Toegegeven, er zijn al leukere tijden geweest om een stad te bezoeken. Op de bots gezellige cafeetjes of restaurants ontdekken, zomaar binnenwaaien in een museum, een onverwachte activiteit of optreden meepikken,… het zit er allemaal even niet in.

Toch vonden we het de moeite om nu een citytrip naar Antwerpen te ondernemen. Ook een beetje avontuur, toch? Bovendien is er in Antwerpen geen gebrek aan amusement, cultuur, groen en speeltuintjes. En ook allemaal prima te doen met het openbaar vervoer. Dus gingen we slim naar en door Antwerpen.

De overnachting

Elke succesvolle trip begint met het vinden van een leuke overnachtingsplek. Deze keer geen Airbnb, cabin of kampeerhut maar op zoek naar een degelijk hotel of B&B via Booking.com. Daar viel m’n oog al snel op B&B Expo House. Niet alleen de stijl (jaren 30, vintage, kleurrijk,…) waren helemaal m’n ding, vooral de mogelijkheid om twee onderling verbonden (maar dus aparte!) kamers te boeken met een badkamer in het midden vinden zowel wij als de kinderen zeer comfortabel. We sliepen al iets te veel in budget family rooms en zochten nu toch iets anders. Temeer omdat ’s avonds uitgebreid dineren op restaurant nu geen optie is.

De kamers zijn compact maar mooi en efficiënt ingericht en we konden ook gebruik maken van de woonkamer en keuken. De B&B ligt iets uit de stad maar is zo een perfecte uitvalsbasis voor onder andere het Middelheimmuseum. Ook de buurt zelf is gewoon heel aangenaam en groen. Bovendien ben je met de tram zo in het centrum. Kortom, een aanrader!

Slim naar Antwerpen

New York, Boston, Montreal, Toronto, Hamburg, Oslo, Kopenhagen, Stockholm…allemaal steden die onze kinderen reeds kunnen afvinken. Maar in Antwerpen, dé grootste stad van Vlaanderen, waren ze nog nooit geweest. Tijd om daar verandering in te brengen!

Elk een rugzakje vullen voor 2 dagen, de fiets op naar het station en dan treinhoppen naar Antwerpen. Werken aan het spoor en de laatste weekends met de gratis treintickets zorgden voor extra reistijd en drukte. Onze treintrips zijn al rustiger en veiliger geweest dan deze keer. En met die museumreservaties is er niet altijd marge om een trein later te nemen. Die verdomde corona toch…

Van Meir naar MAS

Aangekomen in Antwerpen begonnen we aan onze geplande route. Te voet via een stukje Meir (en de openbare toiletten in het Feestpaleis) naar het MAS. Deze museumklassieker mocht niet op het bezoeklijstje ontbreken van de kids hun allereerste trip. Hoewel we normaal gezien genoegen nemen met een blik op de architectuur (je kan de roltrappenhal en het dakterras ook gratis bezoeken) besloten we nu ’the full ticket’ inclusief tijdelijke expo over Congo te nemen. Bij de expo over voeding en over Congo was ook een kinderopdrachtenboekje inbegrepen.

Van alle verdiepingen kon de tentoonstelling ‘FEEST’ ons het meest bekoren. Misschien omdat dit onderwerp tegenwoordig écht op z’n plek is in een museum? Het lijkt ondertussen wel van de prehistorie geleden zo’n feestje. De inkomhal was meteen prijs. Een flashy lichtshow waarin we zelf figureerden. Eindelijk konden we nog eens de danspasjes oefenen die we normaal gezien ver na de huidige avondklok inzetten. Iets verderop kwam nog een reportage over ‘New Beat’. Beelden van de Boccaccio, dj’s, fuiven, mensen die uit de bol gaan. OMG! Dat waren tijden!

Voor de rest geen escapeachtige toestanden in het museum dus de verveling sloeg na deze verdieping wat toe. Hier vallen we dus weer door de mand als cultuurbarbaren. Tijd om het dakterras te beklimmen en daar te genieten van my kind of culture. De stad, de haven, de landmarks, de architectuur, de verappartementisering, de natuur,… Zalig zicht op Antwerpen en de Schelde!

Lunchbreak op een eiland

Op het dak van het MAS viel het oog van manlief op een smal gezellig cafeetje in de schaduw van het gebouw waar hij de vrijgezellenavond van m’n broer doorbracht. Daar was nu een take-away (koffie, frisdrank en bitterballen). Zo konden we toch nog onverwacht binnenwaaien in Den Batavier, in andere omstandigheden een gezellige bruine kroeg. Nu moesten we met onze beker plaatsnemen op een picknickbank in de buurt met streetart op de achtergrond. Ook ‘interessant’.

Daarna flaneerden we even rond het dok van het eilandje. Je kan hier ook een Streetart route doen maar de kinderen vinden een tekening op een muur geen reden voor een doelloos nog verder ommetje…

Geen onverwachte optredens in deze leuke buurt maar wel heel wat outdoor vriendenmeetings. Een cavameeting, een petanquetornooi, een kofferbakfeestje. Gelukkig doet creativiteit de stad nog steeds leven. We pikken nog vlug een dessertje mee in ‘Bakboord’ in het Felix Pakhuis en wandelen dan naar het historische centrum.

