Tijdens de Paasvakantie gingen we op familiereis naar Mallorca. In deze blog deelde ik al heel wat tips en activiteiten voor een verblijf in een all-in hotel met Tui. In het overzicht op deze pagina deel ik welke stops we deden tijdens de twee dagen waarop we op roadtrip gingen doorheen dit prachtige eiland.

Verrassing van formaat (voor mij toch). Mallorca is te groot om tijdens een roadtrip van 1 dag te verkennen. Wellicht kom je zelfs met een week niet toe. Het was dus kiezen welke stops we zeker op ons programma moesten zetten. Als bergenliefhebber kon uiteraard het Tramuntana gebergte, Unesco werelderfgoed, niet ontbreken. Dit stond dan ook als belangrijkste op ons programma. Maar ook op weg van Santa Ponsa daarheen, deden we al heel wat stops. Teveel om daarna ook nog het hele gebergte te doorkruisen.

Dag 1: Via Alcudia naar Cap de Formentor en door het Tramuntana gebergte

Vanaf Palma ligt een autosnelweg richting Alcudia en vervolgens kun je via cap de Formentor en via de bergen terug rijden. Idealiter splits je dit programma zelfs op in 2 dagen: Alcudia + Cap de Formentor en dan een extra dagje cruisen door de bergen. En dan heb je nog maar een klein stukje eiland gezien…

Inca werd onze eerste stop. Hometown van het schoenenmerk Camper. Er is dan ook een outletshop ‘Recamper’ waar je onverkochte stock en prototypes kunt kopen die nooit de winkels haalden. Leuke stop voor als je nog schoenen nodig hebt.
Daarna reden we even door dit stadje. Niet mis om even de sfeer van een Mallorcaanse woonstad op te snuiven. Van maandag tot zaterdag kun je ook terecht in de indoor marktplaats waar de lederwaren (naar het schijnt) goedkoop zijn.

Er stond echter een andere markt op ons programma die dag. Dinsdag (en zondag) is marktdag in Alcudia! Alcudia bestaat uit een prachtig historisch centrum omringd door een oude stadswalling, met vele gezellige straatjes, pleintjes, terrasjes én citroenen en sinaasappelen aan de bomen. Daarnaast is er ook een prachtig strand. Lijkt me dus ook een ideale verblijfplek voor lange tijd. Dat kon ook Louis Theroux blijkbaar bekoren, want die spotten we op de markt en daarna ook op ons terrasje.

Daarna reden we cruisend met de kustlijn aan onze rechterhand richting Cap de Formentor. Een noordelijk uitsteeksel aan Mallorca (ook wel schiereiland genoemd) waar je via een heel bochtige weg naartoe kunt rijden. Wanneer je, zoals wij, niet met een vinnige Fiat 500 rijdt (of met een Skoda Yeti) dan is het niet zo comfortabel om helemaal tot het eind te rijden. Hiervoor moet je ook heel wat extra tijd uittrekken. Een ideale stop is dan Talaia d’Albercutx, een oude uitkijktoren om piraten te spotten. Hiervoor parkeer je aan de parkeerplek Mirador Es Colomer (een uitkijkplatform) en ga je te voet verder (reken op een kleine 2u heen en terug incl. bezoekje aan de toren). Met een smalle auto of met wat bereidheid om te manoeuvreren met een grotere auto, kun je ook bijna tot boven doorrijden. Wie durft kan ook de toren zelf beklimmen, maar helemaal veilig voor kinderen is het niet. Wie pasten hier dus voor.

Vervolgens reden we verder naar Lluc, met als belangrijkste trekker het klooster. Een mooie plek voor een stop en een terrasje. Wanneer je kiest voor een georganiseerde dagtrip met het treintje richting Soller en de boot naar Sa Calombra, heb je echter een grote kans dat je hier ook nog passeert. In dat geval kun je dit bezoekje overslaan.

