Staat een reis naar Lapland al lang op jullie bucketlist? Bij ons ook! Middenin de tweede coronagolf (lang, lang geleden) besloten we dit soort plannen niet meer ver vooruit te schuiven en er gewoon voor te gaan! Eén jaar en drie coronagolven (middenin de vijfde…) later hebben we daar zeker geen spijt van gehad! Speciaal voor al wie dezelfde plannen heeft, delen we in deze blog een hele hoop tips voor een reis naar Lapland.

Onze trip naar Fins Lapland was één van de meest fantastische reiservaringen ooit! Maar in een onbekend land (tenzij een werkpassage in de Finse stad Tampere) hadden we vooraf geen flauw benul van aanknopingspunten en toch wat schrik van de uitzonderlijke omstandigheden. Zo gingen wij dan ook snel overstag voor de zekerheid van een pakketreis. Maar zelfs dan bleven we voor vertrek met heel wat vragen en zelfs spanning zitten.

Daarom bundelen we hier heel wat planningstips, de ideale voorbereiding, opmerkelijke weetjes en heel wat meer nuttige informatie. Zo kan alle voorbehoud om er zelf voor te gaan als sneeuw voor de zon verdwijnen. Wat houdt jullie dan nog tegen?

Tips bij het plannen van je reis naar Lapland:

Wel of geen pakketreis? Voor het prijsverschil moet je het niet laten!

De populairste activiteiten ter plekke zijn vaak goedkoper als je ze in pakket boekt. De reisorganisaties werken vaak goed samen om er een vlekkeloze ervaring van te maken. Als je de activiteiten zelf boekt betaal je vaak even veel voor je gehele reis (ik maakte de vergelijking voor deze bestemming), maar dan heb je uiteraard wat meer voorbereidingswerk en is het niet zeker of je dezelfde ervaring op maat krijgt. Al zijn er zeker dorpjes te vinden waar de prijzen goedkoper zijn.

Wij boekten via ‘Beyond Borders’ de pakketreis ‘Lapland met de kids’ voor families. Voor mensen zonder kinderen is de reis ‘Lapland on a budget’ een gelijkaardig pakket en er zijn nog avontuurlijkere varianten. Dit pakket kwam er na een vergelijking tussen meerdere aanbieders voor ons viertjes als goedkoopste uit voor een reis naar Lapland.

Ter plekke werkte ‘Beyond Borders’ samen met Destination Lapland voor de huisjes en B&B adventures, een Nederlands bedrijfje ter plekke uitgebaat door de sympathieke Bart en Bea, voor de activiteiten. Zij haalden ons op aan ons huisje, voorzagen ons van extra warme skipakken (met dons) en materiaal voor de activiteiten (tot mutsen, wanten, brillen, schoenen,… toe).  Wil je eens skiën, langlaufen of sneeuwschoenwandelen? Daarvoor kun je gewoon ter plekke materiaal huren bijv. bij Sisu outdoor.

Temper je verwachtingen over het noorderlicht zien

Boek in de eerste plaats een wintervakantie en geen noorderlicht vakantie. Want écht noorderlicht is best wel uitzonderlijk al stijgen je kansen als je een langere tijd aanwezig bent. Sneeuwscooteren, een rendierentocht, huskyruns, skiën, langlaufen, het heel aparte licht wanneer de zon nauwelijks opkomt, het besneeuwde landschap met dennen,… zijn minstens even magisch als het noorderlicht zelf. Vermijd dus de ontgoocheling als je het noorderlicht niet ziet en boek ook andere activiteiten ter plekke. Je zal je zeker niet vervelen.

Het noorderlicht in z’n minimale versie, nauwelijks zichtbaar met het blote oog. Wel met de smartphone camera op nachtzicht.

Kies voor een toeristisch dorpje

Kies een toeristisch dorpje met alles op wandelafstand: Fins Lapland leeft van het wintertoerisme en is hier helemaal op voorzien. In toeristische dorpjes is er vaak een grote supermarkt, wat restaurantjes, materiaalverhuur, te boeken activiteiten (met transfers erheen) en een echte skidorp sfeer. Nadat je zelf eens alles qua omstandigheden hebt meegemaakt, kun je misschien een volgende keer gaan voor een meer afgelegen plek.

Wij zaten in het dorpje Akaslompolo op korte afstand van het skigebied Yllas en aan de rand van een meer dat uiteraard toegevroren was. Zowel het dorpje als het skigebied waren een ideale uitvalsbasis voor een week.

Een ander skigebied is Levi. Beide bereik je vanuit de luchthaven van Kittilia met ook rechtstreekse vluchten vanuit Brussel en Amsterdam. Ook het stadje Ivalo is toeristisch en heeft een luchthaven. Rovaniemi, het dorp van de kerstman is ook een zeer bekende bestemming. Heb ik me laten vertellen. En zo zijn er ongetwijfeld nog vele dorpjes. Ook in Zweden trouwens.

