Buitengewoon alledaags avontuur

Al een tijdje en al helemaal sinds coronatijden ben ik hélemaal fan van het concept ‘microavontuur’. Kleine uitstappen vlak bij huis, die weinig kosten en toch de essentie van ‘het avontuur’ behouden. Gebrek aan tijd, geld of zelfs corona zijn dan ook geen excuus om er niet op uit te trekken.

Alastair Humphrey is de microavontuur pionier. Hoewel hij natuurlijk in Engeland woont met echt wel wat meer outdoor opties, is het ook hier in ons Belgenlandje mogelijk om wat meer ‘outdoor’ en avontuur op te zoeken. ‘It’s all about the mindset’. Het bos van Tillegem of een bos in Canada, zoveel verschillen ze nu ook weer niet als je op een bospaadje loopt.

Zelfs tijdens een gewone werkweek kun je bijzondere ervaringen beleven die de wekelijkse routine doorbreken. Het microavontuur is dus een ‘refresh button’ die je elke week of zelfs elke dag kunt inbouwen. Je zal zien dat dit wonderen doet voor je mood, je brein en je lichaam. Minstens even effectief als yoga en mindfulness.

Onmisbare elementen voor een goed microavontuur zijn dat je jezelf uitdaagt (hoe is heel persoonlijk), dat je een nieuwe plek of ervaring ontdekt en dat je naar buiten gaat. Eenvoudig toch? Er zijn geen strikte regels, anders zou het geen avontuur meer zijn. Doe dus vooral waar je zelf zin in hebt voor zolang je er zin in hebt.

Onze microavonturen

Vroeger (en nu soms nog een beetje) raasden we door het leven, aftellend naar het volgende verlof en zo hielden we ons recht van vakantie naar vakantie. Ook al hebben we best wel een toffe job, na zo’n verlof moesten we telkens weer doorheen de dip waarin we beseften dat het volgende verlof weeral zo ver weg was. Maar met dit lijstje micro-avonturen bij de hand, vinden we altijd wel een gaatje om iets anders te doen dan wandelen in de plaatselijke hotspot (Tillegem!), een bezoek aan de lokale binnenspeeltuin of nog erger, klusjes in huis!

Het redt ons door coronatijden heen. Meer nog, ik heb me er echt in verdiept en had het beste jaar van m’n leven. In microavonturen focus je je op de dingen die wel kunnen met de tijd, het geld of de omstandigheden die er zijn. Een mindset die overal goed van pas komt en je creativiteit een boost geeft. Misschien werkt het ook voor jou om door deze laatste coronaloodjes te geraken.

Een vat vol inspiratie voor beginners

Weet je niet waar te beginnen, dan kan dit lijstje je alvast wat inspiratie bieden. Afhankelijk van het seizoen of de tijd die je hebt, vind je hierin vast iets van startpunt om wat meer microavontuur in je leven te brengen. Je wordt er ook steeds meer bedreven in en voor je het weet is microavontuur een way of life. Soms is het gewoon een kwestie van out of the box denken en het niet té ver te zoeken.

#1 Naar buiten zodra je kan:

Foto van een kopje koffie om te bewijzen dat het leuk is om dat buiten te drinken.
Eerste koffie van de dag in de tuin

De eerste tip is de gemakkelijkste. Je gaat naar buiten van zodra je kan. En dat kun je heel letterlijk nemen. Drink de eerste tas koffie of thee of wathever van de dag buiten. In de tuin of aan je voordeur. Zet deze gewoonte door doorheen je dag. Misschien werk je thuis en kun je elke pauze even door de tuin of in je straat wandelen. Of ga op het werk een blokje rond (dat mag ook door het gebouw) én ga zeker elke middagpauze even naar buiten. En wie weet vind je wel eens tijd voor één van de volgende micro-avonturen.

