Het ultieme avontuur in de Brugse rand

Toen ik vorig jaar ‘Boomkamp’ in (toen nog) Ryckeveldebos zag passeren, vond ik het bijna jammer dat we alsnog het land uit geraakten in de zomer van 2020. Pogingen om daarna een boomhut te boeken tijdens de weekends waren helaas verloren moeite want hier was duidelijk heel veel vraag naar.

Lezers van deze blog of andere volgelingen weten wellicht dat ik tijdens corona een superfan ben geworden van de ‘family’ activiteiten van Outdoorteam in Polderwind te Zuienkerke (een klein gehucht tussen Brugge en Blankenberge). Toen de initiatiefnemers van ‘Boomkamp’ aankondigden dat ze met een nieuw kampeerconcept ‘Vlotkamp’ begonnen op datzelfde domein, vormde de ultieme avonturentrip zich in dit altijd zoekende avonturenbrein.

Iets te vieren

De omstandigheden wilden bovendien dat ik 40 werd op een vrijdag in juni. Dit ultieme avontuur uittesten op deze datum leek me dan ook een fantastisch idee. En zo geschiedde, een ‘vlotte’ boeking bij Vlotkamp en een mailtje naar Outdoorteam later en het aftellen kon beginnen!

Er hingen de hele dag onweersbuien over het land, maar gelukkig kwam er geen bericht van dat het hierdoor niet zou kunnen doorgaan. Na m’n eerste vaccin in de ochtend (#freedomiscoming), een verjaardagslunch met vriendinnen en de terugkomst van kids en man van school en werk, kon het inpakken beginnen. Rond 18u waren de grootste regenbuien gelukkig verdwenen en konden we vertrekken. De fiets werd nog even overwogen, maar het leek me last minute handig om droog aan te komen en de autokoffer kon wel eens de ideale kampeerkast op het vasteland zijn.

Alles vlot te vinden

Aangekomen op Polderwind kregen we bij het inchecken aan de receptie van het zorghotel nog wat extra attributen om in onze kano te laden. Want die kano, die krijg je er het hele verblijf gratis bij. De sleutel van de kano, WC-papier, een kampeerlampje en houtsnippers voor het noodtoilet zijn voldoende om het te overleven op dat vlot. Daarnaast zijn de kano’s ruim genoeg om 2 volwassenen, 2 kinderen, de kampeerbox, 2 rugzakken en een plooibox in mee te nemen. Een extra overlevingspakket kan dus altijd mee. En zo vaarden we onze slaapplek tegemoet.

Alles werd zeer goed bedacht en uitgetest door dit duo bevlogen ondernemers. Het plannetje op het strand, de namen op de vlotten, de twee palen om de boot aan vast te maken, de inrichting, het noodtoilet, de constructie waardoor je van die vervelend paal in het midden van een tipitent af bent, enz. Alles wijst zichzelf uit en het hele plaatje klopt.

Ook kinderen zijn welkom op het vlot maar moeten hiervoor hun eigen matje en slaapzak meenemen of mee in het ruime bed kruipen. Wij sliepen met drie in het bed, eentje op de grond. Er is ook een extra donsdeken voorzien. Uiteraard moet je zelf de overweging maken of het al of niet veilig is met je kinderen op dat vlot. Met onze kinderen van 8 en 11 ging het alvast prima (behalve dat we met jaloerse blikken naar de rust bij kinderloze koppels keken). Hele jonge kinderen zijn wellicht een minder goed idee.

Dinner and drinks op hotel en op het vlot

Nadat we helemaal geïnstalleerd waren, maakten we opnieuw de oversteek naar de oevers om van een hapje en drankje te genieten op het terras van het zorghotel. Omdat het zo dichtbij huis was, zakten m’n ouders en broer nog af naar deze plek voor een verjaardagsdrink. De voordelen van zo’n staycation!

Na eten, talrijke drankjes en een stevige regenbui, zakten we met ons viertjes opnieuw af naar ons vlot. De hemel klaarde op, er lag nog een fles champagne te wachten en zo genoten we van een prachtige zonsondergang op ons vlot. De wind keerde samen met het weer en zo ook het vlot, precies op de hoek met de mooiste zonsondergang. Dat terwijl de kinderen even werkten aan hun kanoskills op het water (met zwemvest – verantwoorde ouder disclaimer). Hoe zalig was dat!

Slapen op het water

En zo brak de nacht aan. Nadat de laatste bezoekers van ‘Dinner on the lake’ hun boot verlieten werd het volledig stil (stiekem een beetje blij met dat sluitingsuur van de horeca en het feit dat de pop-upbar deze avond niet open was). Na een zalig nachtje, klokkend water, een platform dat verrassend stabiel blijft, wind in de bomen en een koekoek op de achtergrond die precies klinkt als onze wekker met vogelgeluiden, werden we geleidelijk aan wakker door de vele dierengeluiden in de omgeving (koeien, vogels,…). Het noodtoilet zorgt voor extra comfort, ’s nachts en in de ochtend. Zeker ’s nachts een aparte ervaring, zo op je open toilet naar de sterren kijken. ’s Morgens is het even uitkijken voor letterlijke pottenkijkers.

Om te ontbijten maakten we opnieuw de oversteek naar het lekkere ontbijtbuffet van hotel Polderwind. Zeer apart om telkens met peddels en zwemvesten binnen te vallen aan de hotelreceptie. Leve de bagageroom. En na het ontbijt staken we voor een laatste keer het meer over om onze adventure-outfit aan te doen en onze laatste spullen op te halen en uit te checken. Toch telkens een tripje van zo’n 5 a 10 minuten. Zo waren we helemaal klaar voor het volgende avontuur!

