Fan van eindeloze stranden, rust en maritieme elementen? Dan moet je zeker eens naar Zeebrugge.

Zeebrugge, het best bewaarde geheim van de Belgische kust

Brugge heeft alles, zelfs een zee. Ze noemen het…Zeebrugge. Het best bewaarde geheim aan de Belgische kust en dat houden Bruggelingen misschien graag zo.

Een ruwe parel door de nabijheid van de haven en net daarom zo apart qua sfeer. Deze ruwe parel wordt de komende jaren stap voor stap opgepoetst. Maar ook nu valt hier reeds heel wat te beleven. En dat bovendien een tikkeltje (of zelfs een serieuze tikkel) anders dan de modale Belgische badstad. Laat je dus eens verrassen door een ander stukje Belgische kust.

Je kan er bovendien op verschillende manieren naartoe: met de auto, de kusttram, de trein (die in de zomer bijna op het strand aankomt) en ook met de fiets of mountainbike.

Tip 1: op stap met de Beau Séjour movie map

Krijg je ook na de laatste aflevering van Beau Séjour niet genoeg van Zeebrugge. Dan is er nu de ‘Moviemap’ met alle filmlocaties uit de serie. Je kan de plekken al wandelend verkennen of met de fiets. De fietsroute leidt je zelfs tot in Brugge.

Volgende locaties zijn mijn favorieten: de speeltuin in het Sint-Donaaspark, de strandvilla op de dijk (en het onmetelijke strand uiteraard!) en natuurgebied de fonteintjes. Aan het Visserskruis en de Zweedse kaai heb je ook schitterende uitkijkpunten op de havenactiviteit.

Je kan de moviemap ook afhalen in de toeristische infokantoren (’t Zand, station, Badengebouw Zeebrugge,…).

Tip 2: de Fonteintjes en het Zeebos

Natuurgebied De Fonteintjes stap je zo binnen vanop het strand ter hoogte van de surfclub. Via dit natuurgebied kun je helemaal tot in Blankenberge stappen. Spring op de terugweg natuurgebied Het Zeebos binnen, maak een lus via de speeltuin en kijkhut en daarna wandel je via het in het groen verdoken fietspad langs de Kustbaan terug. Zeer mooie natuur, smalle paadjes en steigers aan het water.

Tip 3: een avontuurlijke mountainbiketocht tussen Dudzele en Zeebrugge

Tussen Zeebrugge en Brugge lopen een aantal leuke mountainbike trails. Vooral langs de kanalen (Boudewijnkanaal tussen Dudzele en Lissewege en Schipdonkkanaal richting Damme) werden enkele avontuurlijke maar zeker ook voor kinderen haalbare ‘single trails’ aangelegd. Op de rode lus (27km) van de mountainbikeroute vind je ze allemaal, maar zeker ook de combinatieroute (groene lus) richting Brugge is aan te raden. Hier passeer je ook Damme dat ook een uitstap waard is. Ze zijn echter wel pittig qua afstand als je ze combineert.

De doortocht door Zeebrugge met de mountainbike is wel wat uitkijken want het blijft een havengebied. Maar daarna is het zeker de moeite, beloofd!

Tip 4: Dompel je onder in de Visserwijk via het Maritiem themapark Seafront en de erfgoedwandeling

Seafront, gehuisvest in de gebouwen van de oude vismijn van Zeebrugge, is een themapark die je meer leert over het leven op en rond de Noordzee. Verdiep je in de wondere wereld van zee en zeevaart, vis en visserij. Er zijn meerdere activiteiten én er loopt nu een interactieve tentoonstelling voor jong en oud ‘expo operatie noordzee 1944-’45’. Er is ook een luisterspel voor 8-12 jarigen.

Een bezoek aan de expo kan in combinatie met een bezoek aan de andere hallen in Seafront of als uitstap op zich. Een toegangsticket geeft je namelijk toegang tot het volledige themapark. Omwille van de coronamaatregelen dien je momenteel op voorhand een tijdslot te reserveren online. Voorzie ongeveer 1h30 tot 2h voor jouw bezoek.

Meer info via deze link

En nu je toch in deze Visserswijk bent, dan is het misschien een idee om meteen de erfgoedwandeling te doen van 5,8 km.

Sluit dit dorpsdeel af met garnaalkroketten bij het Werftje of geniet van een culinair diner bij Restaurant Njord . In de nok van het cruisegebouw heb je vaak een zicht tot in Brugge (vooraf reserveren noodzakelijk). Kinderen kunnen hun hart ophalen in de speeltuin aan de overzijde die je ook tijdens de erfgoedwandeling passeert.

Tip 5: wandelen in de zee

Voor strandwandelingen heb je in Zeebrugge meerdere keuzes. De eerste is de wandeling náár zee, want het strand is hier behoorlijk breed en dus ben je even onderweg. Daarnaast kun je buggyproof via de Saint George Day wandeling bijna tot in de zee lopen en heb je aan de andere zijde een mooi zicht op de havenactiviteit. De wandeling start op de hoek van de Zeedijk aan het iconische Residentie Palace gebouw.

Tip 6: afsluiten in de surfclub, op een terrasje of aan de speelboot

De mooiste afsluiter van de dag heb je uiteraard wanneer je de zon kunt zien zakken in de zee.

Het terras van De Icarus surfclub helemaal op het einde van de dijk of een ander terrasje op de Zeedijk is perfect om dit te spotten. Of je kunt natuurlijk de sportieve toer op en een surfsessie boeken bij zonsondergang.

Je kan ook genieten van het zicht ergens op het grote strand. Ter hoogte van het badengebouw staat nu het hele jaar door een speeltuin op het strand en her en der staan picknickbanken. Ideaal voor een kindvriendelijke avondpicknick én daarna geen filerush naar huis. Want het is meestal heerlijk rustig in Zeebrugge.