Een roadtrip (rondrit met de wagen) is een regelrechte highway naar meer avontuur met jonge kinderen. Met deze tips gaat het (hopelijk) gegarandeerd goed.

Hoewel we ons liefst al wandelend, fietsend en lopend verplaatsen, kunnen we een roadtrip zeker aanraden als een haalbare optie om met kinderen wat meer te zien dan een standaard vakantiepark. Gelukkig is er veel kant-en-klaar aanbod op de markt. Hoewel nog nooit uitgetest lijkt Pharos reizen ons een budgetvriendelijke en kwalitatieve optie. Zelf deden we onze eerste georganiseerde reiservaring op via Connections op huwelijksreis doorheen West-Amerika. Zo’n startervaring geeft je perfecte stof om goed te weten wat je al of niet leuk vindt op zo’n roadtrip.

Tip 1: Het is helemaal ok om voor een kant-en-klaar rondrit te kiezen. Misschien deed je nog nooit een roadtrip of heb je te weinig tijd of zin om zelf iets voor te bereiden. Ook een spannende bestemming of avontuurlijke activiteit is een perfecte reden om je reis te boeken bij een ervaren reisbureau.

Maar als je zin en tijd hebt, valt het best wel mee om zelf een roadtrip te plannen. Het kan soms moeilijk zijn om een bestemming en zeker een route te kiezen. FOMO (fear of missing out) kan hierbij al eens optreden. Onterecht, want elke plek en route biedt leuke hoekjes en kantjes. En passeer je ongemerkt die Instagramspot, dan heb je zeker een nieuwe ‘hidden gem’ gelanceerd. De wereld is fantastisch, overal.

Zoek je toch naar ankerpunten, dan kan spieken naar de routes van kant-en-klaar reisbureaus wel helpen om wat richting te krijgen. Hier kun je echter direct het verschil maken met kant-en-klaar routes door op zoek te gaan naar een originele uitvalsbasis. Zeker met kinderen wint een leuke logeerplek alleen maar aan belang want eindeloos rondstruinen zien zij vaak niet zitten. Voor ouders een leuke plek die het gebrek aan permanent rondtsjolen en ontdekken kan compenseren, voor kinderen een plek die ze zonder wandelen kunnen exploreren. Wijntje en boekje dabei en check!

Tip 2: eens je ongeveer weet waar je wil belanden, zoek dan via de kaartmodus van Booking.com, Airbnb, Google Maps en via de juiste filters naar de tofste plekken. Hoe vroeger je erbij bent, hoe origineler en goedkoper het aanbod. Het beste avontuur komt ongepland? Soms wel, maar enkel wanneer je geluk hebt of snel tevreden bent. 

Logeerplekken nemen al snel een grote hap uit het budget. Al kamperend kun je flink besparen op deze uitgaven, maar onderschat het investeren in een kampeeruitrusting zeker niet. Hiervoor ben je al snel ruim 1000 euro kwijt. Anderzijds loont het de moeite om hierin te investeren als je kinderen hebt. Een slaapzak en slaapmatje komen vaak van pas bij logeerpartijen bij vriendjes en die tent is ook leuk in de eigen tuin. Om nog maar te zwijgen van de opties die het biedt om het hele jaar door op micro-avontuur te gaan.

Tip 3: een kampeeruitrusting komt altijd van pas als je kinderen hebt. Zo kun je het hele jaar door alle kanten uit. Of het nu in binnen-of buitenland is. In eigen tuin, bij vrienden of op de mooiste plekken in de natuur. Campings hebben vaak een ligging die als hotelkamer of vakantiehuis onbetaalbaar is. 

Door de komst van Airbnb kiezen we vaak ook voor een vaste uitvalsbasis met echt dak boven het hoofd. Op dit platform worden huisjes aangeboden die de check van de gemiddelde logieszoeker niet zou doorstaan maar die ons bieden wat we zoeken: geen gesleur met kampeermateriaal, basis comfort en een solitaire plek midden in de natuur. Vaak ook in hoogseizoen te boeken voor kortere periodes dan een week.

