Onlangs vertrokken we voor een weekje naar Mallorca! Een langverwachte familiereis ter ere van de 70e verjaardag van m’n allerliefste schoonouders, Trees en Eddy. De trip was oorspronkelijk 2 jaar geleden gepland maar ‘iets’ gooide steeds roet in het eten. Maar soit, alles komt goed uiteindelijk (dat toch) en zo stonden we eindelijk samen op de luchthaven van Oostende!

Waarom Mallorca

Het zoeken naar een ideale bestemming voor een familiereis met 9 reisgenoten was geen sinecure. De juiste periode vinden, een bestemming waar iedereen zin in heeft,… Gelukkig bleek Mallorca een ideale match. Zon, zee, strand, natuur, actie,… en de plek waar Tim 3 maanden verbleef op Erasmus ruim 20 jaar geleden en die we dus graag eens opnieuw met deze vintage local verkennen.

De hele bende in Mallorca op Cap Blanc op die ene regenachtige dag die we hadden in de Paasvakantie

All-in!

Het werd een reis totaal uit onze comfortzone want voor het eerst in ons leven deden we een pakketreis met Tui in een ‘all in hotel’-hotel.

2022 is het jaar van de pakketreizen, zo lijkt het wel. Na de pakketreis naar Finland met Beyond Borders doen we deze keer een pakketreis met Tui. Hoewel ik onze gezintrips graag zelf boek en we het zelf geen probleem vinden om af en toe eens een onverwachte omstandigheid tegen te komen, vonden we het allemaal toch geruststellender om voor een familiereis naar Mallorca een veiligere en zekerdere optie te kiezen. Alle regelingen qua accommodatie en vliegtuig vielen weg, dus heel wat meer tijd om activiteiten ter plekke te zoeken. Ook best een uitdaging omwille van de uiteenlopende leeftijden (van 9 tot 72 jaar) en interesses (van avonturiers tot promenadefans).

Ik was vooral benieuwd hoeveel tijd er vrijkomt door de all-in formule. Geen boodschappen doen, niet koken, geen tafel klaarzetten, afwassen,… . Op de meeste van onze reizen kruipt hier best wel wat tijd is. Dus ik verzamelde vooraf heel wat boeken en al m’n sportkledij om de overgebleven tijd op te vullen :-). Lees zeker verder om te horen hoe de all-in formule ons beviel.

Wat we deden in Mallorca

We vlogen vanuit Oostende (lekker dichtbij en gemakkelijk) en we verbleven in Hotel Tui Suneo Santa Ponsa (of Globales Santa Ponsa Park).

Na de vlekkeloze maar vroege vlucht (vertrek om 7u) en een snelle luchthaventransfer vanuit de luchthaven van Palma met de Tui-bus, kon de eerste dag al voor de middag beginnen. We namen uitgebreid de tijd om kennis te maken met de kamers, het buffet en Santa Ponsa zelf. Aan de rechterkant van de baai (met je gezicht naar de zee) zagen we vanuit onze hotelkamer een lange trap tegen de helling. Zeker eens de moeite om die naar boven te lopen en de fraaie villa’s en uitzichten op de baai te bezichtigen. Beneden kun je direct langs het water lopen langs een openbaar pad langs stranden en terrassen van verschillende hotels (openbaar toegankelijk). Een mooie kennismaking met dit toeristische kuststadje.

In de loop van de week deden we twee looprondjes: het eerste korte rondje verkende de linkerkant van Santa Ponsa en tijdens het tweede looprondje (klik hier voor de route) verkenden we de rechterkant van Santa Ponsa. Zo vonden we enkele zeer mooie uitzichten en een typisch strandbos met stevige hellingen.

