Het oudste nationaal park op de grens van Duitsland en Tsjechië

Duitsland is (voor mij) een vrij onbekend land. Behalve toen we er doorvlogen met de auto richting noorden of richting de bergen. Hoewel ik me telkens verwonder over de gigantische uitgestrektheid, de natuur, de boeiende historiek, de fantastische steden en zoveel mee, heeft het land ons nog nooit zo ver gekregen om er een lange reis door te brengen. Toch proberen we er iets vaker op ontdekking te gaan, onderweg naar andere oorden.

Op de terugweg van Slovenië naar huis deden we dus een klein omwegje naar een Airbnb tussen de paarden aan de rand van het Beierse Woud. Dit nationaal park was bovendien het eerste nationale park van Duitsland.

Het concept ‘National Park’ is me vooral bijgebleven sinds onze bezoeken naar de Verenigde Staten. Maar ook in Europa spreekt dit concept me aan op zoek naar stilte, uitgestrekte natuur, avontuur,…

Dit natuurgebied aan de Duits-Tsjechische grens dat zich uitstrekt van Regensburg tot Passau, maakte vroeger deel uit van het Ijzeren Gordijn en is dus lang ontoegankelijk gebleven. Dat resulteert in uitgestrekte natuur die door de oprichting van het Nationaal park sinds 1970 ook zoveel mogelijk bewaard blijft. Op grondgebied van Tsjechië verandert de naam van het natuurpark naar Sumava. Dat maakt deze regi ideaal om te bezoeken in combinatie met Tsjechië.

We ontdekten hier een omgeving die ons stilaan overtuigt om van ons concept van roadtrips af te wijken. Opnieuw verlieten we na 3 volle dagen dit gebied met het gevoel vanalles nog niet gedaan te hebben. Vooral wandelen, fietsen, mountainbiken, wie weet zelf meerdere dagen de wildernis intrekken. Toevallig ook activiteiten die de kinderen helemaal niks lijkt… We hebben dan ook op deze 3 volle dagen één en al kind- en jeugdvriendelijke activiteiten beleefd. En daar waren vooral onze eigen reisgenoten niet rouwig om.

In deze blog vind je dus een overzicht van de leukste activiteiten om te ondernemen met kinderen in het Beierse woud. Kom later eens terug voor de langere wandel- en fietstips.

Hoe plan je je ultieme bezoek aan dit nationale park?

De website van het nationale park geeft heel wat info over recreatie, drink, wandel- en fietsmogelijkheden. Vooraf was het dan ook zeer moeilijk om te kiezen. De kinderen (en ook wij) zijn stilaan in een fase beland waarin de kinderactiviteiten die keurig opgelijst staan, niet meer helemaal aansluiten bij de interesses. En de andere mogelijkheden zijn soms iets te uitdagend, of te saai dixit de kinderen. En eigenlijk waren we niet zo goed voorbereid. We hadden dan ook nooit verwacht onze volledige geplande reis te kunnen doen in deze woelige tijden.

Maar ah, zelfs zonder voorbereiding vind je de weg wel. Hoewel wij met de auto op bezoek waren is er ook een parkbus en zelfs een parktrein. Zelfs met het openbaar vervoer kun je dus reizen naar en in het park. We hopen dan ook dat die toekomstige nachttreinen hier in de buurt passeren.

Falkenstein

Wij doken dus gewoon met de auto het park in en gingen op zoek naar de onthaalpunten die zowat elk groots natuurpark wereldwijd heeft. Of je nu in de Hoge Kempen bent of in de Grand Canyon. We reden meteen naar het verste onthaalpunt Falkenstein en kregen op de weg er naartoe zowaar een Canada roadtripgevoel. En dat op net geen 1000km van huis. Onderweg passeer je verschillende gezellige dorpjes waar je glaskunst kunt kopen en uiteraard ook kunt logeren, iets drinken…

In het National Park Centrum Falkenstein is dé attractie het gratis dierenpark dat je via een wandellus van 2,5km kunt bezoeken. Onderweg passeer je aan ‘Haus am Wald’. Een bezoekerscentrum waar je ook iets kunt drinken en eten, een educatieve tentoonstelling kunt bezoeken en je hebt er een kleine binnen- en buitenspeeltuin.

Meer info:

Lusen

Lusen is het tweede parkcentrum waarin heel wat te beleven valt om een hele dag te vullen met kinderen. Een boomkroonpad, een wandeling langs dieren (leeuwen, beren, elanden,…) en heel wat om te eten, drinken en te bezoeken.

In Rogla bezochten we al eens een boomkroonpad in dit soort uitgave. Hier kon dit machtige attractiepunt uiteraard ook niet op ons lijstje ontbreken. Het was wat drukker dan ons bezoekje aan ‘Pot Med Krosnjami’ in Slovenië en dit ‘Baumwipfelpad’ had geen glijbaan. Maar het was zeker even leuk. En hé, ik kan een boomkroonpad ondertussen vertalen in 3 talen.

