Een kindvriendelijke en coronaproof wandelroute in de Brugse rand

De vakantie 2020 komt eraan! Helaas zit er tegenwoordig niet veel meer in dan …wandelen. De routetips vliegen ons om de oren in de talrijke Facebookgroepen voor wanhopige wandelouders (I totally feel you).

Na al die maanden geef ik schoorvoetend toe dat het zelfs in tijden met zo goed als géén afleiding toch niet evident is om de kinderen uit dat kot te krijgen. Bedankt Maggie #blijfinuwkot. Alles liever dan wandelen voor kinderen, lijkt het wel.

Maar verzamel de vriendjes en het maximaal aantal volwassenen! Of ga op expeditie met je eigen bubbel. Hier volgt mijn ultieme wandelpoging in de Brugse rand. Op deze kindvriendelijke wandelroute in de Brugse rand die verschillende speelplekken slim combineert, balanceer je constant op de grens tussen stad en natuur en wandelen en spelen. Benieuwd of het werkt.

Vervoer en parkeren:

Startpunt: P&R Steenbrugge – Baron Ruzettelaan 457 – 8310 Brugge. Deze plek is ook bereikbaar met de bus (lijn 20 en 21) vanaf het station van Brugge.

Wandelroute overzicht:

Een overzicht van de wandelroute vind je hier

Kindvriendelijke afstanden

Via het wandelnetwerk Velden en Meersen kun je verschillende speelplekken gemakkelijk aan elkaar rijgen. Download de app ‘wandelknooppunten’ hiervoor op je smartphone.

Elk kind is anders. Je hebt daarom drie afstanden om deze kindvriendelijke wandelroute tot een goed einde te brengen én voldoende tijd te hebben om te spelen.

  • Korte optie: 31 – 30 – 29- 28 – 32 – 31 (4,4 km + 1 km voor ommetje Daverlo)
  • Langere optie: 31 – 30 – 29 -5 – 6 – 26 – 27 – 28 – 32 – 31 (7,2 km)

Of volg deze track op Komoot. Deze track is licht anders dan de knooppunten omdat ze de allerbeste wegjes nemen om maximaal te genieten van de leukste plekjes. (6,7 km)

De route is buggyproof, maar soms wat oneffen. Een beetje modder valt momenteel ook niet te vermijden.

Activiteiten op de wandelroute

Via het kanaal naar het hoogteparcours op ‘Den Tir’

De route start via het wandel- en fietspad langs het kanaal en gaat daarna de woonwijken in om de eerste originele buurtspeeltuin te ontdekken. Op speeltuin ‘Den Tir’, gebouwd op een oude schietstand, kun je een cool hoogteparcours volgen. Ook de bermen en speeltoestellen rondom zijn leuk om te verkennen. Er ligt ook een geocache verstopt.

Ter hoogte van knooppunt 29 splitsen de korte en lange route zich op. De korte route gaat naar de kinderboerderij, de lange route naar de Daverlospeeltuin. Wil je beide bezoeken, dan kijk je best even op de kaart van de wandelknooppuntenapp om beide leuke speelplekken te combineren en terug in te pikken op de knooppunten. Ze liggen op een steenworp van elkaar, en zijn allebei een ommetje waard.

De kinderboerderij

De kinderboerderij heeft uiteraard dieren maar ook een tractor om op te kruipen en een speeltuin. En een gezellig terras (maar nu even niet). Je kan er ook een zoektocht ontlenen in de bioklas (zie link).

Daverlopark

Het Daverlopark is een sportcomplex met skatepark, avontuurlijke speeltuin met pirateneiland. Normaal is er ook een leuke cafetaria met terras…maar nu even niet.

Bergjesbos

Vervolgens verlaat de route stilaan de stad, recht de natuur in van het Bergjesbos. Via de Komootroute beland je onmiddellijk in het speelbos (de knooppunten maken minder speels maar mooi ommetje). In het speelbos kan naar hartelust gespeeld kan worden en vooral rond de vijver zijn er wat verscholen paadjes.

Assebroekse Meersen

Na het Bergjesbos kom je in de Assebroekse Meersen terecht. Behalve natuur vind je hier leuke rust- en speelplekken. Dit zijn trouwens ook wachtkamers voor het naburige ziekenhuis. Origineel toch?

Terug naar af

Hierna ga je in rechte lijn terug naar het startpunt. Doordat je middenin de natuur zit, lijkt deze parkeervlakte nog eindeloos ver te zijn. Maar de oude spoorwegbedding brengt je recht tot aan je bestemming. Back to the city reality. Hopelijk vond je het leuk!

Guilty pleasures voor ouders

Helaas kun je momenteel niet genieten van de ouder-hoogtepunten op de route: terrasjes, koffie, sangria…. In andere omstandigheden kom je hier ook deze drie leuke horecatoppers tegen. Tip voor de volgende keer!

Aansluitend nog zin in een bezoekje aan het centrum van Brugge? Check dan deze post.

Benieuwd wat jullie ervan vonden! Kennen jullie nog leuke speeltuincombinaties? Laat het zeker weten in de reacties.