Tips voor een weekendje weg rondom een unieke Airbnb in de Antwerpse Kempen rond Beerse en Turnhout

Dat het vreemde tijden zijn moet ik jullie wellicht niet vertellen. Maar af en toe is dat heel mooi meegenomen. Zo zag de krokusvakantie alle kanten van de thermometer. Waar we in het eerste weekend nog gleden over de plassen van Tillegembos, was één weekend later de eerste barbecue van 2021 een feit.

Extra leuk was dat we al een tijdje geleden een coole Airbnb boekten in de Antwerpse Kempen. Eentje mét boomhut, vijver, een halve dierentuin en kabelbaan. En kampvuur natuurlijk! Van een perfecte timing gesproken!

Betaalbare ‘cabin in the woods’

Uiteraard droom ook ik weg van al die ‘cabins in the woods’ op Instagram. Maar bij het zien van de prijzen per nacht volgt al snel de ontnuchtering. Een vreugdedansje is dan ook snel gemaakt als ik weer een toffe Airbnb vind waarvoor Airbnb tenslotte gemaakt is. Originele en gastvrije plekken aan een (vrij) betaalbaar prijsje.

Bij het plannen van een micro-avontuurweekendje (zo eens om de 6 weken proberen we er eentje te doen) laat ik de plannen dus bijna altijd afhangen van de logeerplek. De rest volgt wel want hé, er is toch overal wel wat te bezoeken (zelfs nu).

Voor zo’n 100 euro per nacht konden we terecht in deze Airbnb met de naam ‘Unieke caravan met veranda midden in de natuur van Beerse’. Een caravan die helemaal werd ingepakt in een houten omhulsel voor een echt cabingevoel, gezellige ‘porch’ met pelletkachel, boomhut, kampvuur/barbecue, trampoline, kabelbaan, vijver, openluchtdouche (maar ook een heel propere badkamer nabij het huis van de eigenaars) en veel diertjes. De cabin bevindt zich achter de hoek in de grote tuin van een tof en gastvrij koppel. Er is ook een studio die buiten coronatijd verhuurd kan worden.

Op zo’n plek hoef je helemaal geen uitstapjes te doen!

Uit ons kot

Grapje, tuurlijk deden we uitstapjes! Het kanaal grenst aan de Airbnb dus met de fiets ben je meteen weg richting Turnhout en omstreken. Ook de wandelknooppunten passeren aan de deur. Zo hadden we meteen een kort maar krachtig looptoertje bij de hand om tussendoor even te doen.

Omdat fietsen én hiken op één weekend op weinig enthousiasme kunnen rekenen bij onze mini-toch-niet-altijd-zo’n-actieve-avonturiers, lieten we de fietsen thuis en kozen we enkele welgemikte wandelingen uit in de buurt met voldoende speelmogelijkheden.

Hiken in Landschap De Liereman

Het stiltegebied ‘Landschap De Liereman’ was de eerste bestemming die ons intrigeerde. Zou het daar eens echt zo stil zijn? Het is alvast een groot natuurgebied met knuppelpaden, vogelkijkhutten, klimbomen, wilde dingen parcours, bewegwijzerde routes en knooppunten. Lijkt dus alsof de stilte snel doorbroken kan worden door de menselijke soort en, zo bleek, ook door typisch Vlaamse fenomenen als verspreide bebouwing en snelwegen in de verte. Maar toch een zeer goeie poging tot stilte. Tot wij passeerden natuurlijk, en ook wat gillende wandelaars die met witte sneakers de waterige passages op de rode lus trachtten te doorkruisen.

Parkeren: Ruime (fiets)parking aan bezoekerscentrum Landschap De Liereman, Schuurhovenberg 43, 2360 Oud-Turnhout.

Eten, drinken en sanitair: Er is een take away en toilet in het bezoekerscentrum (de verse soep is zeer lekker).

Route: wij startten met een lusje door het speelbos (aan de reus) en pikten daarna in op de blauwe route en vervolgens op de rode route in de tegengestelde richting. Veel knuppelpaden en beklimbare bomen op de route. Ook een hoge vogelkijkhut, maar die hebben wij blijkbaar gemist.

Overzichtskaart: direct beschikbaar indien lid van Natuurpunt (zoals wij) via https://www.natuurpunt.be/natuurgebied/landschap-de-liereman

Provinciaal domein ‘De Hoge Mouw’

Het was moeilijk kiezen in de Antwerpse Kempen. Een artikel in het tijdschrift Publieke Ruimte dat ik ’s morgens las over de doordachte landschapsontwikkeling rondom ‘de slapende reus’ overhaalde me om de ‘Hoge Mouw’ op de Kempense Heuvelrug te bezoeken. Een gebied in volle ontwikkeling, maar er is ook nu al veel te ontdekken. Wandelingen, knooppunten, verspreide speelzones en…ijsjes aan de kabouterspeelberg. We zagen ook meerdere gezinnen mountainbiken op het mountainbikenetwerk van de Kempen dat doorheen dit gebied loopt. Deed ons hunkeren naar deze leuke lenteactiviteit met de kids. Goed gezien van die ouders!

Parkeren: verschillende parkings rondom. Wij parkeerden op de (kleine) parking op de Lichtaartsebaan 45, Kasterlee. Wellicht meer parkeerplaats aan aan de school 3Master aan Pater Damiaanstraat. Maar daar heb je ijsjes, dus die parking zal ook wel snel te klein zijn.

Take away: 2 kramen met ijsjes, wafels en koffie aan de start van de Kabouterwandeling. Goed gezien!

