut. Hiervoor moet je een heel klein omwegje maken maar is als terugweg toegevoegd aan de track.
 • Op de heen- of terugweg met de auto kun je een korte hike doen naar de Lepena-waterval.

Kabellift, sneeuw en hike

Neem de Kanin cable car in Bovec en speel in de sneeuw aan station D. Daal daarna met de lift opnieuw af naar station B en hike naar beneden via de Virje waterval en waan je in de blue lagoon.

De kabellift bestaat uit cabines van 4 personen, dus het is helemaal coronaproof. Je bent een klein half uurtje onderweg naar het hoogste punt waar in de winter een wintersportgebied is. Hier kun je spelen en glijden in de sneeuw en iets drinken in een eenvoudige bar. Een extra trui voor boven is handig.

De wandeling vertrekt aan station B en duikt daar het bos in via een mooie overwegend afdalende wandeling die haalbaar en leuk is met kinderen. Ongeveer halverwege is er bovendien een leuke picknickplek te vinden met een mini-speeltuin.

Meer info:

 • Een kaartje van de wandeling is te verkrijgen aan de kassa of vind je via deze link
 • Ik tekende de wandeling ook helemaal uit op Komoot. De track vind je via deze link en is 8,10 km lang. De route zonder waterval is wat korter.
 • Parking kabelbaan: Google-locatie Dvor 43, 5230 Bovec, Slovenië.
 • Kostprijs kabelbaan: 18 euro per volwassene, 10 euro per kind
 • Extra activiteiten:
  • Aan de dalparking: een klimbos
  • Aan station D kun je in optimale omstandigheden ook een Via Ferrata ondernemen. Door de vele sneeuw was die echter nog niet toegankelijk toen wij er waren.

Wordt vervolgd!

Na 5 dagen buitengewoon avontuur in de Socavallei, reisden we door naar Ljubljana, Celje en het Beierse Woud in Duitsland.

Hopelijk zijn jullie met deze blog alvast geïnspireerd om ook een avontuurlijke trip te ondernemen binnenkort. Kennen jullie nog aanraders van gebieden waarin je dergelijke avonturen kunt beleven met kinderen, laat het ons zeker weten via de opmerkingen.