Het concept is ons ondertussen duidelijk. Een lang boomkroonpad met meerdere educatieve en speelse etappes en als top of the bill een grote uitkijktoren in eivorm dat uitkijkt over het enorme uitgestrekte woud rondom.

Je hoeft bovendien niet speciaal naar hier te rijden voor zo’n boomkroonpad want je hebt er meerdere in Europa. Jammer genoeg nog niet in België maar in Saarland en de Elzas kun je er dichtbij België vinden. Hier vind je een overzicht van alle boomkroonpaden in Europa. Wie weet kom je er onderweg naar andere oorden zelf wel eentje tegen.

Iets verderop start ook de dierenwandeling. Deze is langer maar ook verrassender dan de dierenwandeling in Falkenstein. Hier vind je ‘spectaculairdere’ dieren zoals elanden, beren, leeuwen,… De wandeling is echter vrij lang met z’n 9km en deze afstand stond nergens aangeduid aan de ingang. Trek dus voldoende tijd uit en plan niet zoals ons nòg een wandeling én een bezoek aan een zwembad op dezelfde dag.

Meer info:

Nog wat wandelen

Wandelen op boomkroonpaden en langs dieren geeft natuurlijk al heel wat excuses om kinderen mee op pad te krijgen. Deze woudspeeltuinwandeling in Spiegelau (die wij zelf niet deden) is nog zo’n wandeling die kinderen wel zal aanspreken.

Wij hadden het zo stilaan gehad met al die loslopende kinderen op ons pad terwijl kinderloze of oudere koppels met grote rugzakken, mountainbikes, fietsen… zichtbaar uitdagendere routes aan het ondernemen waren. Geen probleem met kinderen, gewoon met onze honger naar lange inspanningen en avontuur.

Na de dierenpark wandeling in Lusen, die langer was dan gedacht, hadden we nog maar een klein tijdslot voor een wandeling ver weg van de meute maar die ook onze belofte om nog te gaan zwemmen met de kids respecteerde. Wat een compromissen…

Deze korte maar immens mooie wandeling voldeed aan alle vereisten en was het moeizaam overtuigen van de kinderen helemaal waard. De ‘Rundweg Felswandergebiet’ is zo’n 4,5 km lang en wandelt door een gebied vol grote rotsen dat wat aandoet als het Müllertal in Luxemburg. Met de belofte van een zwembad achteraf dat bovendien niet zo lang meer open was, lukt het om de wandeling te doen in 1 uur. 1,5 uur uittrekken zoals vermeld is misschien net iets comfortabeler.

Meer info:

Leuke en kindvriendelijke activiteiten rond het nationaal park

Grafenau

Ook Grafenau is een onthaalpunt voor het Beierse Woud. In dit stadje is opnieuw heel wat te beleven. Een rodelbaan en een zeer leuk stadspark met grote speeltuin, blotevoetenpad en tal van andere activiteiten. Aan de rand van dit park ligt ook een zeer groot openluchtzwembad met springtoren, glijbaan, golfslagbad, ligweides,… Hier kun je zeker enkele uren doorbrengen.

Ook het stadje zelf is gezellig met gekleurde gevels en enkele horecazaken waar je na het zwemmen onder andere een ijsje kunt scoren terwijl de chique Duitse automobieltjes voorbij het markplein passeren.

Meer info:

Saldenburg en Saldenburger See

Onze Airbnb lag in Saldenburg en ook daar hebben we enkele activiteiten ondernomen. Vanaf onze Airbnb was het maar een korte afstand om in te pikken op een bewegwijzerde wandeling (nr 85) richting Saldenburg. We wandelden via ons huisje bovendien rechtstreeks het bos in. Via een omweg op de route kun je naar een zeer leuk zwemmeer gaan. Aan het zwemmeer ligt een leuk strandje en ligweide, een speeltuin en er is een kabelbaan naar een klein eilandje. Je kan uiteraard ook even de auto nemen hiervoor.

Ik tekende de route die wij deden uit in Komoot. Aan de rand van Saldenburg kun je ervoor kiezen om ofwel de omweg naar het zwemmeer te nemen ofwel de route verder te volgen (even langs de grote baan).

https://www.komoot.nl/tour/421934691/embed?profile=1

Andere activiteiten

Wie aan al deze activiteiten nog niet genoeg had, kan nog tal van activiteiten ondernemen in deze regio. Passau is vlakbij voor een citytrip, kanotrips zijn mogelijk op de Ilz die vlakbij ligt en Pullman City, een cowboydorp ligt vlakbij.

Wij komen nog eens terug om dat allemaal uit te proberen…

Let op: in de hele regio was het opvallend moeilijk om met cash te betalen (zelfs op de parking van het nationale park, aan de ingang van het zwembad, de bakker,…). Hou dus zeker voldoende cash op zak en bespaar je het sprintje naar een bankautomaat.