Na Lluc cruisden we verder doorheen de prachtige bergen en landschappen. We kwamen regelmatig de bewegwijzering en kampeerplekken van de GR 221 tegen. Een route die dwars doorheen het Tramuntana gebergte loopt. Hoewel het ook genieten is vanuit de auto, kijk ik reikhalzend uit naar een momentje om deze route eens te doen.

De tijd om het buffet nog te halen begint te dringen (het is al 18u). Blijkbaar toch een lichte stress van sommigen in het reisgezelschap. We pikken daarom nog mee wat we kunnen op de route, zoals de 2 bergmeren en een stop aan Mirador de ses Barques.

Het eerste meer, Embassament de Cúber en 7 minuten verderop vind je het meer Gorg Blau. Beide meren zijn stuwmeren en zien er schitterend uit: helderblauw water omgeven door enorme bergen, talloze bomen en veel groen. Als je wat langer tijd hebt, kun je hier ook prachtig wandelen.

Mirador de ses Barques is een uitzichtpunt waar je een mooi zicht krijgt op Port de Soller. Hier vind je ook een uniek terrasje en restaurantje waar ik in andere omstandigheden zeker het buffet voor gelaten zou hebben. Maar ja ;-).

Op m’n lijstje stond eigenlijk ook nog een bezoekje aan Deia en Valdemossa. 2 mooie bergdorpjes die je zeker moet gezien hebben. Helaas, pindakaas, om deze op één dag te kunnen zien, hadden we andere stops en terrasjes moeten skippen.

Dag 2: Porto Cristo en Far de Cap Blanc

Op dag 2 van de Road trip stond heel wat minder weer op het programma. Daarom besloten we pas kort na de middag te vertrekken. Om wat feeling te krijgen met het hele eiland besluiten we voor een andere richting te kiezen en Oostwaarts te rijden. Na een eerste stop aan de Universitat de les Illes Balears (een stop die enkel de moeite is als je daar zelf studeerde zoals Tim – en dan nog-) reden we dwars doorheen Mallorca richting Porto Cristo.

Of het nu lag aan het slechte weer of de ligging van de baai, de zee is hier vrij woelig. Dat leverde spannende taferelen op bij het observeren van de bootjes die de baai binnenvaren. Iets dat Rafaël Nadal blijkbaar af en toe doet want zijn flink uit de kluiten gewassen boot ligt daar in de haven.

Het observeren van de bootjes lukt het best via het kustpad dat aan de linkerkant van de baai ligt in de rotsen, tot aan een uitzichtpunt.

Voor een gezellig terrasje moet je aan de andere kant van de baai zijn. Daar ligt een inham met nog een jachthaven en met een restaurantje met lekkere cocktails en mocktails: Fussio Lounge.

Daarna hadden we tijd voor nog één stop op onze tweedaagse roadtrip door Mallorca. Typisch Mallorca zijn de kliffen en de vuurtorens. Daarom pinden we ons via Google Maps vast op een plek die beiden had en op weg lag naar ons hotel: Far de Cap Blanc. Na een rit door het Mallorcaans landschap met de vele kleine typische windmolentjes, kwamen we uit op deze plek. Een (niet toegankelijke vuurtoren) en een klif waar je kleine kinderen best niet alleen laat rondlopen. Maar een schitterend uitzicht op de ruwe kustlijn van Mallorca. Toont nog maar eens aan hoe divers Mallorca is.

En zo zaten onze 2 dagen roadtrippen erop. We zagen heel wat maar toch bleef ik wat op m’n honger zitten. Het eiland is zo groot, er is nog zoveel meer te zien en met de auto kun je maar beperkt écht kennis maken met de natuur.

Deze snelle kennismaking toonde alvast een glimp van dit eiland met vele gezichten: parelwitte stranden, baaien, bergen, vuurtoren, zon, mooie dorpjes… M’n hart raakt zo stilaan verkocht aan dit eiland.

Meer Mallorca?

We waren een hele week in Mallorca, dus ik schreef heel wat meer tips uit. Check dan ook onze andere blogs over Mallorca: