Met een Airbnb’tje op tijd en stond, geraken wij het hele jaar rond. En ook de hele wereld. Dat ik een Airbnb fan ben, is al geen geheim meer. Gedaan met eindeloos campingsites uitspitten om iets te vinden waar je niet met de haringen tegen elkaar staat, geen hotels met stijf gedoe waar de kinderen kort gehouden moeten worden, geen op elkaar lijkende huisjes meer op vakantieparken Wel (soms zeer) originele accommodaties bij toffe mensen waarvan de gesprekken ons vaak langer bijblijven dan de activiteiten op de trips.

Tips voor een voortreffelijke Airbnb ervaring

Tip 1: Ken je persoonlijke voorkeuren en stel ze in

De tijd dat je op Airbnb voor geen geld een accommodatie op een topbestemming vindt is voorgoed voorbij, enkele uitzonderingen niet te na gesproken. Voor een goedkopere prijs hoef je het dus vaak niet te doen. Maar op Airbnb vind je voor elk wat wils. Al zou ik sommige accommodaties zelfs nog niet gratis willen bezoeken.

Met een vaste set zoekvoorkeuren vind ik vrij gemakkelijk iets. Na je voorkeurlocatie aangeduid te hebben heb je toegang tot ‘meer filters’. Daar kies ik altijd voor een ‘gehele’ woning en vink ik vaak ‘houten huisje’ bij ‘woningtype” of alle ‘unieke verblijven aan. Ook maak ik vaak gebruik van een maximumprijs. Gezien we graag het hele jaar door op uitstap gaan, gaan we liever niet failliet. Als je de prijs heel strak zet onder de 100 euro en heel vroegtijdig zoekt, vind je vaak nog wat pareltjes. Die kun je bewaren volgens volgende tip.

Tip 2: Maak een reislijstje

De ‘hartjes’ kennen we al vanop Instagram. Ook op Airbnb kun je accommodaties liken en bewaren. Je kan allerlei lijstjes maken voor diverse bestemmingen die je graag eens zou bezoeken. Zelf heb ik ook een lijstje van huisjes die gemakkelijk voor een weekendje te bereiken zijn. Dat is het eerste lijstje dat ik raadpleeg als ik op zoek ben naar nieuw tussendoor vertier. Sommige huisjes zijn al lang op voorhand volgeboekt dus op die manier kun je tijdens je zoektocht alvast verder vooruit plannen en heb je steeds iets om naar uit te kijken.

Tip 3: Check de reviews of boek bij een superhost

Ik verdiepte me zelf nog niet in alle regels waaraan verhuurders moeten voldoen om op dit platform aangemeld te kunnen worden en ik heb geen idee of alle locaties op de juiste manier aangemeld zijn als vakantiewoning. Al kwam ik nog nooit een locatie tegen zonder rookmelder, dus er zullen wel regels zijn. Waar ik me wel altijd in verdiep zijn de recensies die een verhuurder al op z’n conto heeft. Of ik kijk eerst en vooral naar superhosts. Op die manier ben je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan. Wij hebben tot nu toe nog nooit een negatieve ervaring gehad op deze manier. Enkel wie angst heeft voor honden informeert best nog eens expliciet. Ontmoetingen met vreemde honden waar we vooraf niet van op de hoogte waren, waren misschien de enige kantjes waar we soms niet op voorbereid waren. Achteraf word je uitgenodigd om zelf een recensie te geven en krijg je ook als gast een beoordeling. Dus gedraag je, of de tofste plekken zouden wel eens aan je voorbij kunnen gaan in de toekomst.

