Op bezoek bij Bollo de beer! Onze favoriete kindvriendelijke vakantieparken waarmee je zonder problemen de kindertijd doorspartelt.

Wat doet een eigenwijs en avontuurlijk gezin zoals wij in een Landal vakantiepark? Het is een vraag die ik me zelf ook stel wanneer we het parken oprijden we honderd gelijke huisjes zien. Maar net zoals kinderen je hele leven overhoop halen, halen ze ook vakantieplannen helemaal dooreen. En laat een Landal vakantiepark helemaal aan tegemoet komen aan die helse drukte want ze liggen standaard in het groen, zijn voorzien van alle (kinder)gemakken en er is steeds wel een huisje aan een scherpe prijs te vinden. In deze blog lijst ik onze favoriete kindvriendelijke Landal vakantieparken op.

Landal Het Vennenbos of De Lommerbergen zijn bij veel Belgen veruit de meest bekende vakantieparken. Het feit dat daar tropische zwemparadijzen zijn zoals we ook kennen in Center Parcs is daar wellicht niet vreemd aan. Maar er zijn zoveel meer fantastische Landal vakantieparken die er alvast bij ons voor zorgden dat wij en onze kinderen plan- en zorgeloos de dagelijkse shizzle even konden ontsnappen om de batterijtjes weer op te laden. Zomaar, midden in het jaar, vaak middenin de natuur en met onze tips & tricks ook voor een haalbare prijs.

Dus laat alle vooroordelen (die ook wij hadden) over vakantieparken los en dompel je samen met ons onder in de wondere wereld van de Landal-ouderparadijzen.

Kindvriendelijke vakantieparken als ouderzelfhulpgroep

Tijdens ons eerste bezoek aan een Landalpark zaten we er eigenlijk helemaal door. Louiz was één, Elle vier en de jaren voordien waren een aaneenschakeling geweest van verbouwingen, verhuizen, een rechtszaak tegen één van de aannemers, de combinatie fulltime werken met kinderen én een huilbaby. Er bleef in die periode dus niet veel energie over voor het plannen van een roadtrip of ander avontuurlijks. Het dagelijks leven bevond zich al genoeg in overlevingsmodus. En als er al een momentje vrij was, dan was er geen haar op ons hoofd dat eraan dacht om dat op te offeren aan een lawaaierig zwembad of chaotische indoorspeeltuin…

Toch besloten we in een opwelling en in een periode van weinig weerstand naar het aanbevolen Landal Het Vennenbos te gaan. Recept voor succes: buiten de schoolvakantie, een betaalbaar 4-persoonshuisje en alle fun rondom. Why not? In ons hoofd de start voor opnieuw wat meer avontuur in ons leven, maar vooral een weekje ver weg van ons hoofdkwartier met alle bijkomende beslommeringen.

De mindset werd op de proef gesteld want de dag voor vertrek kreeg Louiz een koortsaanval… maar toch zetten we door en vertrokken. En zo zaten we de eerste dagen moe, uitgeteld en opgesloten met een ziek kind in het veel te kleine, gedateerde vakantiehuisje (voor Landal écht een uitzondering). Louiz sliep uiteraard nog slechter dan anders en in dat kleine huisje konden we ons helemaal niet bewegen tijdens zijn dutje. Je zou het een lichte hel kunnen noemen. Gelukkig kwam op dat moment de klik…

En we begonnen te gieren…Met het feit dat het gewoon handig is om aan de eettafel zowel aan de wijn in de frigo te kunnen en aan de deur van de kamer waar je peuter (niet) ligt te slapen. Met het feit dat we voor ons raam een constante stroom aan jonge ouders met buggy’s zagen die er mogelijk nog slechter uitzagen dan wij, met het feit dat we gewoon ongegeneerd buiten in de terrasstoelen konden zitten terwijl het hele park mee kon genieten van de huiler (iedereen begrijpt dat daar, niet?), van het feit dat het indoorspeelparadijs en het zwembad dicht genoeg waren om zelfs zonder één sprankeltje fut naartoe te gaan. En als het echt slecht ging zat je middenin de natuur en kon een portie groen wonderen doen voor het gemoed.