Laat je rijden

Een kleine auto huren had ons zo’n 600 euro voor een week gekost en kon enkel vanaf de luchthaven. En is eigenlijk overbodig als je de hele week ter plekke blijft. In toeristische stadjes zijn taxi’s heel gewoon om toeristen op afroep rond te rijden (op het moment zelf te boeken) en vanaf de luchthaven rijden er busjes tot zo’n 16 personen (vooraf te boeken).

Zelf rijden in Finland lijkt niet zo evident, al blijf je met de standaard spijkerbanden zeker veilig op de baan. Bij sneeuw en wanneer het pikkedonker is en de bevroren sneeuw opwaait, dan is de zichtbaarheid zeer beperkt. Op vele wegen blijft de sneeuw bovendien gewoon liggen. Wanneer je niet de grootste held bent in de auto, dan zoek je beter andere oplossingen. En je voor korte afstanden verplaatsen te voet is uiteraard ook perfect haalbaar, goed ingepakt met sneeuwlaarzen en skipak.

Reis met vrienden

Lapland in de winter blijkt op vele mensen hun bucketlist te staan. Wie weet kun je dus enkele vrienden inspireren om mee te gaan. De kinderen hebben zo vriendjes ter plekke, de lange avonden zijn extra gezellig en wie weet kun je ook zo’n schitterende villa huren als die van ons. De prijs per persoon bleef dezelfde maar in ruil hadden wij super comfort in ons huisje (er was zelfs een fitness) en een ideale taakverdeling (boodschappen, koken, entertainment,…). En fantastisch gezelschap, dat vooral natuurlijk!

Januari, een ideale periode voor een trip naar het noorderlicht

Je altijd al afgevraagd hoe dat is, een zon die amper komt piepen aan de horizon? Wel, dan is januari een ideale periode om dat te zien want daarna wordt het in sneltempo licht. In de krokusvakantie is het zelfs langer licht in Lapland dan hier in België.

Hoe langer donker, hoe meer kans op het noorderlicht en de 3 a 4u (en langer eind januari) zijn echt magisch. Er komt een blauwroze gloed aan de horizon die een schitterende reflectie geeft op de sneeuw. Net daarom kozen wij voor deze periode om te reizen. En ook daar hadden we geen spijt van. Fijn om Finland meegemaakt te hebben in deze bijzondere omstandigheden. Bovendien is dit een sneeuwzekere periode. Want zo koud zonder sneeuw, dat lijkt ons ook maar niks.

Tips voor een goeie voorbereiding voor een reis naar Lapland

Investeer in het juiste materiaal (en gebruik dat ook in winters België)

Kendet? Het sneeuwt in België en dan kom je tot de constatatie dat je eigenlijk niets in de kleerkast hebt om er een aangename ervaring van te maken. Gevolg, koude voeten en handen en een nat pak. Daarom zijn we best wel blij in spullen geïnvesteerd te hebben die voor ons nog jaren zullen meegaan. Voor de kinderen is het uiteraard een ander verhaal omdat zij er nog uitgroeien. Voor hen kun je eventueel spullen lenen bij vrienden of op tweedehands (bijv. Vinted) de juiste spullen kopen.

Deze spullen moeten zeker op je lijstje staan:

 • Degelijke sneeuwboots bijv. van het merk Sorel (die van Decathlon gaan maar tot -10°) zijn echt de investering waard. Iets anders draag je daar trouwens toch niet. En thuis draag je de botten gewoon verder aan de rand van het sportveld, tijdens een wandeling door regen en sneeuw,… Wij kochten de Carnival boots met nylon buitenkant en die voldeden zeker. De lederen Caribou’s hebben een dikkere zool en hebben een net iets betere grip en voelen iets warmer aan omdat je voet door de dikke zool hoger boven de sneeuw zweeft. Die laatste krijg je ook in bruikleen tijdens een activiteit.
 • Een thermische trui van merinowol en een gewone thermische broek. De truitjes in merinowol van het merk Dilling zijn het goedkoopste. Met een 3-tal sets heb je voldoende.
 • Wollen kousen (vond ik gewoon in de Zeeman) en onderhandschoenen waarmee je je smartphone of fototoestel kan bedienen (voor even toch, want freezing koud is het anyway).
 • Bovenop je thermische onderlaag en een fleecetrui bovenaan, draag je bij elke stap buiten een waterdichte laag met skibroek, skijas en skihandschoenen. De sneeuw is bevroren en dus niet zo nat. Een gewone warme waterdichte winterjas is uiteraard ook perfect.
 • Ook handig: een buff en een muts met flappen die helemaal over je oren gaan, of een gewone dikke muts. Ook een bivakmuts kan maar vonden we blijkbaar allemaal minder handig dan 2 afzonderlijke stukken.
 • Een beetje verlichting zoals een hoofdlamp of wat fietslichtjes om iets zichtbaarder te zijn wanneer je op pad gaat. In januari is het bijna 20u donker per dag, al is de openbare verlichting zeer goed in het dorp (wat ook vervelend kan zijn bij vroeg noorderlicht)
 • Warmtepadjes voor voeten en handen te verkrijgen bij Decathlon: Hoe goed je kledij ook is, je handen en voeten blijven het vervelendste punt in de kou. Met warmtepadjes (zakjes die een materie bevatten die opwarmt) beperk je dit zwakke punt voor eventjes.