Tip 4: Laat al je vooroordelen los

Zet ons alleen vanboven op een berg en we zijn dolgelukkig. Reizen doen wij in hoofdzaak niet om nieuwe vrienden te maken of hele dagen te koffiekletsen met nieuwe of oude bekenden. Voor één iets maken we een uitzondering: lokale gastheren en toevallige passanten. Bij het oprijden bij een nieuwe Airbnb-plek of eerste ontmoeting hebben we al soms gedacht ‘wat is dat hier!’ Maar ook al stonden soms gastheren voor onze neus die we in de verste verte niet zouden spreken in het gewone leven, toch waren het stuk voor stuk inspirerende mensen, boeiende gesprekken en leerrijke tips die ons een schat aan info bezorgden over de streek en de manier van leven in dat land of regio. Levensverhalen die we anders nooit zouden horen. Elk kiest voor zich hoeveel men prijsgeeft of vraagt. Maar we kunnen iedereen aanraden om een praatje te slaan met de verhuurder, te vragen naar lokale tips en de levensverhalen komen vanzelf als je informeert naar het waarom van hun Airbnb, huis, tuin, enz. En bij elke Airbnb ontmoeten beseffen we dat vooroordelen vaak helemaal niet blijken te kloppen. Zo staan we extra open minded in ons dagelijkse leven.

Onze Airbnb-ervaringen

Vooraf al dit. Ons eigen huis heeft alle comfort en we gaan graag veel op uitstap. Op reis mag het voor ons dus wat minder zijn qua luxe. En eigenlijk zijn we niet zo’n luxebeesten, we genieten zelf extra om het wat meer basic te hebben. Maar wat we inboeten aan comfort moet gecompenseerd worden door ervaringen, rust en natuur. Alle huisjes hieronder hebben een budget van minder dan 130 euro per nacht. Vaak nog heel wat minder. Voor luxe-ervaringen moet je dus niet op deze blog zijn. Wel voor het ultieme luxegevoel als je na een reis weer rondloopt in je eigen huis en blij bent met de ruimte, een TV, een badkamer in je eigen huis, enzovoort.

België

Vlaams Brabant – Rotselaar de bosrijkste

Een comfortabel huisje middenin de bossen aan de voet van de Wijngaardberg vonden we in Rotselaar. Het huisje ligt aansluitend aan de grote woning van een leuk koppel met kinderen. Je loopt zo de bossen in en er kan naar hartenlust gespeeld worden met alle materiaal en speelgoed in de tuin (en soms ook met de kinderen én hond). Een uitgebreid verslag van deze Airbnb en onze tweedaagse wandeltocht waarmee we dit verblijf combineerden vind je hier.

Link naar dit bijgebouw midden in de bossen

Henegouwen – Pays de ColinnesFrasnes Lez Anvaing vanlifeproof

Een omgebouwde roulotte of oude beestenwagen in de schitterende tuin van een Waals gezin laat je naar hartelust proeven van ‘vanlife’. Hoewel ruim en alle comfort vanbinnen, liepen we toch wat in elkaars weg binnen. Bij goed weer geniet je naar hartelust van de tuin met barbecue, vuurkorf en je loopt met je ochtendkoffie zo het bos binnen. Wandelnetwerken en mountainbikeroutes passeren aan het huisje dus je bent zo vertrokken voor een sportief weekend. Hier vind je ons verslag van onze activiteiten met deze Airbnb als uitvalsbasis.

Link naar dit ideaal experiment met vanlife

Antwerpse Kempen – Beersede kindvriendelijkste

Geen vanlife in deze caravan met extra aangebouwde houten structuur maar een ruim en comfortabel geheel aan de rand van een vijver met kabelbaan en boomhut. Er zijn ook heel wat diertjes. Een topper voor een verblijf met kinderen! ’s Avonds is alles super mooi verlicht. Hier vind je ons verslag van ons verblijf in deze Airbnb.

Link naar deze kindvriendelijk caravan met blokhut

Essen – romantiek en veel wandelen met twee op de Kalmthoutse Heide

Soms wil je er ook wel eens met z’n tweetjes tussenuit. Dit romantische huisje in Essen bevindt zich middenin de bossen, velden en heide in de Antwerpse Kempen. We gingen er heen eind augustus toen de heide volop in bloei stond en bleken er dus net op het goeie moment te zijn.

Een trip zonder kinderen betekent een extra lange wandeling zonder gezaag en hiervoor is de Kalmthoutse Heide perfect. Wandelpad ‘Ree’ was dan ook ideaal daarvoor met z’n 24 prachtige kilometers. De avond brachten we door in het Essense restaurant ‘De Heerlyckheyt‘ en dat had z’n naam zeker niet gestolen. Rondom het huisje bevinden zich verschillende natuurgebieden die met een wandelnetwerk met elkaar verbonden. Je jogt of wandelt dus zo de velden en bossen in en er passeert ook een mountainbikeroute voor de deur.