En sinds die dag zijn Landal-parken onze bondgenoot geworden in een drukke kindertijd met ups en downs en de anders eindeloze stroom van sensatiezoekende kinderen. Zwemmen, indoorspeeltuinen, dierentuinen of pretparken? Dat doen we binnenkort wel, als we in Landal zijn :-). We gingen bovendien altijd buiten het zomerseizoen en konden daar dus best wat rust tanken. Geen idee wat het in volle zomer is.

Naar ‘Het Vennenbos’ gingen we nooit meer. Wellicht zijn de huisjes ondertussen opgeknapt maar voor ons is de grootte van dat 4 persoonshuisje (57m²) sindsdien de maatstaf geworden om ruim boven te gaan. Of om voor een kortingsprijsje een 6 persoonshuisje met 3 slaapkamers te boeken. Maar zo klein zijn we de huisjes nooit meer tegengekomen, integendeel.

Onze persoonlijke hitlijst van de meest kindvriendelijke vakantieparken

Landal Hoog Vaals

Maar liefst 3 keer kwamen we hier al, in dit ruim opgezette Nederlandse park dat het beste van 3 werelden biedt. Of meer bepaald 3 landen. De heuvels van de Belgische Ardennen, de gezellige Nederlandse winkels en dorpskernen en de grootstedelijke sfeer in Duitse steden.

Het vakantiepark ligt op wandelafstand van het drielandenpunt, te midden van bossen, wandelpaden en mountainbikeroutes. De kinderfietsen kun je wel thuislaten. Hoewel er een fietsnetwerk ligt, zijn de hellingen nogal steil voor onervaren daredevils. Maar dit maakt van dit park een ideale uitvalsbasis voor sportieve en actieve ouders want de kinderen kun je even bij Bollo laten voor een activiteit.

Het leukste aan dit park vinden wij de ruime huisjes met 2 verdiepingen die voldoende ver van elkaar af staan, het zwembad waarin je ook baantjes kunt trekken terwijl de kinderen zich uitleven in het recreatiegedeelte of de kronkelende glijbaan en uiteraard de grote indoor speeltuin aansluitend aan de brasserie.

Ook de ligging is fantastisch met heel wat uitstapmogelijkheden in de buurt.

 • Een uitstapje naar het drielandenpunt. Daar heb je een uitkijktoren, doolhof, speeltuin en brasserie.
 • Wandelen in het bos, een bezoek aan de diertjes met nadien eten en gezelligheid in de enige ‘berghut’ van Nederland Boscafé ‘Het hijgend hert’
 • Het gezellige stadje Valkenburg waar ook heel wat kidsfun te beleven is: een rodelbaan, steenkolenmijnmuseum, het sprookjesbos, het Pannenkoekenparadijs met indoor speelruimte en nog heel wat meer.
 • Citytrippen naar Maastricht, Aken of Roermond Outlet
 • Een bezoekje aan de Hoge Venen
 • Een bezoek aan het leuke pretpark Phantasialand in Duitsland

Meer info:

 • Website: Klik door naar Landal Hoog Vaals om de huisjes, de prijzen en de voorzieningen te checken.
 • Ligging: tussen Luik, Aken en Maastricht in het meest Zuidelijke punt van Nederland
 • Kindvriendelijke voorzieningen: autovrij park, zwembad met recreatiegedeelte, groot indoorspeelparadijs, buitenspeeltuin en activiteitenprogramma.

Landal Rabbit Hill

Dit ruime, kindvriendelijke vakantiepark midden in de Veluwe is ook één van onze favorieten. Het zwembad is eenvoudig maar het heeft wel een enorm speelparadijs en verschillende speeltuintjes verspreid over het park. Wij verbleven telkens in een kinderbungalow wat goed van pas kwam toen Louiz op de dag van vertrek de waterpokken kreeg. Zo konden we ons een hele week amuseren in en rond ons huisje.