#2 Op het verkeerde spoor

Er zijn zo van die routes die je elke dag opnieuw neemt. Met de auto, de fiets of te voet. Maar wat als je eens een andere weg zou nemen? Of een ander vervoersmiddel. Wie weet kun je de step van je kinderen wel eens lenen. Of de fiets van de buurvrouw. Of neem eens de bus als je die nog nooit nam. Vertrek desnoods wat vroeger om optimaal van de nieuwe (in)zichten te kunnen genieten (en neem de kinderen mee indien van toepassing) of start wat later aan je dagtaak als je dat kan. Wat variatie kan wonderen doen!

#3 Een tocht door het donker

Alles is anders en vooral spannender als het donker is. Een weggetje of doorsteekje in de buurt wordt zo plots de perfecte Halloweenroute. Of een klein bosje in de buurt een spannende plek om door te joggen met een paar vriendinnen of man en kinderen. Maar je kunt ook gewoon je fiets nemen en wat rondfietsen door de straten of door de stad. Zeer rustig nu en dus ook een tikkeltje mystiek.

Een superleuke, net ontdekte activiteit, is een wandeling in het donker langs de kust op een stuk waar geen wandeldijken en appartementen zijn. Bijvoorbeeld in Bredene, maar ook tussen Wenduine en De Haan en tussen Oostduinkerke en Koksijde.

#4 Een tocht naar het licht

Iedereen houdt toch van een mooie zonsopgang of zonsondergang. In de zomer is de zonsopgang heel moeilijk te spotten, tenzij je supervroeg opstaat. Maar in de herfst en winter is het een kleine moeite om ze te spotten tijdens je ochtend. In de week misschien op weg naar je werk (ideaal om een ommetje te doen naar een weg waar je een mooi zicht op het Oosten hebt), in het weekend kun je misschien tijd maken voor een wandeling of looptoer naar de mooiste view op zonsopgang. Misschien kan ook de zoektocht naar de mooiste zonsopgang een leuk microavontuur zijn?

Foto van de zonsopgang in de Assebroekse Meersen.
Kinderen afzetten om school en van daar lopen naar de Assebroekse Meersen om de zonsopgang te spotten.

#5 Ga picknicken

Een picknickmand, een rood geruit kleed, baksels en creaties, zo hoeft het uiteraard niet. Het is al ok om je ‘stuutjes’ (aka boterhammen) over de middag op een bankje in je buurt op te eten of even de fiets te nemen naar het dichtsbijzijnde open plekje in je buurt. Of enkel een thermos met een warme drank mee en done. Uitbreidingen op deze activiteit zijn talrijk: je kinderen meenemen op picknick in het weekend, met vrienden of vriendinnen afspreken in het bos met een wijntje dabei, of een heuse samenscholing (niet voor coronatijden natuurlijk) met vrienden en hun kinderen op een speeltuin met picknickbanken. En iedereen brengt iets mee. Meer moet dat niet zijn om een middagje te vullen. Herhaal dit naar wens en laat iemand telkens een nieuwe plek uitkiezen. Nu nog een datum vinden die voor iedereen past eens we weer op dreef zijn… #backtoreality

#6 Op wandelmeeting

Soms moet er natuurlijk ook gewoon gewerkt worden. Al hoeft ook dat niet altijd met je computer. Een collega met vragen of problemen een stressmoment, een brainstorm, een knoop die niet doorgehakt geraakt, een tekst waarmee je maar niet op gang komt of een update over de laatste stand van zaken van een project. Er zijn veel situaties waarin een wandelmeeting echt een beter idee is dan het boeken van een vergaderzaaltje of een Teamsmeeting. En meteen ben je weer even buiten. Hoera, zo simpel kan het zijn om van de dag toch iets speciaals te maken!

#7 Op reis in je buurt

Google maps en streetview is fantastisch. Misschien gingen jullie via die weg al eens vooraf naar jullie vakantiebestemming. Maar wat als je je eigen omgeving eens als vakantiebestemming zou bekijken? Zet Google maps op satelietview en zoek naar stukjes groen die je nog nooit opvielen, naar een beek in de buurt, de nieuwste adresjes in de buurt en wie weet vind je wel een ongekende pleisterplaats (een gedenkteken of mariagrot). Trek er daarna op uit tijdens je middagpauze en probeer die spot, dat wegje, die beek of die verborgen tuin of plek te vinden.

