We durven onszelf al eens cultuurbarbaren noemen. We hebben dan ook een voorkeur voor actieve buitenactiviteiten en voor ons staat een museum per definitie gelijk aan een passieve binnenactiviteit. Maar eerlijk, wanneer we ons toch eens wagen aan een museum, liefst in het gezelschap van de kinderen voor een extra frisse en onbevangen blik, dan hebben we er nooit echt spijt van. Altijd iets bijgeleerd, verwonderd geweest of goed gelachen. Bovendien doen die museummensen meer dan eens echt wel hun best om er iets interactiefs van te maken. Dit lijstje met musea voor kinderen hieronder hopen we dan ook de komende tijd heel wat uitgebreider te maken!

De leukste musea voor kinderen in Brugge en West-Vlaanderen

Het volkskundemuseum in Brugge

In het Volkskundemuseum in de Balstraat in Brugge (ook een heel mooi en rustig stadskwartier om te bezoeken) ontdek je het gewone dagelijkse leven in Brugge in de 19e en begin 20e eeuw. Je komt er in een oud klaslokaaltje, een oude apotheek, een kleermakersatelier, een suikerbakkerij of kruidenier. 

Wat vonden wij het leukste:

  • Dat er twee rondleidingen zijn die je gewoon met je Smartphone kunt doen, één voor volwassenen en één voor kinderen.
  • Dat er een mooie tuin is met vergezichten over de torentjes in het prachtige Sint-Annakwartier.
  • Dat je toch je hartje kunt ophalen met de vooruitgang, zeker in het huishouden! Leve de huishoudtoestellen!
  • Dat de kinderen zich kunnen uitleven met volksspelen zoals een sjoelbak, bikkelen, een tol, enz. Deze staan buiten bij mooi weer (maar gezien wij in mooi weer niet in een museum te vinden zijn, konden we deze ook gewoon binnen doen).
  • Dat er een heus museumcafé ‘In de zwarte kat’ is met regelrechte spotprijzen voor alle dranken. Als Bruggelingen met gratis toegang springen we hier zeker nog eens binnen! (als tournée minerale voorbij is)

Het Concertgebouw Circuit in Brugge

Geen museum maar een recent gebouw dat cultuur en muziek ademt. Via het ‘Concertgebouw Circuit’ kun je op een heel leuke en interactieve manier het hele gebouw uitkammen. Lees hier hoe wij genoten van dit bezoek.

Het Gruuthusemuseum in Brugge

Het Gruuthusemuseum kreeg in 2019 een hele make-over waardoor het Middeleeuws paleis een nog kleurijker en frisser jasje kreeg. Er werden ook heel wat activiteiten voor kinderen en gezinnen uitgewerkt. Wij hebben alvast heel erg genoten van ‘Missie Manuscript’ zoals je in onze blog kunt lezen.

For Freedom Museum in Ramskapelle Knokke

Oorlog is er altijd geweest maar ik heb het nooit gesnapt. Dat vechten om land in een wereld die we allemaal delen, andere mensen doden die ook ouders en kinderen hebben. En dan niet kunnen stoppen omdat niemand graag verliest. Tot slot blijft iedereen achter met een slecht gevoel dat eindeloos lang blijft nazinderen en leidt tot eeuwige rancune. Onbegrijpelijk dus dat sommigen ook nu nog de behoefte voelen om aan te vallen en nieuwe strijden en rekeningen te openen. Ik voelde tot voor kort dan ook weinig behoefte om dit soort oorlogsmusea te bezoeken. Maar wanneer oorlog dichter komt dan ooit, en de kinderen vragen beginnen te stellen, dan bieden die musea een ideale plek op te bezoeken voor kinderen met allerlei vragen.

Het For Freedom Museum in Ramskapelle (Knokke-Heist) is een museum over de WO II waarin aandacht wordt besteed aan de bevrijding van West-Vlaanderen en de Slag om de Schelde. Ook in onze streken werd er blijkbaar keihard gestreden voor onze toekomst. Voor kinderen is er een zoektocht en voor volwassenen een audiotour ingesproken door Lucas Vandeneynde. De audiofragmenten zijn 4 tot 10 min lang dus concentratie is wel nodig maar het is zeker de moeite om van begin tot eind te luisteren. Wil je alles horen, dan duurt een bezoek al gauw een uurtje of 2. Daarna kun je op het zonnige terras nog iets drinken of één van de vele gadgets in de souvenirshop scoren. Wie het juiste antwoord vond op de kinderzoektocht, krijgt bovendien nog een klein gadget. De kers op de taart van dit sympathieke museum met sympathieke mensen (die in Andermans Zaken kwamen) in Knokke. Deze plek mag dus zeker niet op jullie lijstje voor activiteiten aan de kust ontbreken.

Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde

In opdracht van Maison Slash mochten we op bezoek in het abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde. Lees hier over onze belevenis.

Onze toppers tijdens dit bezoek: de volksspelen en het drankje achteraf in de iets verderop gelegen brouwerij Sint-Idesbald in de oude abdijhoeve.

De leukste musea voor kinderen in andere provincies

Het MAS en het openlucht Middelheimmuseum in Antwerpen

Tijdens onze uitstap naar Antwerpen bezochten we het MAS en het Middelheimmuseum…op één dag! En het was zo leuk dat we er een blog over schreven.