Nog nooit van Hallstatt gehoord? Dat kan zeker! Ook ik kwam hier begin 2020 (nog voor het C-gedoe) ‘stoemelings’ op uit toen ik zocht naar een Oostenrijkse combinatie van steile bergen en een meer voor onze roadtrip 2020 in Oostenrijk. Iemand prees het Hallstatter meer aan als wat fjord gevoel in Oostenrijk dus ik was verkocht.

Uiteraard vielen de hoge prijzen me al op bij het zoeken naar een slaapplek, maar pas bij verder Google onderzoek bleek het kleine dorpje Hallstatt een hotspot te zijn voor Aziaten op rondreis. De gelijkenis tussen Hallstatt en het ‘Frozendorp’ heeft daar blijkbaar iets mee te maken. Het dorpje werd zelfs nagebouwd in China!

Begin 2020 deed de burgemeester van het dorpje nog een oproep om niet meer naar z’n dorp te komen omdat het dorp de stroom aan (Aziatische) toeristen niet meer aankon. En z’n gebeden werden kort nadien verhoord…want toen kwam corona.

Obertraun als perfecte uitvalsbasis

Nog voor het virus ons overspoelde had ik al een accommodatie geboekt in het naburige Obertraun. Een perfecte uitvalsbasis als je het wat rustiger en ruimer wil. Hallstatt is klein maar gezellig maar ligt gebundeld tussen het meer en de bergwand. Mooi maar iets te compact. En wij als Bruggelingen weten ook wat dat is, een (over)stroom aan toeristen in combinatie met kleine straatjes. Al weten we nu ook dat het zonder dat ook iets is.

Wat waren we naïef in 2020

Na het boeken kwamen de eerste berichten over het coronavirus in China en onze gedachten gingen van: ‘oh nee, de kans zal groter zijn dat we daar het coronavirus oplopen (met al die Chinese bezoekers); tot ‘Tegen de zomer is dat virus al làng verdwenen’.

Wat waren we naïef! Daarna was het vooral bang afwachten of we al dan niet naar Oostenrijk mochten reizen in augustus. Want meer dan ooit wou ik Hallstatt bezoeken, rustiger dan anders en enkel Europeanen. Maar ook in 2021 is de kans groot dat dit het geval zal zijn.

Het vertrek

Maar de grenzen gingen open in juli, de zones bleven groen en ook in augustus kregen Belgen de toestemming om naar Oostenrijk te reizen. Dat ons tweede deel van onze roadtrip naar Slovenië in het water viel, dat hoort bij tijden als dit. Zo kregen we dus de kans om dit prachtige dorpje te bezoeken in zeer rustige tijden. Een onvergetelijke ervaring!

De logeerplek

Via Booking.com vonden we een échte Oostenrijkse familievriendelijk Feriënwoning, Ferienhof Osl. Ze hebben meerdere accommodaties waaronder ruime familieappartementen (met eigen keuken, badkamer, 2 slaapkamers,…). Buiten is een opbouwzwembad en een grote speeltuin. Het zicht vanuit de tuin en op het balkon is fenomenaal. Zeker als je net als ik verliefd bent op de bergen. Ik kan er uren naar turen. Er passeert af en toe een trein in de achtertuin maar dit vonden we vooral handig en niet storend. Een supermarkt is vlakbij en diverse wandelpaden passeren langs de voordeur. Op zo’n kleine kilometer wandelen sta je aan een recreatiepark met ligweide en bootverhuur aan het Hallstattermeer. Strand of de bergen, kiezen is niet nodig!

Activiteiten in en rond Hallstatt

We verbleven 4 nachten in Hallstatt en ons activiteitenprogramma vullen was helemaal geen probleem! Hieronder een greep uit ons activiteitenprogramma.

Hallstatt bezoeken

Hallstatt bezoeken kan te voet (wel een stuk drukke weg te bewandelen al is er een omweg via de bergen), met de fiets (er is een -vrij vlakke – fietsronde rondom het meer) of met de boot. Toen we besloten een stukje van de meerronde te wandelen, vonden we een goedkopere boot richting Hallstatt dan degene die vanuit Obertraun zelf vertrekt. Ha! Hiervoor wandel je even richting het station van Hallstatt (ligt aan de overzijde van het meer, rechts van Obertraun) en daar vind je het kleinere en goedkopere veer.

Voor Hallstatt heb je geen bezoekplan nodig. Het is klein en compact en door te struinen door de straatjes vind je zeker onverwachte ontdekkingen. Kerkjes, het leuke marktpleintje, winkeltjes langs de oevers en uiteraard dé Instaspot met Frozen zicht (aan de linkerkant van de kerk als je met je rug naar de berg staat).

