Waarom het zeker nu een goed idee is om Brugge en het Gruuthuse museum te bezoeken met kinderen!

Drie redenen om géén museum te bezoeken

Een museum bezoeken vereist (bij ons althans) de nodige overtuigingskracht…meer nog dan een wandeling.

Ten eerste: het is binnen terwijl er buiten zoveel te zien en te beleven valt.

Ten tweede: na het lezen of horen van één zin over een zeer interessant verhaal in het museum, stelt ongetwijfeld één van de kinderen een vraag waardoor je weer helemaal opnieuw moet beginnen. Vaak niet eens over het museum zelf (gaan we straks een ijsje eten, gaan we naar de volgende zaal,…). Weg sfeer! En concentratie!

Ten derde: of het nu te wijten is aan m’n smartphonebrein of de overload aan informatie in het dagelijks werkleven. In m’n vrije tijd onthoud ik vaak niks van wat ik zonet las. Vaak al na een paar minuten. Of ik moet moeite doen, maar waarom zou ik in m’n vrije tijd?

Redenen om wél een museum te bezoeken

Maar ik nam me voor om dit jaar alle musea van Brugge te bezoeken. Biedt altijd inspiratie voor een ‘wat gaan we nu weer eens doen’ moment.

Het recent vernieuwde Gruuthusemuseum is één van de Brugse musea die je moet gezien hebben. Is het niet voor de collectie die je meeneemt doorheen de geschiedenis van Brugge, die z’n zaakjes al snel heel goed in orde had, dan is het wel voor de kleurrijke plaatjes die je binnen kunt schieten. Instaproof!

Als bonus heb je bovendien toegang tot een terras met mooi zicht op de ‘Bonifaciusbrug’ en de Onze-Lieve-Vrouwekerk én op de zolder met een tentoonstellingsruimte waar momenteel een tentoonstelling van de Brugse makers van Handmade in Brugge aan de gang is.

En tot 30 april 2021 is er nòg een reden om het Gruuthusemuseum te bezoeken! Want tot dan is er een toffe ‘missie’ om te ondernemen met tieners die het museumbezoek echt tof maakt. Getest en goedgekeurd door ons ‘Inesights team’.

Een zicht op de Bonifaciusbrug van op het terras. Deze plek herken je misschien ook van de kerstfilm ‘De familie Claus’.

Op Missie Manuscript

Een wervend tekstje op de website zet de toon. Blijkbaar zijn wij uitverkoren om een geheime missie te volbrengen! In het grote paleis van Lodewijk van Gruuthuse zit een kostbaar handschrift verstopt en de heer van Ravenstein wil dat in handen krijgen. Hij heeft er al enkele spionnen op afgestuurd, maar zij faalden. Nu is het onze beurt. We moeten onze oren en ogen goed open houden, raadsels oplossen en de kleurencode kraken. En hulp van ouders is blijkbaar aangeraden. Al ben ik zelf niet zeker of ik daar wel zo goed in ben, in van die raadseltjes.

Na het reserveren van een tijdslot voor onze missie en daarna onze museumtickets (gratis voor Bruggelingen én -12 jarigen), konden we deze activiteit met stip in onze agenda noteren. Leuke activiteiten doen vergt in deze tijden wel wat planning. Wij deden deze activiteit naar aanleiding van ‘Krokuskriebels’ in de krokusvakantie. Het goeie nieuws is dat je er nog tot eind april van kunt genieten.

Plus est en vous

Dan is het eindelijk zo ver en stappen we het museum binnen. We ontvangen een vers ontsmet missiepakket en al wat eerste uitleg. En ik die dacht m’n brein wat verlof te kunnen geven na een halve dag werken in de voormiddag…

Maar de gastheer Lodewijk van Gruuthuse, de bourgondische diplomaat en bouwheer van dit stadspaleis, inspireert me met zijn motto ‘Plus est en vous’ dat overal in het museum te vinden is. ‘Er zit meer in u’ of iets vrijer ‘je kan altijd jezelf overtreffen’.  Mooie motivatie om toch te geloven dat we de missie tot een goed einde gaan brengen.