Beperk je packlist

Ongelooflijk veel valiezen nodig voor zo’n trip? Eigenlijk niet. Onderdruk de neiging om je meest modieuze avondkledij mee te nemen want binnen draag je voornamelijk gemakkelijke (thermo-)kledij en buiten je skibroek en jas. Wij (ik dus) sloegen dat advies volledig in de wind en hadden véél te véél mee.

Als je maar één tip meeneemt voor jullie reis naar Lapland dan is het dit packlist lijstje en de materiaaltips hierboven. Qua kledij heb je meer dan voldoende met 1 skibroek, 1 warme jas, 1 of 2 gewone kledijsets voor heen- en terugreis en in het huisje en 1 paar sneeuwbotten (en pantoffels) per persoon. Van thermisch ondergoed daarentegen neem je best verschillende paren (2 a 3 tal) mee. En oh ja, zwemgerief. Als je een sauna in het huisje hebt, kun je daarna gewoon buiten de sneeuw induiken. Kan ook naakt natuurlijk.

Ook een zonnebril of skibril heb je in december of januari niet echt nodig. En die sneakers, bergbotinnes of wathever, laat die gewoon thuis (tenzij je het niet ziet zitten om zoals ons op het vliegtuig te zitten met sneeuwboots, want die konden uiteraard niet meer in onze valies…). Investeer wel in warmtepadjes om in schoenen en handschoenen te steken.

Ons hoopje valiezen bij het druilerige vertrek in Nederland

De paperassen en testen

Helaas, in coronatijden zijn er best wel wat papieren en formaliteiten in orde te brengen. Zowel in het land van vertrek (Schiphol, Nederland), aankomst of tussenstop (Finland + vereisten luchtvaartmaatschappij) en je eigen land (PLF-formulier) moest er heel wat in orde gebracht worden. Gelukkig stuurt je reisorganisatie op tijd reminders over dit soort formaliteiten. Vergeet ook niet zo’n 48u vooraf in te checken (voor de niet zo frequent flyers iets dat je snel vergeet).

Helaas moesten wij door ons vertrek op 2/01 en de verplichting om bij aankomst een negatieve coronatest van maximum 48u oud voor te leggen op 1 januari op zoek naar een coronatest (PCR of antigen). Gelukkig konden we terecht bij een apotheker van wacht in Blankenberge, want begrijpelijk staat niet elke apotheker daarvoor te springen. Maar ons hielp het echt uit de nood en binnen het half uurtje hadden we de resultaten. De medereisgenoten die ’s morgens een PCR-test aflegden, hadden het resultaat in de loop van de avond. Dus ook dat viel goed mee voor een feestdag. Ook luxeproblemen kunnen soms wat stress geven.

Opmerkelijke wist-je-datjes die goed van pas komen tijdens een winterreis naar Lapland

Naast onze praktische tips voor een reis naar Lapland zijn er ook heel wat handige weetjes die je op weg kunnen helpen.

Wist je dus:

