Onze kinderen zijn verwende nesten. Als kind kon ik alleen maar dromen van een reis naar Amerika en die van ons deden dat gewoonweg al in 2019. Meer zelfs, het was al de twééde keer, want Elle bezocht dit continent al eens in 2012 op 2,5-jarige leeftijd. Enige herinnering van toen: dat ze haar tut en de TV de hele dag door mocht op het vliegtuig. Dat kan tellen.

7 jaar later lijkt de tijd rijp om voldoende herinneringen op te bouwen die blijven hangen én onze familie nog eens te bezoeken in hun thuisbiotoop in Wakefield (Boston). Onder het moto ‘we zijn hier nu toch’ besluiten we bovendien een hele maand uit te trekken om ook New York en Oost-Canada op het programma te zetten. Hieronder volgt een relaas van deel 1: New York!

Praktische tips voor een bezoek aan New York:

Vliegen: Vele luchtvaartmaatschappijen vliegen op New York. Vaak ook de goedkoopste toegangspoort tot Amerika. Geen goedkope rechtstreekse vluchten meer? Check Iceland Air. Vliegen naar Amerika doe je bijna altijd via IJsland. Iceland air speelt hier handig op in en is de perfecte betaalbare hub naar de US en Canada. Blijkbaar is het ook mogelijk om hier een lange tussenstop te doen en een blitsbezoek aan IJsland te doen. Zou ik volgende keer zeker overwegen. De overstap kost extra tijd, maar in ruil krijg je een gratis luchtzicht op Ijsland. Ook de moeite.

Een hotel: hotels zijn duur in New York. Ofwel neem je dit erbij, ofwel boek je iets buiten Manhattan. Er is ook een derde optie. Intelligent inboeten op comfort maar gaan voor een topligging. Dit deden wij toen we kozen voor het YMCA Vanderbilt. Basic kamers en gedeeld sanitair, wel een zwembad en een topligging. Perfect voor enkele dagen zonder hittegolf. Met hittegolf en met 3 extra dagen wegens een herplanning van de vlucht was het toch even doorbijten. Maar hé, een kamer is enkel om in te slapen!

Van de luchthaven naar het hotel:Er zijn verschillende manieren om van Newark airport naar Manhattan te geraken, zoals met de Newark Express bus (48 dollar voor ons gezin – aankomst aan Grand Central Station) of de NJ Transit Train (93 dollar voor ons gezin – aankomst aan Penn Station). We kozen uiteindelijk toch het gemak van taxi omdat we de kids door het late uur niet meer wilden laten tsjolen. Dit kostte ons 90 dollar.

Internet: Direct online gaan van zodra je landt, kan je flink wat geld kosten. Uitpluizen hoeveel een taxirit ons zou kosten, kostte zeker ruim 10 euro aan providerkosten. Enige alternatief is op de luchthaven zo snel als mogelijk een andere SIM-kaart aan te schaffen met datapakket zoals deze https://www.arielimobile.com/product/atttxgb

Vervoer in New York Koop een metropas. Wij kochten een weekpas voor toen 34 dollar pp en dit is elke dollar waard, zeker wanneer jonge benen niet meer meewillen en je op korte tijd alle hoeken van New York wil verkennen. Hiermee kun je ook op de Roosevelt Island Cable Cars waar ik het verderop over heb.

Supermarkten: Geen Colruyt of Lidl in New York dus het is wel wat zoeken naar je favoriete winkel en producten. Maar kort: Whole Foods is de Delhaize van Amerika, Trader Joes de Lidl en AVS het Kruidvat.

Cafés, restaurants en fooien: koken kost geld, maar eten op restaurant in New York ook. Enkele dagen overleven op hamburgers en pizza’s van fast food ketens is alvast een goedkope optie en kan wel eens als je afwisselt met müsli, brood, fruit en kerstomaten overdag. Andere gezonde budgetopties zijn de slaatjes uit de supermarkt. Maar het loont wel eens de moeite om een echt restaurant te gaan bezoeken. Wij spotten op voorhand Rosemary’s waar de groenten van de rooftop komen. De wachtrij en de obligate fooi van 15% namen we er met plezier bij.

Plekken die je zeker moet gezien hebben in New York

In New York val je van de ene verbazing in de andere. Toch lijk je alles wel al eens gezien te hebben op TV. Ik pik er hieronder enkele minder voor de hand liggende bestemmingen uit, getest en goedgekeurd door ons en de kinderen.

Eet wanneer het in je kraam past:

Met een beetje centjes op zak is het onmogelijk om te verhongeren in New York. Overal is eten en drinken te vinden van alle strekkingen en landen. De eerste dagen durfden we amper eten van de kraampjes langs de straatkant. Al bleek dit een dikke fail. Een cafeïne- of suikerdip? Voor geen geld heb je aan zo’n kraampje wat je zoekt voor een veel kleiner prijsje dan in Starbucks Coffee, dat je uiteindelijk ook in België hebt. Toch onzeker? Kies een kraampje waar de locals ook kopen (jasje-dasjes of kokerrokken).

Parken in New York

Een stadspark kan in België al eens saai zijn. Dat zijn ze allesbehalve in New York. Hier is het smullen van uitstekende parkontwerpen, originele activiteiten en entertainment voor groot en klein. I could live here… Central Park is de topper maar ook Washington Square Park, Union Square Park, Bryant Park,… Enkel de omheiningen rond de speeltuinen, dat is wennen.

The food scene

Terwijl airco’s loeien, het afval zich gedurende de dag ophoopt en plastic verpakkingen onvermijdbaar zijn, duiken regelmatig Farmers Markets en Rooftop Gardens op in de stad. Een druppel op een hete plaat, maar fijn om ook gewoon naar de ‘markt’ te kunnen in zo’n wereldstad en alle beetjes helpen. Vooral op Union Square heb je de grootste kans om deze mee te pikken op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag.

Zwemmen in Central Park

Ongelooflijk maar waar, maar je kunt gratis zwemmen in een megagroot openlucht zwembad in Central Park. Lasker Pool! Kom absoluut voorbereid met een twee hangsloten (één per ‘geslacht’) en zonnecrème (verplicht!). De ruim aanwezige NYPD is wat wennen, teveel fun (duiken, springen en spetteren) is verboden, maar een verfrissende -euh- zwemslag doet steeds deugd.

Lasker pool in Central Park

Urban design toppers op één lijn

Mijn oog wil ook wat dus ik trek m’n gezinsleden mee naar de Urban design pareltjes in de stad. Goed urban design is kindvriendelijk en dat hebben ze in New York goed begrepen. Het is dus een eitje om de kinderen onderweg te entertainen. We starten met de ‘Hudson Yards‘ en ‘The Vessel’ met een project dat een tikkeltje over the top prestige omvat en vele miljonairs blij zal maken. Van daaruit beklimmen we de High Line, een plek die er nooit was gebleven zonder burgerlijke ongehoorzaamheid. Langs de High Line brengen we een lunchbezoek aan Chelsea Market, een toffe indoor foodmarkt. Op het einde van de highline komen we uit aan Pier 51, een toffe speelplek aan de Hudson River. Daarna volgen we het klimaatbestendig Hudson River Park. Ook een sterk staaltje design en een Belgische bar ‘Wafels en dinges’ onderweg.

WTC Memorial

Een bezoekje aan het herdenkingsmonument van de WTC-torens mag uiteraard niet aan ons lijstje ontbreken. Het bezoek aan het herdenkingsmonument is zeer pakkend. Nog dagen en zelfs jaren nadien vragen de kinderen naar wat er die dag en ook nadien allemaal gebeurde. In 2005 bezochten Tim en ik al eens de plek en bouwput, toen nog één grote ravage. Nu een serene plek in de stad. We brachten geen bezoek aan het museum want enkele dagen later stond een bezoek aan het New York State Museum in Albany (de echte hoofdstad van de staat New York) op het programma. Hier zagen we containers vol beertjes en herdenkingsberichtjes, gespleten staal van de torens, enz. Om nog maar eens een krop in de keel van te krijgen.

Disney Store, Nintendo Store, Lego Store, …

In New York kun je gigantisch veel geld uitgeven aan toffe musea, tentoonstellingen en uitstapjes. Wij sparen onze centjes echter wat op voor latere ervaringen in de reis. De stad loopt over van ervaringen dus dat bederft de pret zeker niet. De talrijke stores van bekende merken helpen hierbij. Een bezoekje aan de Nintendo Store, Lego store, Disney Store is een ervaring op zich. Toch als kinderen gewoon zijn om een nee op nieuw speelgoed te krijgen (kan niet in de valies). Ze mochten wel een lijstje aanleggen met speelgoed dat ze nog zouden willen, om thuis te bestellen.

Central Park

Een park zo groot als Central Park heb je nog nooit gezien. Het telt oneindig veel speelpleinen en een zoo (ook een gratis kinderboerderij). Naast de speeltuinen bezochten de kinderen ook het Chess & Checkers house voor een spelletje dammen. Er is zoveel te beleven dat je alleen al in Central Park een volledige dag kunt doorbrengen.

Roosevelt Island Cable Cars naar Roosevelt Island

Een kabelbaan én een eiland bezoeken en dat voor de prijs van een metroticket. Dat kun je via de Roosevelt Island Tramway. De kabelbaan loopt van 2nd Avenue en 60th street en brengt je over de East River naar het kleine Roosevelt Island, tussen Manhattan en Queens. Op het uiteinde van het eiland vind je het Franklin Roosevelt Memorial met een schitterend zicht op de Stad rondom.

Brooklyn

De andere kant van New York, Brooklyn is zeker ook een bezoekje waard. Wij bezochten Prospect Park en het educatief centrum middenin, Brooklyn heights, de pieren aan de kant van Brooklyn en wat zeker niet mocht ontbreken: dé Instagram Spot in Washington Street en afsluitende een wandeling over de Brooklyn Bridge. De highlights van Brooklyn deden we dus zeker, al zijn we er zeker van dat deze buurt nog heel wat meer te bieden heeft voor een volgende keer.

Staten Island Ferry en Battery Park

Een bezoekje aan het vrijheidsbeeld staat bij velen op het programma bij een bezoekje aan New York. Als alternatief kozen wij voor de gratis Staten Island Ferry. Op weg naar de afvaarplaats moesten we de verkopers van de andere trip trachten te omzeilen. Het leek wel een videogame. Maar zo kwamen we toch terecht op een steenworp van het ‘statue of liberty’. Gratis attractie, altijd mooi meegenomen.

Escape from New York

Na 6 dagen hadden we zeker nog niet alle attracties gezien maar hunkerden we naar wat rust en koelte. Zeker de niet Manhattan-delen willen we later zeker nog eens verkennen maar later nog eens. Van New York ging onze reis door naar Boston en daarna naar Canada. Amtrak biedt comfortabele treinreizen aan naar grote omliggende steden (Chicago of Boston) vanuit Penn Station. De route naar Boston verloopt via de kust en is zeer ‘scenic’.

Kennen jullie nog verrassende en betaalbare plekken en activiteiten in grote steden? Laat het hieronder zeker weten!