Na het bepalen van de strategie om de missie aan te vatten – eerst eens goed kijken wat er allemaal in het pakket zit, de opdracht goed lezen en kijken waar we moeten starten – zit m’n werk erop en laat ik het verdere verloop in handen van m’n 11-jarige dochter die meteen het heft in handen neemt.

Terwijl ze op zoek gaan naar de eerste oplossing, slaag ik er zowaar in om wat bordjes te lezen, voorwerpen te bekijken en me in te leven in het verleden van mijn stad. Maar al snel blijken de kids toch wat hulp nodig te hebben. Met het nodige zoeken en breinbreken hebben we geleidelijk aan door hoe we te werk moeten gaan. En zo krijgen we vertrouwen in de volgende opdrachten! Zoonlief van 8 jaar helpt ook met zoeken en beheert de houten codekaart. Maar voor de rest is z’n brein, zoals vaak in niet-schooltijd, ook in verlof. Maar het is wederom mooi teamwork.

Als missieleider spreek ik af dat zij de eerste 5 minuten zelf zoeken en dan pas m’n hulp inroepen. Zo kan ik nog wat bordjes lezen en foto’s nemen bijvoorbeeld! Er is trouwens ook een audiogids voor ‘gewone’ bezoekers, maar daar had ik in combinatie met de missie wellicht niets van gehoord. Mensen op missie hebben wel wat anders te doen!

De ontknoping

Op de bovenverdieping (spoiler alert!) naderen we tussen de mooie Brugse handwerkjes de ontknoping en kraken we de code. Met de nodige vertraging want onze codekaart beheerder is even niet weg te slaan van een filmpje op een groot scherm ergens onderweg. Nog één opdrachtje op weg naar buiten en dan zit onze missie erop. Ik ben zowaar zelf trots en tevreden dat we alle opdrachten konden ontcijferen.

Het waren originele doordenkers en zoekertjes met een tikkeltje verhaal en spanning er doorheen verwerkt. Echt iets voor tieners. Ik zou het trouwens ook boeken mocht ik alleen als volwassene het museum bezoeken. Meer van dat dus in musea. We krijgen zowaar de smaak te pakken!

Benieuwd naar jullie tips voor leuke museumbezoeken!

Nog even cityhoppen

Daarna gaan we uiteraard nog even de stad in. We bevinden ons in de Gouden Driehoek dus we gaan even hotspotten in Brugge. Het blijft een zeer bevreemdend gevoel om in zo’n lege stad rond te lopen. Wie dit museum bezoekt maakt dus best ook even tijd voor een stadswandeling in deze unieke tijden die hopelijk snel voorbij zijn.

Inspiratie voor zo’n stadswandeling kun je vinden in m’n eerdere blog. Of je kan gewoon de dichtstbijzijnde speeltuin in het Astridpark bezoeken.

En dan net als ons de dag afsluiten met een ijsje van Da Vinci in de Geldmuntstraat. Extra leuk om het op te eten om het hoekje op het Muntplein. Een echte Brugse #inesighter tip. Santé!

Zo ga je ook op missie

 • Link naar alle info: https://www.museabrugge.be/kalender/activiteiten-en-evenementen/missie-manuscript
 • Adres museum: Dijver 17C, 8000 Brugge
 • Bereikbaarheid: parkeer in de ruime parking onder ’t Zand en ga 10 minuten te voet doorheen de hotspots van Brugge. Kom je met de trein dan kun je op weg naar hier meteen het Minnewaterpark, Kraanplein, kleinste straatje van Brugge, de OLV-kerk,… meepikken. Het loont dus de moeite om al wat vroeger naar Brugge te komen.
 • Meenemen: vooraf gereserveerde tickets, mondmasker en een beetje breinactiviteit
 • Leeftijd missie manuscript: 10+ al is het ook te doen met een iets jongere cospeler.
 • Kostprijs:
  • Kinderen tot en met 12 jaar bezoeken het museum gratis, Bruggelingen ook.
  • Volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar betalen de reguliere toegangsprijs voor het Gruuthusemuseum. Dat is 12 euro voor -26 jarigen en 14 euro voor de oudere volwassenen.
  • Het gebruik van het pakket “Missie Manuscript” is gratis.
 • Volg de juiste reserveringsstappen: