Brugge, mijn stad! Er is zoveel meer te ontdekken dan de lijstjes die je op internet vindt. Als niet zo’n historie en museumfan (hier beetje als vloeken in de kerk) zou Brugge eerder niet op m’n ’travellist’ staan. Maar dat zou zonde zijn! Er is zoveel meer te ontdekken en te beleven dan de toeristische hotspots.

In deze blog neem ik je mee naar de plekken in Brugge waar je je én als volwassene én vooral als kind helemaal kan uitleven. Geen zwembaden, indoorspeeltuinen en attractieparken hier. Of toch…snel: Boudewijn Seapark, De Toverplaneet en Lago Olympia.

De 5, euh 3 beste speeltuinen binnen het ei van Brugge

Voor ons mag het best wel wat speelser in de binnenstad, zeker in de driehoek. Eigenlijk vinden we maar drie plekken het vermelden waard. Gelukkig maken groene plekken zoals de Brugse vesten, waar je de kinderen wel even ‘los’ kan laten lopen, en wat gespreide speelprikkels veel goed.

Spelen voor shoppers: Het Sebrechtspark

Leuk parkje met originele speeltoestellen en zo het omwegje waard bij het shoppen in de Geldmuntstraat. Je kan het bereiken via de Beenhouwerstraat. Bovendien kun je langs hier doorsteken naar een nog leukere shoppingzone, de Ezelstraat of omgekeerd natuurlijk.

Spelen met een zijsprong: Het Astridpark

De pas vernieuwde speeltuin aan de zuidkant van het ei is best wel groot, heeft een hele hoge glijbaan en ligt in een mooi park met vijver. Een ideale zijsprong van de Vismarkt bent of de coupure langs de vesten. Of om speciaal naartoe te gaan als je toch in Brugge bent, want zo een topper is het wel.

Spelen op het randje: Het Graaf Visartpark

Even zeuren want deze grote speeltuin ligt niet in het ei maar er net buiten, maar is zeker de uitstap waard. Neem zeker wieltjes (fiets, step, …) mee want hier ligt ook een heus verkeerspark. Tijdens de zomer kun je bovendien genieten van drankjes uit de nabijgelegen pop-up bar. Deze pop-up bar is bovendien een initiatief gestart door buurtbewoners. Maakt het alleen al daarom de absolute topper.

Pop-up alert: in de zomer kun je hier pop-up bar Bar Visart terugvinden. In het park zelf, dus eindeloos speel en chillplezier.

Loslopende kinderen in de binnenstad

Ook het vermelden waard, de plekken in Brugge waar je even je kinderen kunt ‘loslaten’ terwijl jij een glaasje drinkt. Handig want de Brugse winkelstraten zijn (nog?) niet autovrij. Wil je even pauze van de verantwoordelijkheden van het ouderschap dan kun je terecht in: Het Zilverpand, ’t Zand, op de Burg of in het Sint-Amandsstraatje.

De beste speeltuinen in de rand van Brugge

Brugge is best wel groot dus in deze categorie is de concurrentie heel wat uitdagender. Met dit lijstje heb je dus zeker de absolute toppers te pakken.

Speeltuincombinaties met hapjes en drankjes:

Deze 3 speeltuinen kun je apart bezoeken maar wij bezoeken ze graag al fietsend of wandelend (in deze blogpost vind je een kant-en-klaar wandeling) aaneengeschakeld op een namiddag omdat ze op korte afstand van elkaar liggen. Den Tir heeft een hele hoge klimtoren en is dus best wel eens spannend. Vlakbij ligt café Pistolet waar je je speeltuintrip eventueel kan beginnen met een lunch (ook picknickarrangementen). De kinderboerderij heeft naast dieren ook een speeltuin met aanliggende brasserie én ook Daverlo heeft een terras. Dus play, sit, relax en niet té veel Sangria’s drinken want je moet uiteraard nog veilig met de fiets naar huis.

