Ons verslag van een driedaagse trip naar de hotspot van de Ardennen met een grote portie beweging en avontuur. 5 activiteiten die je zeker moet doen als je in de buurt bent.

Kamperen met een deur. Wij weten waarom…

Waarom heb je eigenlijk hier voor gekozen, vroeg m’n partner in crime toen we na de eerste luidruchtige en ijskoude nacht ontwaakten in onze Durbuy Adventure Glamping tent. Goeie vraag! Een kant-en-klaar basic glamping tent en een streek die normaal gezien overloopt van de toeristen. Niet meteen iets waar we normaal gezien voor staan te springen.

Het was dan ook een lang verhaal vooraf. Het traject Barvaux, Hotton, Marche was zowat het enige Ardeense traject waar er treinstations en logeeradressen op kidsproof afstanden van 12-15km van elkaar lagen. Het initiële plan was dan ook om opnieuw een tweedaagse wandeling te doen. Toen bleek dat het 4u (!) sporen was naar Barvaux groeide het idee om ook een startovernachting vastleggen en zag ik dat we Durbuy Adventure passeerden. Dat leek me dan ook (toen) perfect voor een dagje ‘adventure’ vooraf en ideaal voor een Paastrip.

Maar toen kwam de derde coronagolf en ging het adventure park niet open zoals verwacht, begonnen de kinderen alweer te klagen over dat wandelen, had ik het gevoel dat ik alles wel al eens op Facebook of Instagramfoto’s had gezien en besloten we het ons eens gemakkelijk te maken. Een gewoon tripje met een volgeladen auto naar de geplande overnachtingsadresje zonder al te grote wandel- of andere plannen. Just go with the flow en zoals in de ‘good old days’ ter plekke beslissen over activiteiten.

En zo kwamen we op een luidruchtige ‘glamping terecht (je hebt met tentwanden dan ook maar 1 tent per nacht nodig die het te bont maakt). De nachtklok van 22u of zelfs 24u die bij mijn weten al altijd geldt op een camping werd er ruimschoots overschreden. De coronaregels ook, maar soit. En zo had ik er ook ’s nachts een wandeltrip bij. En ha! Dat kwam zeer goed uit, want die glamping tenten hadden een deur. We weten nu waarom… (je kan daar heel goed ’s nachts op kloppen)

Actief in Durbuy en Hotton

Toch lieten we het niet aan ons hart komen en maakten er een leuke driedaagse van vol buitengewoon avontuur in Durbuy en Hotton, waar onze Airbnb trekkershut lag. Volgende activiteiten kunnen we dus zeker aanraden, al had ik stiekem weer een leuke logeertip willen geven.

Durbuy Adventure Nature QR Walk

Een educatieve, spannende en niet te lange wandeling aan de rand van Durbuy met maar liefst drie hangbruggen. Die moet je gewoon doen als je in de buurt bent. Bovendien is deze (voor zover we het kunnen inschatten) altijd gratis toegankelijk. Het plannetje is af te halen aan het onthaal van Durbuy Adventure maar kan je eigenlijk mooi zien als een groene lijn op Google maps en ik maakte de route aan op Komoot. Via deze link is ook meer info terug te vinden.

Starten kan aan de leuke hangbrug over de Ourthe een beetje voorbij de (betalende) parking van de kayak (aan de andere kant van de camping die er net naast ligt). Aan de overzijde van de Ourthe vind je het Challenge Park en daar start ook de Nature QR Walk die wel de moeite is. Onverharde paden en plankendoorgangen langs de Ourthe, educatieve QR-codes en nòg 2 hangbruggen in de bossen.

Kortom, een aanrader! Let op, niet altijd buggyproof!

Het Challenge Park en ook de Via Ferrata en rappel activiteit (minimum 1,40m) waren gesloten toen wij er waren. Zeer jammer maar vooral voor die laatste moeten onze kids jammer genoeg nog even aansterken en groeien.

Mountainbiken

Voor mountainbike in de Ardennen met kinderen had ik eerlijk gezegd wel een beetje schrik. Zullen de hellingen niet te steil zijn en Louiz te ongeschrikt naar beneden vliegen? Zullen we zelf ook genoeg ervaring hebben om de boomwortels en rotsen te ontwijken? Niets van dit alles als de kids regelmatig eens op een fiets zitten. Elke dag opnieuw verrast het me hoe vaardig en risicobewust die kleine mannen al zijn. Leve het wild spelen!

Mountainbikes kunnen gehuurd worden op Durbuy Adventure, maar wij namen die van ons mee. We volgden één van de vele routes die uitgetekend zijn door hen op Route you. In deze lijst vind je wandelroutes, fietsroutes en mountainbikeroutes en zijn aangeduid met een kleurencode volgens lengte en niveau.

Wij kozen met de kids deze keer voorzichtig voor de blauwe route van 25km. Zeer doenbaar maar af en toe toch een scherpe klim en afdaling die vooral de conditie even op de proef stelde. Zeker in het bos van Petit-Han waren enkele leuke passages. Maar het is en blijft Durbuy, dus helemaal alleen ben je nooit. We beschouwen dit dan ook als een leuke en veilige inloper voor hopelijk nog vele mountainbikekilometers in de Ardennen. Maar het is zeer handig om vooraf te weten hoe doenbaar een route is voor kinderen.

Wist je trouwens dat Bloso in Vlaanderen een lijst maakte van alle kindvriendelijke mountainbikeroutes? Deze gaan we zeker ook eens uitproberen.