In de jachthaven van Santa Ponsa kun je een kajak huren bij Zoea Mallorca (voor 13.30 u en na 16 u, daartussen is het siësta) en de baai uitvaren. Ofwel om Santa Ponsa vanuit een andere hoek te zien door terug richting strand te varen ofwel om de hoek van de baai naar een eilandje. Het eilandje is kwetsbaar natuurgebied dus je mag er niet aanmeren.
Door de windrichting (tegenwind terug) werd ons afgeraden om dit te doen. Maar we deden het toch met de nodige voorzichtigheid toch (maakten een rondje om te testen) en dit viel best wel mee. De zee was wel rustig dus bij een woeligere zee hadden we zeker de instructies gevolgd. Maar het is niet de eerste keer dat men onze conditie schromelijk onderschat (staat natuurlijk niet op ons gezicht te lezen) en we hierdoor leuke dingen missen. Bij dit bedrijfje kun je trouwens ook duikcursussen boeken.

De volgende twee dagen gingen we op roadtrip met een gehuurde wagen. Zeg maar busje want we pasten er net met 9 personen in. Het busje had al heel wat kilometers op de teller en voelde dus iets minder goed aan dan onze eigen favoriete Skoda Yeti in de bergen. Maar het bedrijfje, Need a car Rosslind, werd uitgebaat door een super sympathieke Oostendenaar die al enkele jaren in Mallorca verblijft. Leuke babbel en goeie service. Lees hier welke route we deden en welke stops je zeker niet mag missen!

Op donderdag planden we een trip via Tui: Dagtocht Mallorca met bus, tram en boot richting Soller, Sa Calobra en Lluc. Een trip die ik jammer genoeg miste omdat Louiz ziek was maar die ik, volgens Tim, toch liever op een andere manier zal doen dan via zo’n grote bus. Maar voor een grote groep ideaal om de highlights van het Tramuntana gebergte te verkennen. Je schijnt het ook te voet te kunnen doen (via de GR) of met de fiets… Anyway, we’ll be back!

Toch nog dit! Wie deze trip onderneemt op een dag waarop er windkracht 4 voorspeld wordt, heeft best geen last van zeeziekte of plaatst zich aan de rechterkant van de boot waar je de kust blijft zien.

Op vrijdag gingen we fietsen met gehuurde fietsen van TramuntBikes. Ik tekende dit rondje uit op Komoot op basis van highlights van andere fietsers en dit was met verschillende rustpauzes goed te doen voor iedereen uit het gezelschap. Wel enkele stevige klimmetjes (maar kort, dus je kunt ook even afstappen)! Zo passeerden we ook het prachtige badstadje Sant Elm en Port D’Antratx en alle badstadjes in de omgeving van Santa Ponsa.

Op zaterdag was Palma de Mallorca aan de beurt. Dankzij het goed uitgebouwde openbaar vervoer systeem op Mallorca geraakten we zeer vlot heen en weer in Palma. Je hoeft geen buskaartje te kopen maar je swipet gewoon met je creditcard of debitcard aan het registratiebakje, één keer per persoon die met je mee is (5p max). Hoe meer personen, hoe meer korting. Ook bij het uitstappen moet je dit doen. Je kan er al mee beginnen net voor het uitstappen wat 4 keer swipen duur best wel eventjes. Lees in deze blog welke bezienswaardigheden de moeite zijn om te bezoeken als je één dag naar Palma gaat.

Strandjes en dorpjes om te bezoeken rondom Santa Ponsa

Dorpjes rondom Santa Ponsa

Ook rondom Santa Ponsa bevinden zich heel wat leuke plekjes om te bezoeken. Heb je sportieve benen, bezoek deze dan zeker eens met de (elektrische) fiets. Uiteraard voelt elke dorpje super toeristisch aan met de bijhorende winkeltjes en eetadresjes op maat van de Britse toeristen (die meestal niet bekend staan omwille van het verfijnde smaak ;-)).

Ten Westen van Santa Ponsa heb je Peguera. Een vrij groot toeristisch stadje met een zeer lange winkelstraat. Ook Camp de Mar is een gezellig badstadje en wellicht iets gezelliger dan Magaluf aan de oostzijde waar wel diverse topattracties te vinden zijn zoals een waterpark, carting en ook het legendarische uitgangsleven.

Wil je wat mondainere plekken bezoeken dan moet Port d’Antracx zeker ook op je lijstje staan met z’n jachthaven vol luxejachten. Een plek die ook tot de verbeelding spreekt is Sant Elm. Eén auto (en fiets-)route verbindt dit mooie kuststadje met het binnenland. Rondom vind je er wel prachtige wandelingen.

