Roadtrippen en kamperen in het Noorden voor beginners

Scandinavië staat bij velen op het lijstje met ’travelgoals’. En terecht! Uitgestrekte natuur, heldere zwemmeren, ze hebben hun overheidszaakjes daar perfect op orde en ze spreken een taaltje dat je denkt te begrijpen als je een mondje West-Vlaams ‘klapt’. Laat je dus niet tegenhouden door de vrees voor slecht weer – alsof een tent in 35° in het Zuiden zo aangenaam is – laat de files op de ‘Route de Soleil’ rechts liggen en up to the north!

In deze blogpost neem ik jullie mee op roadtrip door Scandinavië met tips voor vervoer en leuke campings.

Vervoer

Tenzij je onmiddellijk naar het verre en afgelegen Lapland wil, is een reis met de wagen ideaal om Scandinavië te bezoeken met kinderen Omdat je hierbij vaak de veerboot moet nemen, heb je meteen ook de eerste attractie beet.

Er zijn vele opties om de zee over te steken. Korte en lange zeereisjes, nachtboten en overdagoverzetjes. Via Direct Ferries vind je de diverse opties bij de verschillende rederijen en kun je prijzen vergelijken (niet evident wat ook tijd, overnachting, autokilometers moet je meerekenen). Op Google maps kun je speuren naar de verschillende reisopties en de lijntjes volgen die doorheen het water lopen. Iets waar we als vastelandsbewoners toch even aan moeten wennen.

Welke optie je kiest hangt van meerdere factoren af. Wil je liefst zo weinig mogelijk rijden en een hotelovernachting uitsparen, dan is een nachtboot een goeie en comfortabele optie. Wil je zoveel mogelijk zien al ‘roadtrippend’ dan zijn de kortere veerboten perfect. Je kunt het bovendien spannend maken en de overzet niet op voorhand boeken. Een gok die we tot nu enkel (maar wel met instant succes) op de terugweg waagden. Anders reken je best wat reserve reistijd in om de gereserveerde boot zeker niet te missen.

Bootreis Denemarken – Noorwegen:

Voor onze reis naar Noorwegen in 2017 kozen we de korte zeeroute Hirtshals-Kristiansand. Hiervoor maakten we een eerste tussenstop in Denemarken.

Bootreis Duitsland – Zweden:

Voor onze reis naar het Zuiden van Zweden in 2018 namen we de nachtboot van Travemunde naar Malmö. Mét Zwembad aan boord. Boek tijdig om een familiekamer te bemachtigen. Hiervoor maakten we een leuke tussenstop met overnachting in Hamburg.

Kortere opties zijn de ferry van Puttgarden (Duitsland) naar Rodby (Denemarken) en dan via ‘The Bridge’ van Kopenhagen naar Malmö. Hiermee combineer je meteen 2 topsteden voor een citytrip op weg naar de ongerepte natuur.

Ook ‘The Bridge’ kun je overslaan en iets noordelijker van Kopenhagen de ferry tussen tussen Helsingor en Helsingborg nemen. Rekenaars kunnen zich bovendien helemaal uitleven met het vergelijken van de prijzen van de boten, autokilometers, wegen- en bruggentol. Maar onze hersenen hadden vakantie.

De Noorse kust van Kristiansand

Korte en heldere sterrenhemels

*voor het schrijfgemak liet ik de Scandinavische tekens achterwege #googlevindthetzoookwel

Kamperen is ongetwijfeld de allerleukste manier om Scandinavië te verkennen in de zomer. Goedkoop – wat meteen de duurdere kostprijs van het eten compenseert – en je ontdekt de mooiste plaatsen in de natuur. De voorzieningen en het sanitair in Scandinavië zijn overal top en in het slechtste geval is het toegelaten om te wildkamperen. Dus als je durft hoef je niet echt op voorhand te boeken of gewoon een seintje geven naar de camping die op je route ligt enkele dagen voordien.

Bovendien zijn er veel ‘stuga’ (kampeerhutjes) te vinden die een goed toevluchtsoord bieden bij slecht weer. Al hebben we dit in de twee reizen die we ondernomen hebben naar Scandinavië eigenlijk nooit nodig gehad. Het was steeds droog en (soms zelfs te) warm. Het is dan ook niet voor niets dat Greta Thunberg opdook na onze reis van 2018. Ook wij hebben geen zin meer in Zuid-Franse omstandigheden in Zweden. #thereisnoplanetb

Bang in het donker? Ook dan is dit een perfecte bestemming. In de zomer zijn de dagen nog langer dan hier. Je pipi inhouden omdat je niet in het donker naar het toilet durft op de camping hoeft dus niet zo lang. De keerzijde is dat je op voorhand best wat slapen-met-licht training doet ter voorbereiding op je trip. Ideaal moment om de gordijnen naar de droogkuis te doen.