Routes: Wij wandelden een combinatie van de rode en blauwe lus via het plannetje dat we aan de ingang vonden. Hiermee passeer je alle speelzones die mooi verspreid liggen over het domein. Met als topper de bespeelbare ‘A Giant Sculpture’ bovenop de Hoge mouw. Onderweg kwamen we ook reuzenverhalen tegen op het ‘Trek Jan pad’. Genoeg te beleven dus om voldoende kilometers te kunnen maken.

De SAS 4 toren in Dessel (en hét Pagadderpad)

Er zijn maar liefst 6 uitkijktorens in de Kempen. Teveel dus om op 1 weekend te doen. Wij bezochten de 37m en 216 trappen tellende SAS4 uitkijktoren in Dessel aan de kruising van drie kanalen Bocholt-Herentals, Dessel-Schoten en Dessel-Kwaadmechelen, een unicum in Europa.

Parkeren: met de auto is de toren het best te bereiken via de Nieuwedijk. Het adres van de Sas4-Toren is Nieuwedijk 72Z 2480 Dessel.

Take away en sanitair: De Pannenkoekenboot ligt aangemeerd aan de overkant van de SAS4-toren en er staat ook nog een kleinere foodtruck aan het sas. Verhongeren zul je daar dus niet. Er is ook een Dixie toilet aan de speeltuin. Neem eigen handgel mee!

Routes: Kleine kinderen kunnen aansluitend het Pagadderpad doen. Let wel op voor filevorming na herhaalde triptips op de Facebookgroep ‘wandelen voor kinderen’. Het wandelnetwerk rondom zorgt wellicht voor meer rust. Het Pagadderpad was leuk, zeker de route door het water halverwege. Maar stiekem toch meer fan van de expedities Bulskampveld in eigen streek. Ik had ook graag de ‘bunkerwandeling’ willen doen, maar de erfgoedapp geraakte niet opgestart en het bezoekerscentrum waar ze de brochure hebben, was jammer genoeg gesloten. Hopelijk hebben jullie meer geluk!

Voor een volgende keer

De tijd is altijd te kort om alles te doen dat op m’n lijstje stond. In de winter (hoewel het eerder lente voelde) zijn er nog enkele activiteiten gesloten, hoewel die een extra portie avontuur zouden kunnen toevoegen. Dit lijstje houden wij alvast voor de volgende keer.

Turnhouts Vennengebied: (met uitkijktoren)

Adres en parkeerplaats: Klein Engelandhoeve, Klein Engeland 23, Turnhout

Verschillende routes maar wij wilden de blauwe doen van 8 km (langs uitkijktoren):  kaart

Legerwandeling Tielenheide

Lijkt ons een leuke tip van deze collegablogger! https://www.gaateensvoets.com/reistips/legerwandeling-tielenheide/

Het infobord over Tielenheide staat in de straat Leiseinde in Turnhout. Van hieruit starten een blauwe en een rode wandeling. Op de rode wandeling zijn geen honden toegelaten wegens de mogelijke aanwezigheid van de grazers.

Bezoek Turnhout

Turnhout is een verrassende stad in volle ontwikkeling. Enkele highlights zijn het begijnhof, een wandeling langs de vaart, het kasteel van de hertogen van Brabant of shoppen in het vernieuwde stadsdeel Turnova. Er is ook een groot stadspark met zwembad.

De Lilse Bergen

Niet zeker of we deze plek wel geweldig zouden vinden, maar er is een grote speeltuin en je kunt er wandelen. Er is ook een grote camping. Het hoogteparcours is jammer genoeg enkel toegankelijk voor groepen, tenzij je op de camping verblijft. Dus even zien of we de volgende keer voldoende volk kunnen en mogen verzamelen…

Provinciaal Groendomein De Averegten (Heist-op-den-Berg)

De Averegten is met 5 verschillende wandelpaden een wandeldomein bij uitstek. Je vindt er ook een route speciaal voor rolstoelgebruikers, kinderwagens en joggers. Je kunt er deelnemen aan geleide wandelingen, verrassende activiteiten en leuke evenementen. Er is voor elk wat wils, zowel voor groepen als individuele bezoekers. https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dvt/averegten.html

Klimpark De Mosten

Dit nieuwe klimpark in Hoogstraten is helaas maar open vanaf april. Voor kinderen vanaf 7 jaar of 1m30. https://www.klimparkdemosten.be/ . Deze houden we dus voor dan maar ziet er veelbelovend uit. Zeker de Treehouse Bar met kindvriendelijke route lijkt ons dan wel wat. Voor watersporters is er ook een Cable park.

Spoorfietsen in Brasschaat

https://www.spoorfietsen.be/nl/vertrekinfo-en-boeken/het-traject

Je fietst over hetzelfde enkel spoor heen en terug met een pauze tussen de heen- en terugrit. Eerst trap je zo’n 5 km van Kapellen naar Brasschaat, waar je kan uitrusten, iets kan eten en drinken, of gedurende een uurtje verder op ontdekking kan gaan in de omgeving. Nadien vertrek je in omgekeerde richting opnieuw van Brasschaat naar Kapellen.

Home sweet Airbnb

Maar de topper was uiteraard de ochtenden en avonden in onze zalige Airbnb. Het eerste kampvuur, de eerste barbecue, het eerste middagmaal in openlucht,… Alles was aanwezig, inclusief het weer om er een onvergetelijk weekend van te maken. Ik denk dat we zeker nog eens terugkomen om de rest van ons lijstje af te werken!