Strandjes in Santa Ponsa

Het strand van Santa Ponsa is ongetwijfeld één van de grootste troeven van dit kustdorpje. We kunnen ons echter voorstellen dat dit in het hoogseizoen te druk wordt. Dan kun je misschien terecht op enkele andere strandjes in de omgeving.

In de omgeving van Tramuntbikes en op weg naar het jachthaventje waar je kajaks kan huren, ligt een klein strandje dat vooral door locals wordt gebruikt en dus vaak iets rustiger is. Wij meerden ook hier even aan met de kajak.

M’n favoriete plekje en terrasje bevond zich aan de andere kant van de baai. El Chiringuito baat deze geweldige plek uit en schenkt ook lekkere cocktails. Een ideale vervanger voor de Tui dagtrip en om vitamine D op te doen en een boek te lezen met zieke Louiz (die thee dronk) aan m’n zijde.

Een all-in vakantie voor actievelingen, doen of niet?

Een all-in vakantie heeft ontegensprekelijk heel wat voordelen. Je hoeft je van heel de reis niets aan te trekken van boodschappen, eten, afwassen,… en dat is zeker een besparing van tijd waardoor je wat meer tijd hebt om te joggen, te lezen, een korte wandeling te doen en nog meer trips. Het bespaart je ook heel wat keuzestress om het beste restaurant, de leukste bar en het lekkerste menu van de kaart. Het nadeel is dat je je bijna ‘verplicht’ voelt om hier te eten en te drinken want ‘je hebt er tenslotte al voor betaald’.

Eet je dan heel de week frieten? De kinderen wel alvast maar de buikpijn reguleerde dat al na twee dagen (ze leren het maar beter zelf :-)).

Ik raakte geen enkele friet aan want de uitgebreide salade bar, de dagelijkse keuze aan warme groenten, het vele fruit,… was voor mij heel wat aanlokkelijker dan de ongezonde brol die uiteraard ook deel uitmaakt van het buffet. Al kon het uitgebreide ontbijt met spek en eieren me zeker wel bekoren.

Tussen en na de uren van het buffet kun je bovendien terecht aan de pizzeria en bar naast het zwembad. Ideaal wanneer je uitstapuren niet matchen met de uren van het buffet en je dus een snelle snack kunt nemen. Maar wel gevaarlijk wanneer je besluit de hele middag aan het zwembad te blijven en aan elk hongertje een antwoord te bieden. Het resultaat van die eetgewoonten kun je alvast goed bewonderen vanop je zwembadstoel ;-).

De prijs-kwaliteitsverhouding van dit hotel was alvast zeer goed en haalbaar, al bonden we voor mij wel wat in op gezelligheid. De blinkende tegels, het saaie zwembad, de ongezellige lounge (maar met gezellig gezelschap!). Ik zou er wellicht niet snel zelf voor kiezen. Maar ik ben sowieso geen hotelfan en merk sowieso weinig verschil in 2, 3, 4,… sterren. De luxe van een hotel (toch degene die betaalbaar zijn) weegt nooit op tegen een huisje met veel eigen ruimte en privacy. Maar dan moet je natuurlijk wél koken en afwassen.

Maar gezelligheid maak je zelf en de faciliteiten, de kamers, het buffet waren zeker ok. Bovendien hadden wij vanuit onze kamer zicht op de mooie heuvels van Santa Ponsa en niet op het zwembad en de omliggende hotels. Als vroege vogel t.o.v. de rest van het gezin vind ik het heel belangrijk om ’s morgens toch op m’n eentje van een mooi uitzicht te kunnen genieten (koffietje, boekje,…).

Een goeie reis maak je voor de helft in je eigen hoofd. Je probeert zo goed mogelijk om te gaan met de nadelen en maakt extra gebruik van de voordelen van de reisformule. En dat lukte aardig! Het was dus een ideale prospectietrip voor onze volgende avontuurlijke reis naar Mallorca ;-).