Tillegem, Tudor en Beisbroek:

Deze 3 aaneengesloten bosgebieden zijn een belangrijke groene long van Brugge en dus heel populair bij de bewoners. De enige échte speeltuin vind je in Tillegem (met aanpalende horeca en openbaar toilet) maar doorheen het bos kan er heerlijk gespeeld en gerend worden en je komt er drie kastelen tegen. Hotspot Beisbroek heeft geen speeltuin maar heeft wel een volkssterrenwacht (Cozmix) in het Beisbroekkasteel met een heel leuk programma en een natuureducatiecentrum. In het bos rondom kun je wandelen en spelen op de natuurlijke spelelementen, het planetenpad volgen of één van de wandellussen doen. Sportieve benen kunnen alles aan elkaar rijgen via de 13km lange Drie Kastelen Wandelroute.

Er zijn ook kortere wandellusjes in beide bossen. Via deze Instagrampost deel ik de info over de lusjes in Beisbroek en Tudor inclusief bezoek aan het natuureducatiecentrum.

Het bosje van de baron in Sint-Michiels (Bosje Claeys)

Vlak bij ons huis en dus een ideale ‘we hebben niet veel tijd maar willen wel even het bos in’ plek. Er is een leuke speeltuin, een trapveldje en speelbos. Dat speelbos gebruiken we ook stiekem als fietscrossparcourtje. Bovendien kun je er leuke korte lusjes lopen dus gebruik ik het ook af en toe als tempoloopparcours terwijl de kids aan het spelen zijn. Ook handig, als je niet veel tijd hebt.

Pop-up alert! In de zomer van 2022 kun je hier ook Bar Baron terugvinden. Open vanaf 16u, gesloten op dinsdag.

De Koude Keuken in Sint-Andries:

De koude keuken heeft best wel wat troeven behalve dat het ook vlakbij het stadion van club Brugge ligt. Er zijn sportvelden, een grote speeltuin en je kan er wandelen of rusten aan de vijver. Ook honden kunnen even loslopen op de hondenlosloopweide.

Pop-up alert! Nog tot 17 september 2022 (vanaf 14u woe-zo tijdens de vakantie – vr-zo juni en september) vind je op deze plek Zomerbar J@KK. Een initiatief van enkele buurtbewoners die in samenwerking met lokale handelaars deze bar en activiteitenzomer opzetten op het terrein van de speeltuin. Ook de jeugddienst is aanwezig met talrijk spelmateriaal.

Spoorwegbedding Sint-Pietersgroenestraat in Sint-Pieters

Best wel bijzonder want deze speeltuin is aangelegd op een oude spoorwegbedding. Je kan van hieruit ook zijsprongetjes maken naar park Ten Poele of even door de woonwijken van Sint-Pieters doorsteken naar sportpark Tempelhof waar je ook kan skaten.

Spelen in Brugse velden en bossen

Hoewel een speeltuin mooi meegenomen is, hebben kinderen vaak al genoeg aan wat takken en loslooppaden. Dit zijn de toppers voor een frisse neus in de natuur zonder ‘ist nog ver grote smurf’ gezeur. Onderstaande plekken zijn bovendien allemaal te bereiken via het wandelnetwerk ‘Velden en Meersen’.

Hoeve Hangerijn, Paalbos en de Gemene Weidebeek in Assebroek

Doorheen dit prachtige natuurgebied vind je heel wat speelelementen op het prikkelpad dat start op hoeve Hangerijn, een zorgboerderij die zeker een bezoekje waard is, en het Paalbos. In dat bos is er een picknickplek, moestuin, pluktuin, speelbos en speeltuin. Kortom een hele hoop amusement op korte afstand van elkaar. Als je volgende knooppunten volgt, dan heb je een hele mooie kindvriendelijke route te pakken van 3,3 km: 11 (Startpunt Hoeve Hangerijn), 22, 23, 24, 9, 10, 8, 7, 12, 11.

Ryckevelde bos in Sint-Kruis

Dit uitgestrekte bosgebied heeft – hoe kan het ook anders – veel bomen, takken (kampen bouwen!) en wandelpaden. Er loopt een knooppuntennetwerk doorheen dus met de app ‘wandelknooppunten’ of met de kaart ‘wandelnetwerk velden en meersen’ kun je struinen door het bos en je heroriënteren op de knooppunten. Er is ook een kruidentuin (tussen knooppunt 17 en 18) en kasteel (aan knooppunt 18) en tussen knooppunt 14 en 15 ligt een speelduin. Plezier verzekerd!