In de zomer is er een openluchtzwembad. De troef van dit park is de ligging te midden van de Veluwe, een groot natuurgebied in de buurt van Apeldoorn. Naast het nationaal park De Hoge Veluwe ligt vlakbij het park ook het mystieke en unieke Radio Kootwijk.

Andere leuke dingen om te doen zijn de verschillende dierentuinen die vlakbij liggen: De Apenheul in Apeldoorn, DierenPark Amersfoort en Burgers Zoo in Arnhem. Een dierentuin moet dus zeker altijd op het programma staan bij een bezoek aan Rabbit Hill. Ook de steden zelf zijn een bezoekje waard en ook quasi elk dorpje in de omgeving is een snel bezoekje waard. Overal een Hema, Albert Heijn, verkeersluwe centra, één en al gezelligheid, conflictvrije kruispunten, brede fietspaden,… OMG, I love Nederland :-).

Meer info

 • Website: Webpagina Vakantiepark Landal Rabbit Hill
 • Ligging: tussen Arnhem en Apeldoorn vlakbij de Hoge Veluwe
 • Kindvriendelijke voorzieningen: indoor speelparadijs, klein maar fijn zwembad, grote speeltuinen verspreid over het park, je wandelt of fietst zo het bos in.

Landal Sonnenberg

Ook Duitsland heeft enkele Landalparken. Op zo’n 4u rijden van West-Vlaanderen ligt Landal Sonnenberg bovenop een heuvel naast de Moezelrivier. Denk aan wijnvelden, bossen en kronkelende wegen door de omgeving. In de herfst vormt dit één kleurrijk decors voor een weekje rust en fun.

Geen Nederlandse dorpjes vlakbij met een Albert Heijn, Hema en Kruidvat dus de boodschappen zijn wel wat plannen en rijden (maar uiteraard is er een Parkshop) en de Duitse regels zijn iets minder los (in corona maar ook voordien) maar ook hier genoeg fun voor een week vertier.

Het park zelf heeft heel wat hoogteverschillen dus wanneer je huisje wat verderop ligt, kan het wel een stevige wandeling worden naar het zwembad. Verder heeft het park een dierenparkje met schitterend zicht op de omgeving en je wandelt er zo de bossen in. Avontuurlijke kinderen en ouders kunnen hier zeker hun hartje ophalen met een klimpark tussen de bomen, een klimmuur in het indoorspeelparadijs en mountainbikeroutes in de omgeving.

Activiteiten in de omgeving

 • Een rodelbaan en andere activiteiten in Riol – Triolago.
 • Een klimpark vlak naast het park: er zijn een 3-tal parcours voor kinderen tussen 105 en 140cm (ook volwassenen mogen mee) en 3 parcours voor personen vanaf 140cm. De parcours zijn kort en haalbaar en dus voor heel veel kinderen en volwassenen een leuke activiteit.
 • Een avontuurlijke wandeling of trailrun: een zelf uitgestippelde wandeling (Komoot) met leuke paadjes, brugjes en zelfs een stukje met touwen. Niet buggyproof!
 • Bernkastel Keus: een prachtig stadje met burcht op de heuvel waar je naartoe kunt wandelen. Een recept voor prachtige Instapics.
 • Wie bovenop het park nog wat extra kindersensatie zoekt, kan het Eifelpark (dierenpark en pretpark) bezoeken
 • Misschien zie je het verre uitstapje naar de Geierlay Hangbrug in Mörsdorf wel zitten
 • Trier, de oudste stad van Duitsland ligt op zo’n half uurtje rijden en is dus zeker ook een bezoekje waard.

Meer info:

 • Website: klik door naar Landal Sonnenberg voor de huisjes, de prijzen en de voorzieningen
 • Ligging: Een 50-tal kilometer van Trier, naast de Moezelrivier.
 • Kindvriendelijke voorzieningen op het park: zwembad met kleine speelprikkels (glijbaantje, stroomversnelling, bubbels, fontein), indoorspeelparadijs met klimwand, grote speeltuin, klimpark, wildpark in mooie omgeving.

