Verken een oude elektriciteitscentrale aan de hand van een interactief parcours in kleine groep of met het gezin.

De Transfo site in Zwevegem staat al een tijdje op m’n bezoeklijstje. Ik ben dan ook een liefhebber van hergebruik van ‘verloren’ plekken in ons industrieel en verrommeld landschap. Dit zijn als het ware mijn musea, speeltuinen en pretparken. En als je ze dan nog kunt bezoeken via een interactief gezinsproof parcours, dan ben ik helemaal gewonnen.

Een plek met verleden en toekomst

Deze vroegere elektriciteitscentrale uit de 19e eeuw werd in 2004 door de gemeente Zwevegem en  intercommunale Leiedal aangekocht om er een nieuwe socio-culturele bestemming aan te geven. De Transfo-site is beschermd als zicht in 2000. Hierdoor werden de schoorstenen, watertoren, ketelhuis, generatorgebouw en stookolietanks bewaard. De plek krijgt nu geleidelijk aan een diverse invulling als locatie voor evemenenten, cultuur, avontuur, werken en energieneutraal wonen.

Vooral de combinatie MICE (meetings, events,…) en avonturensport (touwenparcours, duiktank, paintball, escape room,…) lijkt me wel de moeite voor wie ook op het werk wat meer microavontuur wil beleven onder het mom van teambuilding. Misschien een ideetje voor de avontuurlijke lezers van deze blog.

Over teambuilding en bubbels

Maar aan teambuildings zijn we voorlopig nog niet toe zolang het werkvolk nog niet volledig gevaccineerd werd. Nu is het nog teambuilding met de eigen bubbel geblazen. Iets waar wij als bubbel af en toe wel eens nood aan hebben, merkten we al eens in een miniraft midden op een Canadese rivier. Goed communiceren over de taken en verwachtingen, oplossingsgericht denken, instructies van anderen volgen, frustraties loslaten, elkaar redden in moeilijke situaties… ook in een gezin komen die skills wel eens van pas. En dan hoef je niet eens midden in een avontuurlijke setting te zitten.

Het leuke aan deze tijden is dat er organisaties zijn die zich nu ook richten op gezinnen en kleine groepen in plaats van de obligate 10, 15 of 20 deelnemers die je moet zien te verzamelen om aan een avontuurlijke activiteit deel te nemen. Niet evident in elke kennissenkring.

Oenanthe is één van die organisaties die zich momenteel op kleine groepjes richt met hun activiteit ‘het Transfo circuit’. Sinds begin december en wellicht nog tot de zomer kun je deze interactieve tocht met een tiental opstellingen en proeven ondernemen. Die zijn te vinden in de verschillende gebouwen en locaties op de site. Vooraf reserveren, QR-code scannen, filmpjes bekijken, opdrachten volbrengen en voilà, er zijn weer 2u van het weekend gevuld. Zo simpel is het! Dachten we…

Klaar, start?

Maar zo bleek, deze activiteit kwam net op tijd want er moest duchtig gewerkt worden aan onze teamcapaciteiten. Alleen al het tijdig vertrekken van thuis uit om op het gereserveerde moment aan te komen is voor ons steeds een challenge. Net op tijd konden we starten met ons parcours en dan was het op het begin wat zoeken om ons te oriënteren op de site via de toegestuurde kaart. Maar de taakverdeling op dat vlak is al jaren helder. Ik, vrouw én kaartlezer van dienst doe dat al jaren voortreffelijk. Dit delegeren bleek in het verleden nooit een succesvolle optie maar misschien zit er in ons nageslacht wel een copiloot. Hierover dus al geen discussie. Check!

De eerste activiteit was letterlijk en figuurlijk meteen een voltreffer, maar bij de tweede opdracht was het prijs. Daar moesten we echt samenwerken, communiceren, rustig blijven…het hele pakket. We waanden ons weer even in onze Canadese miniraft al waren er hier geen stroomversnellingen, stenen en lachende toeschouwers. Wellicht een interessante case voor psychologen om gade te slaan. De opdracht lukte maar er waren daarna wat onderlinge donderwolkjes op te lossen tussen de generaties. Het onweer bleef nog wat hardnekkig hangen boven opdracht 3 maar na wat nieuwe afspraken klaarden de wolken tijdens opdracht 4 helemaal op. We excuseren ons alvast voor de tijdelijke lawaaioverlast voor de buren en voorbijgangers.

Een blik achter de schermen

De volgende opdrachten waren dan ook weer dikke fun in ons bubbelteampje en ik genoot van de blik achter de schermen in al die gebouwen waarvan wij de sloten mochten openen met onze unieke code. Ook de paintball, het touwenparcours, de duiktank, de zomerbar, de zomercamping,… lonkten en doen ons verlangen naar wat de lente, zomer en toekomst hier nog in petto hebben.

Tot slot werd er nog wat gespeeld op het speeltuintje, ruilden we in de ruilbib een strip uit de auto voor een Jommekesstrip die de kinderen al lang zochten en daarna bezochten we de Zuid-West-Vlaamse grootouders zoals het hoort in open lucht. Een op en top zondag dus!

Klaar voor nieuw avontuur

Zo is ons team helemaal voorbereid voor een avontuurlijke lente en hebben we weer wat inspiratie voor avontuurlijke momenten in de buurt want we hebben nog niet alle activiteiten op de site kunnen uitproberen.

Gaan jullie binnenkort op avontuurlijke activiteit met het gezin? Dan kunnen we een teambuilding of voorbereiding op het Transfocircuit helemaal aanraden. Of misschien zijn wij de enige die zo worstelen met dat teamwerk?

Als je dit soort activiteiten leuk vindt, dan is deze activiteit in de buurt van Brugge misschien ook iets voor jullie, een drie uur durend avonturenparcours of schattenjacht in een natuurlijke setting. Ook een aanrader!

Alle praktische info op een rij

Alle info op: https://oenanthe.be/activiteit/transfo/groepen/families-vrienden-verenigingen/transfo-circuit

Adres: Blokellestraat 113b, 8550 Zwevegem

Reserveren: Voor deze activiteit moet je vooraf inschrijven, dit kan via de website van Oenanthe.

Deelnemers: in groepjes van 2 tot 6 deelnemers. Kinderen vanaf 8 jaar die begeleid zijn door ouders kunnen aan de meeste opdrachten deelnemen, jongere kinderen kunnen ook hier en daar helpen zoeken. Onze bubbel bestond uit twee volwassenen en kinderen van 8 en 11 jaar. Dit lukte goed. De activiteit kan online gereserveerd worden tussen 9u – 21u

Duur activiteit: ong. 2u

prijs: €40/groep

Meenemen:

  • Zaklamp
  • Mondmasker en handgel (handgel ook ter plekke aanwezig)
  • Smartphone met data om korte video’s te bekijken en QR codes te scannen
  • Aangepaste kledij en stevig schoeisel naargelang weersomstandigheden.