Outdoorteam Family Adventure Trail

Eind november 2020 maakten we voor het eerst kennis met Outdoorteam en hun Family Treasure Hunt, een avontuurlijke activiteit in een bubbel naar keuze. De bubbels die er net iets modderiger en natter dan ons uitzagen na afloop van een activiteit, bleven ons intrigeren. Dit keer besloten we dus de Family Adventure Trail aan te gaan. Het weer was miezerig maar droog gingen we wellicht toch niet blijven. En dat klopte helemaal!

Na de briefing met filmpje kregen we weer een hoopje materiaal mee: een rugzak met touw, een paal (écht) en een rugzak met instructies. En zo vertrokken we weer op een toertje rond de vijver met de smartphone bij de hand om alle hindernissen en uitdagingen te overwinnen.

De route was een stuk fysiek uitdagender dan de Family Treasure Hunt. Bovendien speelde de vaccinprik van de vorige dag (of dan toch de leeftijd?) me wat parten en stond ik wat beverig op m’n benen ondanks de Dafalgan. Maar dat kon ook aan de activiteit liggen en de natte ondergrond. Er kwam veel water aan te pas dat we in het eerste deel mooi en droog konden overbruggen. Maar in het tweede deel ging ik overstag. Hoe ik erin slaagde naast het slingertouw te springen, is me tot vandaag een groot raadsel. Gelukkig was het water zeer warm en de lachende bubbelgenoten hilarisch. Het koste me 3 pogingen om droog aan de overkant te geraken. Slechte punten!

17 activiteiten en bijna 4 uur later (waar voor je geld is het zeker!) kwamen we trots en tevreden aan op het eindpunt en kregen we nog een drankje en versnapering om af te ronden. En 20 minuutjes later waren we thuis. Met mooier weer waren we zeker nog op het terras blijven hangen om na te mijmeren over dit ultraleuke microavontuur, zo dicht bij huis.

Wat we ervan vonden

Het leek het ultieme avontuur in de omgeving van Brugge en dat wàs het ook. Een unieke ervaring en de leuke combinaties en samenwerkingen rondom deze plek maken het geheel compleet. Het blijft natuurlijk kamperen dichtbij een stedelijke omgeving en niet middenin de wildernis. Je hebt dus rondom ook zicht op windmolens, boerderijen, huizen en nog wat dingen die bij deze omgeving horen. Maar dat heeft ook z’n voordelen, want winkels, de stad en ook de zee is vlakbij!

Vlotkamp:

  • Glamping op een vlot was magisch en een zalige en unieke ervaring. Misschien minder praktisch voor verblijven van langere tijd omdat je niet zomaar even heen en weer gaat naar het domein maar perfect voor één nachtje of voor een weekend waarbij je deze uitstap combineert met wat avontuur en een citytrip naar Brugge. Op deze blog vind je bovendien tal van tips om te doen in Brugge.
  • Eén nachtje kost 120 euro en reserveer je via deze link. Wees er snel bij want juli zit al bijna helemaal vol.
  • Ben je niet aan water en slaap je liever in een boom? Dan kun je ook even kijken op Boomkamp, een initiatief van dezelfde ondernemers.

Outdoorteam:

  • Avontuur in een kleine bubbel zonder een groep van 15 personen te moeten verzamelen voor een outdooractiviteit. Wat mij betreft een gat in de markt en eeuwig dankbaar dat dit zo dichtbij te vinden is. Bij elke opdracht vraag ik me af hoe ze dit in godsnaam zo goed en origineel bedacht hebben.
  • Ben je sportief en niet bang om vuil, nat of moe te worden. Ga dan zeker voor de Family Adventure Trail. Iets rustiger en wat meer de hersenen gebruiken, doe dan de Family Treasure Hunt. En er zijn nog tal van activiteiten zoals een tandem tour, een high rope parcours, enz. Ons zie je hier nog vaak terug denk ik!
  • Onze activiteit kostte 80 euro voor 2 volwassenen en 2 kinderen. Door alle activiteiten, kampjes en aanbod voor scholen en bedrijven bladeren kan via deze link.

Eten en drinken:

  • Avondmaal en ontbijt namen we in het hotel Polderwind. Goeie prijs – kwaliteit verzekerd! Het is een zorghotel en alles is dus ruim en toegankelijk. Ook dat is een mooi verhaal op dit domein. Dit hotel is gebouwd om mensen met een zorgbehoefte de kans te geven om te genieten van vakantie. Ook Vlotkamp bouwde dan ook een rolstoeltoegankelijk vlot aan de oever. Prachtig!
  • Ontbijt kostte ons 64 euro voor 4 personen. Avondmaal iets meer maar dat lag aan de Aperols!
  • Ontbijt reserveren kan aan de receptie. Voor het diner is het aangeraden om kort voordien te reserveren via deze link
  • Daarnaast vind je op het domein nog 2 horecazaken: zomerbar Popol (niet open toen wij er waren) en Dinner on the lake (155 euro pp avond en 99 euro pp middag). Maar waarom zou je voor zo’n diner gaan als je zelf champagne kunt drinken op je eigen vlotterras.

Bereikbaarheid:

Domein Polderwind is vlot bereikbaar met wagen en fiets. Er is een ruime parking. Het ligt vlakbij de de afrit Blankenberge van de N31 richting Zeebrugge en is dus uitstekend bereikbaar vanaf de E40, A11, E403, N49 enz. En wie nog kampeerspullen of outdoorspullen vergat, Decathlon Brugge is vlakbij!

Overtuigd om ook langs te komen? Check zeker de vele andere activiteiten in deze omgeving op m’n blog.