Tip 4: met volgende Airbnb filters vinden wij wat we zoeken. Het maximumbedrag op 120 euro, 'gehele woning' en 'houten huisje'. Het loont ook de moeite om lijstjes (op hartje klikken) aan te leggen voor diverse bestemmingen die je op het oog hebt met huisjes die aan je criteria voldoen. Ik heb een lijstje 'dichtbij' voor een straal van 200 km. Bij een gebrek aan inspiratie voor een volgende trip biedt dit altijd een goed startpunt. 

Tijdens een roadtrip wil je uiteraard graag verschillende plekken zien. Onderschat echter niet de energie die dit kost. Telkens uitpakken, inpakken en nergens een vaste stek hebben kruipt in de kleren. Zeker als je kampeert heb je een hoop gedoe. Bovendien heb je hierbij vaak het gevoel dat je plekken te snel verlaat.

Tip 5: Blijf langer dan één nacht logeren op dezelfde plek. Dit brengt rust voor rusteloze kinderen en ouders. Met drie nachten heb je twee volledige dagen om de omgeving te verkennen én om je niets aan te trekken van valiezen en inpakken. Vier nachten zijn zelfs nog beter, als je meer dan twee weken onderweg kan zijn. Tenzij je een camper of campervan hebt natuurlijk. Dan heb je minder 'gedoe'

Ook op reisdagen is het leuk om niet teveel afstand voor de boeg te hebben. De heen-en terugrit zijn uiteraard uitzonderingen. Meermaals hebben we al rijdend naar huis besloten om die tussenstop (die we vaak om die reden niet op voorhand boeken) over te slaan en in één keer (uiteraard met de nodige stops) naar de roepende stal terug te keren. Reisdagen van 300 km zijn voor ons toch een maximum. Het is leuker om traag te kunnen vertrekken, tijd te hebben voor een tussenstop én ook ’s avonds vroeg op de nieuwe bestemming aan te komen.

Tip 6: mik op een maximum van 300 km of 3u voor de reisdagen. Zo blijft er tijd over om ook op die dagen rustig in te pakken, iets leuks te doen en hou zo het roadtripgevoel erin. 

Wandelen en fietsen kan uiteraard op elke plek. Als je hieraan genoeg hebt, kun je ad random een logement uitkiezen. Wil je graag ook steden of topattracties bezoeken, dan check je voor het boeken van je uitvalsbasis best eens de mogelijkheden in de omgeving. Eens Googlen, Google Maps checken… brengt je snel bij talrijke blogs, attracties en aantrekkingspolen. Die zijn er overal en gezien je met je auto onderweg bent, zijn deze steeds vlot bereikbaar. Al verzwijgen we al eens een topattractie (pretpark, waterpark,…) die verder dan 30 min van de uitvalsbasis ligt. Tenzij ook wij dit een topattractie vinden. Om een stad te bezoeken checken we graag ook de mogelijkheden van het openbaar vervoer. Een trein, bus of een metro in het buitenland is steeds extra avontuur! En beter voor de natuur en vooral de stadsbewoners.

Tip 7: bezoek een grote stad met het openbaar vervoer. Een avontuur op zich en minder overlast voor de locals. We feel you...toeristische hotspotbewoners.  

Dit lijkt hier bijna alsof onze reizen als een perfect georganiseerd radarwerk verlopen. Wie dit zoekt komt zeker bedrogen uit op roadtrip met kinderen. Of het nu georganiseerd is of niet. Het tofste aan de roadtrip is ’tsjolen’ en elkaar tegenkomen. Gezaag op de achterbank en gezoek naar de weg, dingen die niet lopen zoals gepland en dingen die véél beter lopen dan gedacht. Alles is perfect zoals het is, ook al loopt het niet perfect.

Tip 8: The journey is the destination. Loslaten, meegaan met de flow, af en toe diep in- en uitademen en een goeie soundtrack op de achtergrond. En denk dat dit achteraf de beste verhalen en herinneringen zijn. En goeie discussie en bemiddelingsskills zijn ook handig, maar die leer je wel onderweg.