In het legendarische jaar 2020 lanceerde het Agentschap Natuur en Bos het concept ‘Buitengewoon kamperen. Een beperkt aantal tipitenten op één van de vele Vlaamse natuurdomeinen en een betaalbare prijs. Sounds interesting…

Iets duurder dan een gewone camping maar een pak goedkoper dan wat je via trefwoorden als offgrid, tiny house, ecolodge,… vindt op Airbnb. Alle locaties liggen in Natuur en Bos gebied dus de garantie op een plek midden in de natuur krijg je er gratis bij.

Buitengewoon kamperen bleek een perfecte oplossing bij het optreden van acute coronareispaniek. Toen het aantal coronabesmettingen in juli steeg en onze reis en verlof pas in augustus op het programma stond, wou ik dringend eens uit m’n kot.

Een volgende Buitengewoon Kamperen golf volgde eind augustus. Onze reisplannen werden vroeger dan gepland afgebroken waardoor we vroeger dan gepland triploos thuis zaten. Ook hier boodt ‘Buitengewoon Kamperen’ een perfect last minute alternatief na alle campings in België, Nederland en Frankrijk online afgestruind te hebben. Geen plek en vooral zelf geen zin om op een hoopje te gaan kamperen, wat bij veel campings jammer genoeg nog steeds het geval is. Buitengewoon Kamperen concurrentie? Gewoon anders…

Het boeken ging last minute en vlot. De keuze was eenvoudig aangezien er maar één plek in West-Vlaanderen op de kaart stond die in de buurt lag van het outdoor familiefeest op 11 juli namelijk de Gasthuisbossen in Zonnebeke. Dat was lachen hoe we als vermomde kampeerders met feestkleren de site betraden.

In Limburg was er iets meer keuze maar het Hobos in Pelt sprong eruit, middenin het wolvenepicentrum in Bosland.

In Zonnebeke kozen we een 4-persoonstent, in Pelt voor de 6-persoonstent die in promotie was. Zelfs de 4-persoonstent is zeker ruim genoeg voor 4 (en zelfs meer) personen en bagage. In de 6-persoonstent kon onze kampeertafel er ook nog bij omdat ook de diameter van de tent groter is. Handig bij wisselvallig weer.

De tenten staan op elke locatie mooi en privacyproof (je zou het tegenwoordig ook coronaproof kunnen noemen) verspreid en de composttoiletten zijn best proper en comfortabel. In elke tent is een waterzak die je ’s morgens kan vullen en laten opwarmen in de zon. Zo heb je op het einde van de dag toch een warme douche. Fantastisch dat comfortabel leven zo simpel kan zijn.

Elke dag komt een medewerker orde op zaken stellen. In Pelt kwam zelfs de boswachter een kijkje nemen en een praatje slaan. Wat een boeiende maar uitdagende job.

Vooral de avonden zijn magisch. Alle meubilair is van hout gemaakt en er zijn twee of meer grote vuurschalen of -kuilen op het domein. Voldoende om zelfs met andere gezinnen veilig rond het kampvuur te zitten. Mmmmmarshmellows en gesprekken met likeminded people.

Rondom dit soort plekken is het vaak niet ver zoeken naar activiteiten. Rondhangen, spelen en koken op de camping is een activiteit op zich. Maar ook wandelen en fietsen in de omgeving is steeds een mogelijkheid.

Fietsen door de bomen van Bosland

We hopen stiekem op een vervolg van Buitengewoon kamperen. Voor ons de perfecte uitvalsbasis om Vlaanderen en z’n natuur te verkennen met een tikkeltje meer avontuur. In dat geval zullen jullie de komende zomer zeker kunnen genieten van kant en klaar tips rondom zo’n tipitent.

Hebben jullie dit vorige zomer ook geprobeerd? Welke locatie was ook een aanrader? Laat het hieronder zeker weten!