Bois de Petit-Han – Op de nog leukere paden was het uiteraard niet mogelijk om foto’s te nemen

Domaine de Palogne en Château Fort de Logne

Een tip meegepikt van de Facebookgroep ‘Wandelen met kinderen’. Nee, geen Domaine de Chevetogne, parc Chlorophylle, Furfooz, Wildpark Forestia, Monde Sauvage, Ninlingspo of laddertjeswandelingen in Rochehaut (zo hebben we meteen alle tips die opgelijst die volop circuleren). De wandeling aan het meer van Nisramont hadden we de vorige keer al gedaan. maar een gewone plek met speeltuin, take-away en toilet. Want ook dat zijn tegenwoordig dé hotspots van het land. En erg handig tussen uit- en inchecktijd op een andere plek.

Deze ingrediënten waren hier allen aanwezig maar ook iets verderop een heuse kasteelruïne! We reserveerden niets op voorhand dus twijfelden of we wel zouden (en wilden) binnen geraken. Maar de mevrouw aan de kassa kwam naar buiten en stelde voor om binnen te komen voor de ronde prijs van 20 euro voor het hele gezin. Een aanbod dat moeilijk af te slaan is, zeker als ze het zo vriendelijk vragen.

Er was ook een heuse schattenjacht. De kleinere kinderen van andere gezinnen kirden vol enthousiasme ‘ik heb een geitje gevonden’ maar ook onze iets oudere kinderen konden zich vlot bezighouden met deze uitdaging. Niet zo speciaal voor de oudere kinderen maar gewoon een leuke activiteit voor zeer jong tot iets ouder. Ook de kasteelruïne was leuk om eens te zien en gaf een schitterend uitzicht op het dal.

Meer info:

Alle info en activiteiten op Domaine de la Palogne (kajak, mountainbike, minigolf,…) vind je terug op deze website.

Parkeren kun je aan de Ferme de Palogne waar de sportreceptie, taverne en speeltuin zich bevindt:  6, route du Palôgne – 4190 Vieuxville. Het is een korte (buggyproof) wandeling tot aan het kasteel.

Promenade de la pierre in Hotton

In ons kersverse huisje lag deze wandeling prominent te blinken in de routemap. De originele rotsformaties zagen er aanlokkelijk uit dus besloten we om 15.30u nog te vertrekken voor deze wandeling. De route vertrekt aan ‘La Command’rie’ in Hotton waar ook een kleine parking is en de wandeling wordt aangeduid met groene rechtopstaande rechthoekige wegwijzers. Op het einde takten wij af richting de top van de indrukwekkende rotsklimformaties, een ommetje dat niet aan te raden voor mensen met hoogtevrees of met onbevreesde jonge kinderen maar wel het laatste stuk dat langs een drukkere weg loopt vermijdt.

Onze variant met het spannend stukje op het einde vind je terug via deze Komoot link. De gewone bewegwijzerde wandeling kun je hier vinden maar bevat een stuk rijweg op het einde. De route is zo’n 6km.

De wandelweg is een aaneenschakeling van verrassende punten. Je ogen uitkijken bij de klimmers, een rotsformatie met zicht op de Ourthe, een rots waaruit de rivier sijpelt, een droge rivierbedding, een prachtig dal, een indrukwekkende beverconstructie (vandaar de droge rivier…) en op het einde bovenaan de rotsen een schitterend zicht op Hotton. Een topper van een Ardense wandeling, maar eerder niet buggyproof.

Kayakken in Hotton met Ardennes Kayak

Met al dat packraften, lange afstandswandelen en winterkamperen (volgens de Instagram accounts die ik volg toch…) die mensen zonder kinderen of met opvang of oudere kinderen nu volop aan het doen zijn in de Ardennen, is het perfect mogelijk om ook in koude tijden op het water te vertoeven. Daarom kon een kayakje niet onbreken in dit frisse maar zonnige weekend.

In Hotton start een traject van 12 km tot Noiseux, een stukje langer dan de routes in Durbuy en Domaine de Palogne. Dit was dan ook het enige dat we op voorhand reserveerden. En het was nodig! Want bijna niemand was even gek als wij… Maar het zonnetje scheen volop en compenseerde zo het koude water. Er werd dus niet geklaagd.

We kregen twee zeer stabiele boten van de vriendelijke en Nederlands sprekende eigenaar. Eén voor elke stuurman/vrouw en assistent (zet ons niet samen in één boot) en trotseerden zo enkele leuke maar zeer doenbare stroomversnellingen en bochten van de Ourthe waar we geen kat tegenkwamen. Dit deed ons weer dromen van reizen in Scandinavië.

Meer info:

Ook deze kayaktour boeken? Via Ardennes Kayak in Hotton kan dit vlot en in het Nederlands.

De route start in het centrum van Hotton net voor de camping ‘Moulin de Hotton’. Er is een ruime gratis parking en een openbaar toilet aan de start. Momenteel wordt de chauffeur opgehaald op het eindpunt en zo kan de rest van de familie met eigen wagen opgehaald worden. Soms gaat het ook omgekeerd. Voorzie afhankelijk van de optie die ze gebruiken wel een extra laagje om de wachttijd te overbruggen.

The end

En zo zat deze driedaagse in de Ardennen er weer op en konden we weer huiswaarts keren waar een hele hoop kinderen al klaar stonden om op onze tijdelijk verkeersvrije straat te spelen. En blijkbaar vonden de kinderen dit de absolute topper van de Paaspauze. Ook wij genieten nu even van dit paradijsje vlak voor de deur.