Het huisje zelf is mooi ingericht met respect voor de authentieke elementen en in de tuin krijgt de natuur op een mooie manier alle ruimte. Bovendien is er een garage waarin de fietsen gestald kunnen worden.

Kortom, een ideale plek voor sportieve ouders die er eens alleen vandoor mogen. Hier vind je de link naar dit fantastische adresje.

Hottonde meest back to basics

Misschien één van de mindere ervaringen met Airbnb maar deze keer had ik m’n zoekcriteria zeer basis en goedkoop gezet. De bedoeling was om een soort trekkershut te boeken voor een 2-daagse wandeltocht maar de plannen wijzigden door weinig animo bij de kleinste wandelaars. Het huisje was basic maar goed en had een uitstekende ligging voor wat avontuur maar de geur vanbinnen was niet te harden en de verwarming was moeilijk op te starten (en het vroor toen in de paasvakantie). Ok dus voor een snelle passage, bijvoorbeeld als je de GR577 (Tour de la Famenne) doet, maar voorlopig niet voor een langer verblijf. De eigenaars beloofden iets te doen aan geur en verwarming.

Link naar deze basic chalet met een geurtje

Europa

Barcelona: de eerste

Onze allereerste Airbnb-ervaring! Er was weinig (betaalbaars) beschikbaar op de gewone hotelmarkt door één of andere grote telecombeurs dus moesten we andere oorden verkennen om niet op straat te slapen met onze valies en vliegtuigtickets. En zo stuurde de vrije hotelmarkt ons dus de armen in van dit fantastische verhuurplatform. Een kleine maar mooi ingerichte flat met dakterras midden in El Born in Barcelona. Voor deze topligging hadden we dagelijks meerdere keren de 6 verdiepingen met de trap over. Lekker rustig, zo hoog en droog boven de tapasbars. Big citylife is zo slecht nog niet.

Deze locatie is jammer genoeg niet meer te huur

Slovenië: de uniekste

Onze laatste Airbnb-ervaring tijdens onze reis naar Slovenië. Een houten huisje bovenop een berg met zeer basic comfort. Alle comfort was te vinden in de stallen met een badkamer waarbij je de WC doorspoelt met een emmer, een douche waarbij je het water eerst zelf moet opwarmen en oppompen en een keukentje waarin paarden en lama’s goedkeurend toekijken op je kookkunsten. Ik en de kinderen vonden het geweldig. M’n man keek af en toe wat bedenkelijk toen paarden tijdens het koken scheten lieten. Ook het slapen op een matras gemaakt van hooi was apart. Het fantastische uitzicht, het feit dat we vaak helemaal alleen waren en de gesprekken met de inspirerende gastheer en gastvrouw maakten het alles samen memorabel en fantastisch. Een rit met de paarden en een wandeling met de hele dierentuin (lama, geiten, paarden,…) kun je bijboeken en is een superervaring. Daarnaast zit je op vrij korte afstand van het recreatiemeer van Velenje, het boomkroonpad en de rodelbaan van Rogla en de bierfontein van Zalec. Al was het niet gemakkelijk om te vertrekken van zo’n memorabele plek.

Link naar de zorgranch bovenop de berg

Duitsland: Baden-Wurthenberg – meest coronaproof

Stijgende besmettingen in de zomer van 2020 en een reis die pas laat in augustus gepland was, leidden tot een vlaag van paniek om voor eeuwig opgesloten te blijven in dit Belgenland en m’n thuiswerkplek. Elke dag die we vroeger konden vertrekken richting Oostenrijk was dus mooi meegenomen. Last minute dook plots deze caravan op in een regio waar we nog nooit eerder van hoorden. Al bleek Rothenburg uiteindelijk toch een bekende plek die dit jaar eens niet overrompeld werd door Aziaten (net als onze latere bestemming Hallstatt). Onbekend Duitsland toch. Zalig rustige locatie, schitterend uitzicht, fantastische vuurkorf en zo veel meer. Enkel de appelbomen die wespen aantrokken maakten het ons wat lastig tijdens de maaltijden. Zo vonden we er niet beter op om zelfs tijdens een hittegolf de hele dag door kampvuurtjes te maken.