Landal Village de l’Eau d’Heure

Eén van de weinige Belgische Landalparken in een omgeving die niet zo bekend is. We hadden er dan ook een reisverbod voor nodig om toch eens deze streek en dit park te bezoeken. De centrale voorzieningen voelden wel helemaal anders aan dan een ‘gewoon’ Landalpark. De parkshop en speelruimte zijn kleiner, het restaurant minder gezellig maar de buitenvoorzieningen en ook de ruime huisjes zijn zeker de moeite.

Het park ligt aan een stuwmeer waar je niet zomaar rondom te wandelt (12km – mocht je er onbezonnen en ongeïnformeerd aan beginnen). In de zomer kun je hier ook zwemmen (zwemzone op het park) en watersporten en ook buiten het seizoen zijn er voldoende activiteiten te doen.

Activiteiten in de omgeving:

 • Op wandelafstand bevindt zich een klimpark Naturaparc waar je kunt klimmen tussen de bomen en ziplinen over het water.
 • Aan de stuwdam heb je verschillende activiteiten georganiseerd door ‘Le Crocodile Rouge‘: een amfibievoertuig op het water, een lasershootgame in de kelders,…
 • In een eerdere blogpost kwamen al eens wat andere leuke activiteiten aan bod in diezelfde omgeving.
 • Bergen en Charleroi bevinden zich vlakbij voor een citytrip.
 • Het zwembad aangrenzend aan het park is apart bij te boeken
 • Iets verderop in Virelles is een natuureducatief centrum, Aquascope Virelles

Een ideaal park dus voor periodes met goed weer of voor natuurliefhebbers die op zoek zijn naar rust buiten het seizoen. Naar ons gevoel kan het hier zeer druk zijn in de zomer maar ook heel kalm in winterperiodes.

Meer info:

 • Website: klik door naar Landal Village l’Eau d’Heure voor de huisjes, de prijzen en de voorzieningen
 • Ligging: tussen Charleroi en Chimay in de provincie Henegouwen.
 • Kindvriendelijke voorzieningen: speeltuintjes, recreatiemeer met watersporten en zwemzone, sportveldjes, kleine indoorspeelplaats, groot zwembad (niet gratis)

Landal Orveltermarke

Heel wat noordelijker en verder in Nederland in de provincie Drenthe ligt Landal Orveltermarke. Een ideaal park voor de lente of meivakanties.

Dit park is helemaal anders dan de andere parken die we bezochten door z’n natuurlijke opzet. De speeltuin is een avontuurlijke waterspeeltuin en er loopt zelfs een natuurspeelparcours over het park. Daarnaast is er een speelbos waar ze leuke activiteiten organiseren én er is een natuurlijke zwemvijver.

Toen wij er waren was het een zeer warme Paasvakantieweek dus we beleefden er de buitenvakantie van ons leven met veel spelen, fietsen en wandelen. Bovendien lag onze tuin vlakbij de speeltuin waardoor we de kinderen heel wat vrijheid konden geven terwijl wij op ons terras zaten. Ook de huisjes waren supergezellig en ruim én we kregen om de één of andere reden een upgrade en hadden zo ongevraagd bij aankomst opgemaakte bedden én een sauna in ons huisje. Zaaalig!

Het museumdorpje Orvelte ligt op wandelafstand en dat is handig. Het is er héél mooi en pitoresk, gezellige terrasjes en restaurantjes en er zijn verschillende kleine musea in de typische Saksische huisjes. Zoo Bizar is daarvan de meest coole. In deze kleinste zoo van Nederland konden de kinderen allerlei vieze dieren (voor mij toch) zoals spinnen en slangen aanraken. Bah maar leuk. Gelukkig zijn er ook gewone dieren zoals hangbuikvarkens en zo :-).