Tijdens onze roadtrips bleven we telkens 3 of 4 nachten op dezelfde plek. Ideaal om de omgeving rustig te verkennen maar toch rond te trekken door het land.

Campings in Denemarken

Blushoj Camping in Ebeltoft – YES

In de snottebel van de neus van Denemarken vind je Blushoj Camping. Omringd door de zee en als je offgrid gaat kun je met een beetje geluk ook de mooiste plekken met zicht op zee bezetten met je tent. Het toeristische kustdorpje Ebeltoft is op fiets- of autoafstand en zeker een bezoekje waard. Ook de toffe Deense stad en ex-culturele hoofdstad Aarhus is goed bereikbaar vanaf hier. Misschien geraken jullie hier wel verder dan de prachtige en kindvriendelijke site Dokk1 met een bibliotheek die De Krook in Gent helemaal doet verbleken. Mét matrix-achtige parking.

Ligging: op een tweetal uur rijden van Hirsthals en kan dus als tussenstop gebruikt worden op weg naar Noorwegen.

De zee aan Ebeltoft

Campings in Noorwegen

Buoy Camping Dalen – YES

In de Noorse provincie Telemark ligt het dorpje Dalen met Buoy Camping als perfecte uitvalsbasis om deze streek te verkennen. Een dorpje op wandelafstand en verschillende mooie wandelingen. Daarnaast vormt het ook een perfect uitvalsbasis om het Telemarkkanaal en typische Noorse kerkjes te bezoeken. De camping heeft een Nederlandse eigenaar dus de kinderen vinden zeker Nederlandstalige speelkameraadjes.

Ligging: Dalen, centraal in het Zuiden van Noorwegen in de provincie Telemark

Buoy camping vanuit de hoogte

Ringoy Camping – YES YES!

Uiteraard zijn de Fjorden dé reden om Noorwegen op te zoeken. Vanuit Dalen leek Kinsarvik een goeie kindvriendelijke uitvalsbasis met een amusementpark vlakbij. Ook in Noorwegen zijn ouders met kinderen blijkbaar wanhopig op zoek naar amusement en laten ze zich daarbij verleiden tot opeengestapelde campings. Camping Kinsarvik reden we dus straal voorbij. Verderop vonden we echter onverwacht de meest magische camping ooit. Kun je leven met zeer basic sanitair, dan heb je hier ongetwijfeld de vakantiedagen van je leven. Mét gratis te gebruiken roeiboot voor het fjord. En fjordbaden als de douche bezet is.

Ringoy Camping staat voor ons nog steeds met stip op 1 van de meest memorabele reisplekken ooit. Onderstaande foto’s hangen dan ook aan de wand van onze living en doen ons hart het hele jaar wat harder slaan.

We deden ook andere campings in Noorwegen. Hoewel niet mis, neem ik deze zonder meer op in dit lijstje. Kan ermee door, maar we blijven volgende week zoeken naar beter. Vooral de campings aan de kust vergen toch wat heel wat zoekwerk om iets leuks te vinden. Als je kunt leven met veel campers en drukte dan vind je hier zeker ook je gading. In ruil krijg je wel perfect sanitair en véél speelfaciliteiten voor kinderen.

Ligging: plek net naast Kinsarvik in het Hardanger Fjord, één van de meest Zuidelijke en dus best bereikbare fjorden met de auto. Van hieruit kun je een mooie watervallen wandeling doen. Je kiest zelf tot aan welke waterval je wandelt met kinderen.

Camping Lovisenberg– BWA

Camping Lovisenberg aan de Zuidkust van Noorwegen nabij Kragero. Leuke speeltuin en zwembad maar de wielen van de talrijk heen en weer rijdende auto’s passeerden iets te dicht naast m’n hoofdkussen op de trekkersplekken.

Camping Sveastrana – BWA

Camping Sveastranda was een perfect uitvalsbasis voor een bezoek aan Lillehammer en Oslo, maar leek op het plaatselijke Blankenberge. Dit is blijkbaar een zeer toeristische streek voor de Noren. We kregen echter een plaatsje op de tentenweide met zicht en onmiddellijke uitgang op het meer. Enkel het bezoek aan het sanitair haalde ons even uit onze natuurbubbel. Door onze perfecte ligging konden we ’s morgens wel direct het meer induiken. Kies dus een goed plekje of rij wat verder.