Link naar de caravan in de middle of nowhere

Duitsland: Saldenburg de meest verrassende ontmoetingen

In plaats van de gastheer werden we onthaald door een dobberman. Geknipte staart en oren voor een extra afschrikwekkende look (maar bleek achteraf gered en geadopteerd te zijn), kort daarna gevolgd door een man vol tattoos. Daar doken die vooroordelen al op. Dochter Ida deed echter alle harten smelten, niet in het minst van de dobberman. Schijnt bedriegt want alle gastheren waren super gastvrij en boeiend. De houten chalet was enkel bereikbaar te voet door de paardeweiden en had alle comfort behalve een douche of warm water. In plaats daarvan kon je buiten een bad nemen opgestookt met hout in de boiler. Een hangmat aan de rand van het bos zorgde voor ontspannen momenten. Zo ontspannen dat we er zelf niet aan toe kwamen om de beschikbare fietsen te gebruiken. Vlakbij start er een wandeling, in Saldenburg zelf heb je een badensee met kabelbaan in het water en in het nationaal park Beierse woud heb je een boomkroonpad en 2 dierenwandelingen. Voor een frisse duik moet je in het buitenbad van Grafenau zijn. Ook het park errond is de moeite.

Link naar de chalet tussen de paarden

Canada

Canada – Algonquin Provincial Park – Instaproof

Ook tijdens onze roadtrip in het Oosten van USA en Canada deden we beroep op Airbnb. Een plekje in de natuur bleek zelfs maanden vooraf moeilijk te vinden. Motels hebben vaak niet de beste ligging en de national park accommodaties waren in 1 seconde volgeboekt. Gelukkig vond ik deze Instaproof vintage caravan op Airbnb. Aan de rand van het natuurpark maar ook nog in de buurt van de highway. Los hiervan hadden we absolute rust. Op wandelafstand lagen er 2 leuke zwemplekken en een kano om te gebruiken. Zalige dagen maar véél muggen. Zonder dark woods muggenspray en vuur is het geen leven. Maar de aangelegde voorraad aan sprays en coils gaan nog steeds mee in onze kampeerbox. En binnen was het jammer genoeg te klein om echt van vanlife te genieten. Misschien een optie zonder kinderen. Maar los daarvan opnieuw een geweldige ervaring.

Link naar de caravan

Canada – Laurentiden/Montreal – Meest huiselijk

Geen apart huisje deze keer maar een ‘basement’ in een gewoon woonhuis. De prijs van nog geen 40 euro, de aanwezige wasmachine en de ligging tussen de Laurentiden en Montreal was doorslaggevend om hier toch voor te gaan. De kelder was een huis op zich en we mochten het zwembad altijd gebruiken. De wasmachine kwam net op tijd, halverwege op een trip van een maand met beperkte bagage. De gastheer was een sympathieke en geëmigreerde fransman die ons alle kneepjes van een verhuis naar het buitenland vertelde. Sindsdien blijven we dromen van een verhuis naar elders. Maar voorlopig blijft het bij dromen hoewel we de tips blijven verzamelen.

Link naar de basement

Extra tip voor een verblijf middenin de natuur van Canada

Nu we toch bezig zijn over Canada en ik besef dat het nog een tijdje zal duren vooraleer ik deze roadtrip uitgeschreven krijg, wil ik alvast nog deze tip met jullie delen. Op onze roadtrip in 2019 door het Oosten van Canada wisselden we deze bovenstaande Airbnb’s af met deze schitterende ready to camp tenten middenin de National Parks van Quebec. We boekten reeds in januari dus meer dan 6 maanden voordien. Wellicht ben je er best vroeg bij. Middenin een National Park slapen wil zeggen: muisstil, pikkedonker, verblindende sterrenhemels en op elk moment je voeding verstoppen in frigo of koffer. Beren zaten er niet maar we hadden ’s nachts toch eens een wasbeer in de tent.

Link naar de boekingssite