Het leven in Hallstatt is zeer fascinerend. Terwijl we (bewust) verloren liepen tussen de voordeuren en trapjes (die eigenlijk de straten zijn) van de locals werden we op de juiste weg geholpen door een oudere vrouw die met water sleurde tot aan haar voordeur. Parkeren voor de deur is hier geen optie. Boven botsten we op een man die via een ingenieus katrolsysteem de boodschappen aan het inladen was in een soort van kabelbaan. Man en vrouw bleken samen te horen. We hielpen dus even met uitladen en hadden zo een gesprek over door toeristen overspoelde straatjes, waar we als Bruggelingen ook een woordje over kunnen meespreken. Hiervoor reizen we het liefst, gesprekken met locals over hoe zij leven…

Zalig stadje dus, al was het nu zéér kalm volgens de locals. Het wegennet rondom met bewegwijzering alsof je op de ring van Brussel rijdt en een hoeveelheid randparkings alsof je Antwerpen wil bezoeken doet ons vermoeden dat het hier voor Corona héél andere tijden waren. Blij dat we er nu waren…

Al wandelend naar Obertraun passeren we nog 2 recreatiestrandjes waarvan nog één met strandbar (met zicht op meer en parking). Zo zijn we blij met elke minuut van deze reis die we in 2020 toch kunnen doen.

Dachstein – Krippenstein

Oostenrijk, dat zijn skigebieden die je ook in de zomer kunt verkennen met de skilift. Dé ontdekking toen ik na een pauze van 20 jaar terug in Oostenrijk terecht kwam. Maar de kans dat m’n ouders destijds de liftmogelijkheid verzwegen bestaat ook. Ook een manier om kinderen aan het wandelen te krijgen, ik deed er toen meer dan 20 per dag vanaf de leeftijd van 6 jaar…

Op wandelafstand van Obertraun (je passeert zo ook het bikepark in Obertraun) bevindt zich het startpunt voor de lift waar je tickets kunt bezoeken voor een hele dag lift en wandelplezier. Voor een meerprijs kun je ook een ijs- of zoutgrot bezoeken.

Het werd coronaproof aanschuiven om daarna toch met heel veel in een skilift te kruipen. Gemengde gevoelen en lichte paniek bij de kinderen. En vooral eens goed lachen met coronaproof skivakanties… De rest van de vakantie zijn we toch weggebleven van de skiliften en op de terugweg kozen we de zeer kalme liften uit. Het nakende maar uiteindelijk zeer lichte onweer hielp ons een handje. Zo konden we rustig het ‘5 fingers platform’ bezoeken en daarna met een zeer rustige lift terug. Om in een zonovergoten dal terecht te komen. Bergen zijn zo fascinerend maar ook verraderlijk. Bespaar dus nooit op de inhoud van je rugzak! (water, extra laagjes, eten,…)

Toen het nog schitterend weer was deden we een voor families met kinderen zeer aan te raden rondwandeling op hoogte. Beperkt stijgen en dalen maar schitterende hoogvlakte zichten.

Op het einde een ommetje naar de Gjaid Alm voor een ‘Grosse Bier’. Hier kun je trouwens ook slapen, ook in een tentje. Meer luxueus verblijf je aan het bergstation. Alle drink- eet- en overnachtingsmogelijkheden vind je hier. We blijven dromen van een huttentocht met de kinderen maar weten nog niet hoe hier (tijdig!) aan te beginnen. Tips welkom!

Meer info

Wilderniswandeling heen, trein terug

Een variant op de Belgische treinstapper vind je hier ook. Een pad door de Koppental ‘wildernis’ tussen Obertraun en Bad Aussee. Het pad is meestal vlak en loopt langs een mooi rivierdal langs de spoorwegbedding. Het leuke is dat je de wandeling door kunt doen en terug kunt keren met de trein. Je kan de wandeling doen vanuit Obertraun maar je kunt ook starten aan het station Obertraun-Koppenbrüllerhöhle (zoals wij deden) of onmiddellijk naar Bad Aussee met de trein en weer terug wandelen.

Een aanrader voor families met ook kleinere kinderen. Voor ons mocht het wel iets uitdagender, al bood het onweer op het einde wel een extra dimensie. Het weer in de bergen blijft wisselvallig en onvoorspelbaar. Bereid je dus zeker voor en hou tijdens de wandeling de lucht of de weerapps in de gaten.

Meer info

Wandelen door de wildernis van het Koppentall en met de trein terug.

Conclusie

3 dagen deze regio waren zeker te kort om alles te ontdekken en de meer uitdagende wandelingen te kunnen vinden (zeker in het wisselvallige weer). Met kleine kinderen kun je je zeker prima vermaken in het dal en is er voor elk wat wils. Wij zoeken graag al wat meer uitdaging op, maar de kinderen zijn nog niet groot genoeg voor het lange werk en hebben daar ook nog niet teveel zin in (dat ook…). Lagere gebieden zijn dan ook niet zo’n goeie uitvalsbasis om te wandelen vanuit het overnachtingsdorp en onze auto was toen nog niet zo goed bestemd tegen autoroutes tot aan de wandelparking (opgelost met de Yeti).

Daarna bezochten we ook nog ‘Heiligenblut’ aan de Hogalpenstrasse en ook daar niet op de toppen geraakt… (verkeerd geïnterpreteerde instructies over wandelparking en wissel tussen enkelrichting en heen en terug afstand op Komoot). Best wel frustrerend en vooral zéér vervelend als je met kinderen op pad bent.

Tot zover blijft het Stubaital, de regio waar ik minstens 6 keer als kind op vakantie ging en enkele jaren geleden opnieuw bezocht al dé topper om naartoe te gaan. Hoog genoeg om onmiddellijk op de juiste paden terecht te komen, heel wat vertier, verschillende skistations en hopen jeugdsentiment.