 • Dat 1 paar (wollen) kousen warmer is dan 2 (of 3 paar). Ik niet! Op de derde dag droeg ik zelfs 3 paar sokken omdat ik ondanks alles (Sorel boots, wollen sokken,…) toch koude voeten had. Ai nee, zei de begeleider, meer dan 1 paar sokken, dat moet je niet doen.
  En zo geschiede, dag 4, 5 en 6 met nauwelijks koude voeten. Al is een warmtepadje wel handig als je stil zit op bijvoorbeeld een sneeuwscooter.
 • Dat oversized lucht is en lucht is warmte. Dus oversized kledij is beter om jezelf warm te houden. Dit is ook de verklaring waarom 1 paar kousen beter is dan 2 of meer paar. En dus ook voor kledij. Een te grote broek of jas is beter dan een te kleine. En ah, die fashion kan je gestolen worden bij -20 graden.
 • Dat de zon amper opkomt in de kerstvakantie maar toch is het zo’n 3 a 4u licht. De net (niet) opkomende zon zorgt voor een prachtige rozeblauwe gloed aan de horizon. En de maan, die komt gewoon voor het vieruurtje al aan de hemel.
 • Dat Finnen zijn gek van warm cranberry sap uit een potje van het merk Kupilka. En uiteraard namen we dit als souvenir mee naar huis.
Overal gastvrij ontvangen met Kupila tasje met warm bessensap en koekjes! De rode draad doorheen de week.
 • Dat je alcohol zoals wijn of de zwaardere biertjes niet gewoon in de supermarkt vindt? Daarvoor moet je naar een aparte winkel met de toepasselijke naam Alko. Dat is trouwens een bedrijf met de Finse staat als enige aandeelhouder die het alleenrecht heeft om dit soort dranken te verkopen. Blijkbaar een manier om drankmisbruik onder controle te houden. Zou het helpen? Al is de hoge prijs van alcohol wel een efficiënte manier natuurlijk.
 • Dat een doorsteekje nemen er niet bij is in Finland. Even de bossen in wandelen door de diepsneeuw is echt niet evident. Maar je moet het minstens één keer proberen om te weten wat het is.
 • Dat je het noorderlicht soms alleen maar ziet met je smartphone op nachtzicht. Dan is er plots toch een groene gloed waarneembaar aan de horizon en ook deze foto’s doen het goed op Instagram (en daar moesten wij het de eerste dagen mee doen). Maar het échte noorderlicht is felgroen, ook zonder smartphone en rolt, spat, wervelt, dwarrelt,… en komt van overal tegelijk over je hoofd. Zo blij dat we ook dat ervaren hebben want het is zo niet overroepen wat voor een ervaring dit is.
 • Dat de jacht op het noorderlicht bovendien de helft van de fun is. Dagelijks het weer checken op zoek naar heldere momenten, een webcam op het nabijgelegen meer, de aurora-app (die trouwens enkel op het moment zelf een goeie voorspelling geeft, en dan nog) en toch eens op pad gaan en met je smartphone op nachtmodus een groene streep aan de horizon trachten te spotten, is minstens even spannend. Ook het verwerkingsproces wanneer het einde van de vakantie nadert en je nog steeds niets zag, is grappig.
 • Dat het de bedoeling is dat je op het juiste pad blijft! In Finland zijn er paden voor alles: voor auto’s, sneeuwscooters, langlaufers, fietsers, wandelaars, sneeuwwandelaars,… maar het is de bedoeling dat je niet op elkaars pad komt. Ze zijn echter niet altijd even goed bewegwijzerd en ook Komoot weet voorlopig geen weg met deze tracks. De weg zoeken kan dus best wel een opdrachtje zijn wanneer je het anders gewoon bent in België en Nederland.
 • Dat de huisjes vaak voorzien zijn van een droog- en wasruimte. Een grote gang waar je je bovenkledij kunt achterlaten en laten drogen in een al dan niet speciaal daarvoor voorziene droger. Best wel handig met al die spullen.
 • Dat rendiervlees geweldig lekker is. Misschien heeft het er iets mee te maken dat rendieren de hele zomer rond kunnen dwalen in de bossen en in de winter weer binnen komen (want eten is dan moeilijk te vinden). Ze overwinteren op ruim opgezette reindeerfarms. Op deze farm kun je vaak rendiervlees kopen en een rendiervel aan een degelijke prijs (wij kochten er eentje op een rendierenboerderij aan 80 euro. Geweldig mooi en zacht).
 • Dat een druilerige dag op je weerapp niet persé slecht weer is? Want wat hier regen is, is daar dwarrelende en droge sneeuw en dus mooi en aangenaam.
 • Dat een sneeuwman maken er niet bij is. De sneeuw is te koud en plakt dus niet, tenzij je er water aan toevoegt. Gek toch?
 • Dat de meest onverwachte dingen bevriezen bij min 20 graden:
  • de ademdamp in je bivakmuts waardoor die plots aanvoelt als karton
  • je haar als je net gedoucht bent en je naar buiten ging om het noorderlicht te zien.
  • je vingers wanneer je foto’s wil nemen en je je handschoenen uitdoet
  • de inhoud van je waterfles, maar een thermos met thee die blijft wel mooi warm…
  • al je gezichtsharen: wenkbrauwen, wimpers, neushaartjes en bij mannen baarden, snorren,…

Klaar om te vertrekken?

Hopelijk hebben we heel wat van jullie kunnen overtuigen met onze tips voor een reis naar Lapland. We willen dan ook graag dat velen van jullie dezelfde fantastische ervaring kunnen beleven waar wij alvast nog jaren over zullen vertellen! Daarnaast bundelden we al onze reisverhalen en activiteiten die wij deden in een andere blog. Benieuwd of wij het noorderlicht zagen? Lees dan zeker ons hele reisverslag.