Pop-up alert: niet aan een speeltuin, maar wel in het bos. Ryckevelde Parkcafé.

Spoorwegbedding Steenbrugge

Ik groeide letterlijk op in de ‘Steenbrugse bosjes’. Toen was het nog geen speelbos en kwam de jager meermaals klagen tegen m’n vader dat we weer in ‘zijn bos’ hadden gespeeld (en wellicht was het dat ook). Ondertussen zijn veel paden openbaar geworden en heeft Natuur en Bos verschillende speelelementen en wandellussen toegevoegd die als natuurwachtkamer dien voor het nabijgelegen ziekenhuis. Via hetzelfde knooppuntennetwerk kun je nog lusjes breien richting het ‘Bergjesbos’.

Zwemmen en spelen in het Veltembos in Sint-Kruis

In Sint-Kruis ligt het Veltembos. Leuk (voor sommigen) is dat het vlakbij het leuke Veltem zwembad ligt. Er is een glijbaan en een stroomversnelling. Om te bekomen van de gillende kinderen kun je tot rust komen in het omliggende bos. Aan de rand ligt er ook een speeltuin.

Spelen in en rond het water

Zomerzwemmen in de Brugse reitjes

Het water van de reitjes is jammer genoeg hoofdzakelijk voor de toeristenbootjes. Gelukkig zijn er rondom Brugge enkele plekken waar je toch wat kan spelen op of rond het water. Eén uitzondering. In de zomer kun je zwemmen in reitjes aan de coupure. Momenteel is reserveren nog verplicht. Een aanrader!

Sint-Pietersplas

Een recreatieplas waar je kan watersporten (SUP, kajak, windsurfen,…) maar ook wandelen rond het water. In de zomer is er een beachbar en een speeltuin. Via ‘Aan de Plas’ kun je een leuke activiteit boeken, maar je kunt er ook logeren is het hostel. Dit zou zeker een plek zijn waar wij ons (budget)verblijf zouden boeken.

Pop-up alert: Speelveld wordt hier jammer genoeg niet meer georganiseerd door ‘De Driehoek’. Je vindt hen nu terug in Sijsele. Ook een machtige plek.

Domein Polderwind:

Net buiten Brugge maar zo kids- en avontuurproof dat ik het hier toch wil vermelden. Polderwind heeft een zorghotel maar ook een fijne waterplas waar allerlei water – en avonturenactiviteiten mogelijk zijn. Check de website van outdoorteam.be. Wij zijn alvast fan van de familie-activiteiten zoals je hier kan lezen. In de zomer kun je er ook verblijven in de kampeervlotten van Vlotkamp. Ook dit hebben we uiteraard al eens uitgeprobeerd.

Zeebrugge

Het grootste strand van de Belgische kust. Niet echt handig als je kinderen een emmertje water willen aandragen voor het zandkasteel maar wel heel veilig. In de zomer doet de stad heel wat inspanningen om de plek op te leuken met een speeltuin, skate, freerunning, elke donderdag film op het strand aan de toffe surfclub én een blik op de fascinerende haven. Zeebrugge is ’the best kept secret’ van de Belgische kust. Weg van het strand is ook de Visserswijk en het aangrenzende Sint-Donaaspark een topper.

Pop-up alert! Sinds 21 juli 2022 is er in de Vismijnwijk (Seafront-locatie) een gloednieuwe boulderzaal. Die moeten we nog eens uitchecken maar klinkt al veelbelovend.

Tot slot, loont het de moeite om te kijken of er op het moment van je bezoekje iets leuks te doen is in of rond de stad. Check hiervoor de site https://jong.brugge.be/. Via de kaart kan je ook navigeren naar de dichtstbijzijnde speelplek.

Veel speelplezier! En klim gerust zelf eens in de bomen. Waar spelen jullie graag in en rond Brugge? Laat het zeker weten in de reacties!