Van MAS naar Markt en naar Berchem

De Markt van Antwerpen moeten de kinderen uiteraard ook eens gezien hebben, al waren ze er zelf wel heel gerust in en hadden ze meer zin in een terrasje. Wij ook trouwens. Dan maar struinen via de Markt en de straatjes rondom naar de dichtstbijzijnde tramhalte op tramlijn 7 richting Berchem (die ook gewoon in de buurt van het MAS vertrekt) .

Via de app van De Lijn kun je meteen al wandelend de nodige tickets bestellen. Bestel er meteen 10 dan betaal je via je bankapp slechts 1,6 Euro in plaats van 2 Euro per ticket. Die tickets kun je bovendien nog in heel Vlaanderen gebruiken en kun je inzetten voor de hele bubbel die met je mee reist. Zo kropen we na het activeren van de vier tickets op de tram aan halte Meirbrug tot halte Berchem Koninklijkelaan.

Naar het Middelheimmuseum

Nog wat cultuur op het programma met het gratis openluchtmuseum Middelheim (ook reserveren is niet nodig). Historische markten, gebouwen en straatjes die hebben we dan ook volop in Brugge maar zo’n openluchtmuseum niet. Daarom wou ik zeker dit ommetje doen. Bovendien kwamen we zo ook in de buurt van onze overnachtingsplek.

De Koninklijke laan kruist één van de ingangen van het Middelheimpark en zo betreden we deze oase van groen, rust en kunst. Om 17u sluit het museum dus onze bezoektijd was beperkt. Daarom besluiten we zomaar wat rond te wandelen. Wie meer tijd heeft kan één van de routes kiezen uit de app.

We botsen er zowaar op een cameraploeg die een filmpje met quiz maakt over reisverzekeringen van omdat we “eruit zien als reizigers”. Die rugzak en dat fototoestel toch… Dochterlief en ik besluiten de uitdaging aan te gaan en ervaren zo meteen hoe het is om een camera op je smoel gericht te krijgen. En om weer in een tropische strandzetel te zitten. En meteen maken we promo voor de firma van m’n schoonzus. Vooral dat!

Kort daarna sluiten de poorten al (16.30u! Vanaf april blijven de deuren langer open) en volgen we de stroom naar het Nachtegalenpark waar de afterparty doorgaat. ‘T is te zeggen, de kinderen even loslaten op een zeer mooie speeltuin met take-away. Dan toch nog wat terrasjesgevoel.

Een avondje in een ander kot

Via het sportpark van Berchem gaan we de laatste rechte lijn in naar onze B&B waar onze enthousiaste gastvrouw ons verwelkomt. Even acclimatiseren, naar de supermarkt om de hoek om wat drank en apero, tijdens de aperitief door de Deliveroo app scrollen (met heimwee naar toen we nog gewoon door menukaarten konden scrollen…), keuze maken en 20 minuten later staat ons avondmaal van ‘Bobonne haar stoemp’ (blijkbaar een ‘dark kitchen’) voor de deur. Handig en lekker, al hadden we misschien liever een écht restaurant gesteund. Maar de oervlaamse kost met balletjes en tomatensaus, stoemp, hesperolletjes,… klonken te aanlokkelijk. Ook wij missen dan ook oma’s keuken…

We sluiten de avond af met een potje scrabbel en kruipen daarna met een boek in onze zalige bedjes. Klaar om aan een volgende dag te beginnen. Ook in coronatijden kun je fijne avonden hebben (zeker als je de tablet thuis vergeet).

Met de tram naar de veer- en waterboot

Na een uitgebreid en superlekker ontbijt spenderen we weer 4 tramtickets, deze keer voor tram 2 richting Hoboken. (Volhardingsstraat Berchem – Kioskplein Hoboken). Na een korte wandeling (of moeten we het een ‘kwikke’ wandeling noemen – Umicore ligt vlakbij) komen we aan de veerboot Hoboken-Kruibeke waar we nog net op kunnen springen.

Zo komen we terecht in de polders van Kruibeke, het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. Iets waar je gerust meerdere uren voor kunt uittrekken. Bij ons wordt het echter een blitsbezoek aan de ‘watervallen van Kruibeke’ en een klein ommetje, want eigenlijk willen we nog met de waterbus in Lillo geraken, de voetgangerstunnel aan het Steen doen,… De tijd is te kort, de stad te groot of onze plannen te ambitieus.

De site lijst nochtans enkele veelbelovende activiteiten op, zoals een interactieve ‘ranger’ app, een tiktoktour en uiteraard heel wat fiets- en wandeltochten. Zeker nog eens een aparte daguitstap waard!

Na een uurtje rondstruinen in de polders nemen we de waterbus naar Het Steen, terug in hartje Antwerpen. Ook de waterbus kun je zeer eenvoudig online reserveren en betalen. Best wel slim

Het Steen en de Sint-Annatunnel

Met de boot meren we aan voor het oudste gebouw van Antwerpen, het Steen. Het gebouw staat nu nog in de steigers en de plannen zijn veelbelovend met zelfs een heuse cruiseterminal. Het reuzenrad is ook nog even buiten gebruik waardoor de openbare toiletten nu de grootste maar ook handigste attractie van het moment zijn. In de gezellige straatjes rondom gaan we eerst op zoek naar een lunchadresje (take-away, of wat dacht je). Daarna duiken we de voetgangerstunnel in via de bijna 90 jaar oude roltrappen. Very Instaproof.

De linkeroevers van de Schelde

De linkeroever is verrassend groen en speels ingericht. Zo wandelen we naar het Sint-Annastrand dat heel erg Zeebrugs aanvoelt door de nabijheid van de haven. Een leuke route die wel wat tijd vergt door het vele spelen. Het bezoekje aan het veraf gelegen Lillo dat eenvoudig te bereiken is met de waterbus maar toch een uurtje reizen is, laten we dan ook voor een volgende keer. Dan kunnen we meteen ook de tijd nemen om daar Doel te bezoeken met het veer. Nog een extra daguitstap voor het latere lijstje dus. We blijven inspiratie hebben voor deze tijden in eigen land.

Even helemaal weg en weer

De kou komt op, net als het zondagavondgevoel met de werk- en schoolverplichtingen die we graag nog rustig voorbereiden. We besluiten dan ook met de waterbus Van Sint-Anna terug naar het Steen te keren en zo rustig aan terug te wandelen naar het station. Zo kunnen we voor de grote zoodrukte op de trein stappen. Rond 18u fietsen we het station uit waar we worden verwelkomd door spreuken op de grond, het gevolg van een actie van de Fietsersbond in de voormiddag. ‘Fijn dat je fietst!’ Wij vinden het in elk geval ook fijn om zo naar huis te fietsen!

Moe maar tevreden stellen we vast dat we een heel weekend amper aan werk of school gedacht en gepraat hebben en vooral genoten hebben. Even helemaal weg, zoals een weekend hoort te zijn. Ideaal. De maandagochtend komt dan ook extra hard aan. Maar dat hebben we ervoor over.

Er blijft alleszins nog een heel to do lijstje over voor een volgende keer. En willen zeker Antwerpen nog eens bezoeken met terrasjes en restaurants. Maar laat je daardoor zeker niet tegenhouden om nu al eens op voorverkenning te gaan. Zo heb je de volgende veel meer tijd om een terrasje te doen. Want bij een eerste bezoek is het héél moeilijk kiezen tussen alle mogelijkheden ook in deze tijden.

Praktische info

Vervoer

In Antwerpen rijdt een trein (meerdere stations), een tram, een bus maar je hebt ook veerboten en een waterbus. Zo hop je betaalbaar van de ene naar de andere kant van de stad en van de Schelde. Laat de auto dus gerust thuis of aan de rand.

Een dagticket voor de waterbus kost 12 euro voor volwassenen en 10 euro voor kinderen. Dit dagticket kun je enkel aan boord verkrijgen. Doe je maar een stukje, dan betaal je minder (3 euro enkel of 5 euro heen en terug per zone) . Tussen het Steen en Sint-Anna betaal je maar 1 Euro. Deze tickets kun je online kopen en zitten meteen in je mailbox. De waterbus heeft stopplaatsen in Hemiksem, Kruibeke, Het Steen, Sint-Anna, Zwijndrecht, Kallosluis, Liefkenshoek en Lillo. Vooral Lillo is een toeristische trekpleister die de moeite is. Aan de andere zijde heb je de Kruibeekse Polders tussen Kruibeke en Hemiksem. In plaats van een lusje in Kruibeke zou je dus ook naar Hemiksem kunnen wandelen en vandaar de waterbus naar het Steen nemen.

Met de app van De Lijn kun je heel gemakkelijk tickets kopen en de haltes op de lijn volgen. Je ziet ook of de tram of bus vertraging heeft. Een hele verbetering met de vroegere app. Met een gezin van 4 kan het de moeite lonen om meteen 10 beurten aan te kopen voor 1,6 Euro. De route op voorhand plannen verliep uitstekend via Google maps.

Musea

  • Het Middelheimmuseum kun je gratis bezoeken en zonder reservatie. De openingsuren verschillen volgens seizoen. De tentoonstellingsruimtes binnen moeten wel gereserveerd worden
  • Het MAS kun je ook gratis bezoeken. Zo pik je het magnifieke zicht op het dakterras mee. Voor de tentoonstellingsruimtes betaal je 5 Euro (vaste collectie) of 10 Euro (incl. tijdelijke tentoonstellingen). Kinderen onder de 12 jaar bezoeken het museum gratis. Momenteel moet je je plaatsje reserveren.

Openbare toiletten:

  • Openbare toiletten zijn altijd handig tijdens een citytrip en zeker nu. Hoewel ik online niet meteen een handig overzicht vond, staat het overzicht goed aangeduid in het straatbeeld op de drukke plekken. We testten die in het feestpaleis (1 Euro voor een extra luxueuze ervaring) en aan het Steen (50 cent inclusief lieve WC-dame).

Volg ons op Instagram of Facebook voor meer tips en avonturen