Nog meer natuur vind je in het natuurpark Hondsrug met het Buitencentrum Boomkroonpad waar je alweer een schitterend boomkroonpad terugvindt.

Ook de stad Emmen met z’n prachtig heraangelegde marktplein én de héél leuke Wildlands Adventure Zoo Emmen (dieren en avontuurlijke speelstations onderweg) is een aanrader.

Daarnaast moeten we zeker nog eens terugkomen om de andere activiteiten uit de omgeving te ondernemen. Zo lijkt deze nature game in het nabijgelegen nationale park Dwingelderveld wel heel leuk en zien we nu ook een klimpark in de omgeving. En voor de Plopsa abonnementhouders: Plopsa Coevoorden is ook vlakbij.

Kortom, op deze locatie heb je alles voor een weekje Buiten-Gewoon avontuur.

Meer info:

Website: Klik door naar Landal Orveltermarke voor de huizen, de prijzen en de voorzieningen

Ligging: Nederland, Drenthe, tussen Zwolle en Emmen

Kindvriendelijke voorzieningen op het park: avontuurlijk speeleiland, een kleine indoorspeelplaats, zwemvijver buiten, speelbos

Andere kindvriendelijke vakantieparken die we bezochten die de topperslijst net niet haalden

 • Landal Domein De Schatberg: leuk domein, vlakbij Toverland met grote verschillen in type huisjes. Het park ligt te midden van natuurgebieden waar kan gewandeld worden en aan een recreatievijver waar je kunt waterskiën. Er is ook een grote camping en een bar met leuk buitenterras.
 • Landal Landgoed ’t Loo: deze zit al iets te ver in ons geheugen om nog goed te weten hoe het daar was. We hadden alleszins geen klachten.

Zo boek je een betaalbare trip naar één van deze kindvriendelijke vakantieparken

Dus even geen tijd of ruimte om een avontuurlijke of natuurlijke vakantie te boeken? Kijk dan zeker eens of één van bovenstaande parken je kunnen helpen om er toch even tussenuit te trekken. Wij hebben er in elk geval altijd straf van genoten! Boeken gaat bovendien heel vlot en flexibel. Hou er wel rekening bij dat er bij de prijs die aangegeven wordt steeds toeristenbelasting, reservatiekosten (29,95 EUR) en bedlinnen (8,95 EUR) bijkomen en dat die dus nog iets hoger uit kan vallen dan je eerst ziet.

Gek genoeg hebben wij nooit meer dan 500 Euro betaald voor een weektrip naar een Landaldomein. Onze geheimen om het leukste en goedkoopste park te vinden verneem je hier.

 • Via de gebruiksvriendelijke website kun je op verschillende manieren zoeken. Via de kaart indien je graag in een welbepaalde streek op verkenning gaat of via de filters om de must haves op vlak van faciliteiten te vinden. Wij gebruiken steeds volgende filters: ‘zwemparadijs’ of ‘overdekt zwembad’; ‘indoorspeelparadijs’ (grote indoorspeeltuin) of ‘indoorspeelplaats’ (kleinere ruimte, vaak voldoende in de lente of zomer) en toen de kinderen jonger waren: Bollo club of Fun & Entertainmentprogramma het hele jaar door (omdat onze vakanties vaak niet samenvallen met die in Nederland).
 • Vergelijk de verschillende types bungalows, zeker bij last-minutes. Soms was het goedkoper voor ons om een basic 6 personenbungalow te boeken dan een resterende 4-personen luxe bungalow die uiteindelijk niet zoveel meer te bieden had.
 • Met een lijstje Landal favorieten bij de hand vind je enkele weken op voorhand steeds scherpe last minute prijzen. Daarnaast zijn er ook altijd vroegboekkortingen. Hou ook andere kanalen in de gaten voor extra kortingen (bijv. als Natuurpuntlid)

Wat zijn jullie favoriete kindvriendelijke vakantieparken? Laat het weten in de reacties hieronder!