Ligging: nabij Gjovik in de provincie Innlandet, tussen Oslo en Lillehammer aan het Mjosameer. Dit meer is meer dan 115 km lang.

De campingspot op Sveastranda maakt veel goed

Campings in Zweden

Camping Radastrands– YES

Met stip op één bij de campings in Zweden: Camping Radastrands. In 2017 brachten zij voor ons de hemel op aarde door een dagprogramma voor kinderen aan te bieden. Het gat op de markt voor avontuurlijke ouders. Hopelijk is dit er nog.

Drie uur amusement ‘for kids only’. Drie uur vrijheid voor ouders van jonge kinderen dus. We trailrunden een langlaufroute van 10 km en de volgende dag huurden we een mountainbike. Tot slot trokken we er uiteraard ook een dagje samen met de kinderen op uit met een kano op een zij-arm van de Klaralven. Deze laatste rivier kun je verspreid over meerdere dagen op een vlot afvaren als ultiem Zwedenavontuur. Iets voor als de kinderen ouder zijn of het Radastrandprogramma voor kinderen nòg uitgebreider. Moosespotten staat in deze regio ook met stip op één van activiteiten. Als het niet lukt in het wild (zoals bij ons) kun je terecht bij het Varmlands Moosepark.

Ligging: deze camping ligt op een uurtje rijden ten Noorden van Karlstad in de provincie Värmland.

Kanovaren op rustig water kan overal in Zweden

Camping Langasjonas – YES

Een perfecte eerste stop na aankomst in Malmö is camping Langasjonas. Midden in de natuur, aan een zwemmeer en naast een camping ook stugas en vakantiehuisjes langs het meer te huren. Hier vinden alle Zwedengangers vast en zeker hun gading. Bovendien een goeie uitvalsbasis voor het Zuiden van Zweden.

Ligging: Aan de onderrand van het Zuiden van Zweden in de Provincie Blekinge

Zwemstrand Camping Langasjonas

Camping Pinnarp – YES

Een volgende mooie uitvalsbasis, onder andere voor het Astrid Lindgren park is Camping Pinnarp. Alweer een zwemmeer en een plek midden in de natuur, maar ook niet te ver van een dorp en winkels. En lieve buren in het hotel ernaast die ons – in tegenstelling tot de Nederlandse uitbater van Camping Pinnarp – wél naar de voetbalmatch België-Brazilië op de wereldbeker liet kijken. Een beetje onvergeeflijk maar voor de rest, dik in orde.

Ligging: provincie Ostergotland – van daaruit reden we in een 3-tal uur naar Stockholm.

Camping Tiveden – YES

Op rijafstand van Stockholm, midden in een National Park en het helderste zwemwater waarin ik ooit gezwommen heb. Dat is camping Tiveden. Geen kampeerplek vlakbij het meer maar op sprintafstand. Wel gezellige kampeerweides met vooral tenten vol Belgische en Nederlandse gezinnen. Met ‘zoek je kinderen in een andere tent’ als perfecte avondactiviteit. Onze leesboeken zijn er hier doorgevlogen.

Sprintje naar het zwemmeer op camping Tiveden

Marias Camping – Melbystrand – NO

Op weg naar huis kun je bijna niet rond een bezoekje aan de Zweedse kust. Ook hier een marteling om na het logeren midden in de natuur iets te vinden dat aan onze hoge standaarden voldoet. Zo kwamen we terecht op Marias camping. De zee aan de overkant van de duinen maar daar houdt het op. Tenzij je houdt van de plaatselijke Willy Sommers die zingt tot een kot in de nacht en je de stinkvoeten van de eigenaar van de camper net naast je kan harden… Een no!

Activiteiten

Scandinavië is heel kindvriendelijk. Naar gezinsvriendelijke activiteiten is het dan ook niet ver zoeken. En als je van volgende ingrediënten houdt, dan kun je je eindeloos amuseren op elke plek: natuur, speeltuinen, toffe dorpjes en steden, overal aanlegsteigers, kanos, zwemmogelijkheden, dammen bouwen, vissen met visnetjes,… Kortom, strandvakanties zullen nooit meer hetzelfde zijn als je hier bent geweest.

Overzichtskaart campings

Kennen jullie nog toffe campings midden in de natuur in Scandinavië? Benieuwd naar jullie tips en reacties!