Working 5 to 9?

Een doorsnee fulltime job telt zo’n 36 – 40 uur per week. Een week telt 168 uren. Er blijven dus ruim 120 uur over om andere dingen te doen. Slapen, het huishouden, de kinderen nemen daarin vaak een flinke brok in beslag. Maar als je uit de dagelijkse sleur wil ontsnappen is het belangrijk dat je hier en daar een momentje prikt voor een uitdagende activiteit die je weer even op scherp zet. Het onderstaande lijstje kun je naast de activiteiten hierboven af en toe eens inplannen in je week. Van 17u tot 9u bijvoorbeeld.

Buiten-gewone afterwork (foto Unsplash)

#8 Afterwork in het water

Een terrasje na het werk met vrienden of collega’s deden we allemaal al eens (als iemand anders de kinderen kan halen tenminste ;-)). Maar er zijn ook andere manieren om een afterwork te doen. Misschien kun je even de voeten in het water steken na het werk. Misschien woon je niet te ver van de zee en kun je in een zot moment in de auto of op de trein springen met de kinderen of met vrienden of collega’s. Een aanlegsteiger of beekje in de buurt kan natuurlijk ook altijd. Let op! Niet zwemmen waar het niet toegelaten is! Het is hier nog altijd België en niet Scandinavië, jammer genoeg…

#9 Op de loop van alle werk

Na het werken wat bewegen doet wonderen. Natuurlijk niet evident als de tweede job thuis ligt te wachten op je (eten maken, opruimen, kinderen,…). Toch loont het de moeite om af en toe wat afterwork beweegtijd in te lassen. Liefst buiten natuurlijk. Als de kinderen wat ouder zijn kunnen ze bovendien mee. Een mountainbikerondje met om het even welke fiets in het plaatselijke speelbos is misschien een leuk idee, of enkele rondjes rond de speeltuin waar de kinderen spelen. Misschien kun je de kinderen (als ze oud genoeg zijn) even alleen thuis of bij familie, vrienden of babysit laten en kun je een fietstochtje doen door de beurt of maak er een heuse trailrun van door onbekende wegjes, loop door de stad,…

Door dit bijvoorbeeld om de 2 a 3 dagen in te plannen, kun je je al voorbereiden door de dag voordien extra veel eten klaar te maken. Dan hoef je daar al niet meer aan te denken. En bovendien, the night is still young voor al dat huiswerk. Eerst naar buiten na het werk doet wonderen.

Jammer genoeg lukt dit microavontuur bij mij vaak eerder niet dan wel… Gewoon op de crosstrainer met een natuurdocumentaire vind ik ook een leuke vervanger, zeker na al dat buiten koffie drinken, buiten vergaderen, enz.

#10 Uit de luie zetel

Je kan natuurlijk ook gewoon thuisblijven, je stoel buiten zetten en daar het eten maken. Sommigen noemen dat barbecueën of outdoor cooking. De helft van Vlaanderen kende dit micro-avontuur dus al. Great! Maar ook in andere seizoenen dan de lente en zomer wel eens leuk. Die hard outdoor cookers nemen hun kampeerstoof mee naar het bos en maken hun eten daar. Moet ik zelf ook nog eens proberen.

#11 Vuurtje maken

Een vuurtje maken is altijd leuk, en zeker met marshmallows erbij. Je hoeft niet te wachten op een kampeerreis om dit te doen. Of op de zomer. Een vuurtje in de winter is extra fijn en liefst niet in huis (niet goed voor de huislucht trouwens. Ook andere verwarmingsbronnen om buiten te kunnen zitten zijn leuk natuurlijk, en soms beter voor de luchtwegen.

#12 Slaap ergens anders

Klinkt lastig in de werkweek maar dat kan simpel zijn. Slaap eens op een andere plek in je huis, leg alle matrassen samen in één kamer of slaap bij mooi weer in je eigen tuin, op je balkon, in de hangmat, trampoline of zet je tent op. Daarna weer aan het werk na zo’n nacht, is altijd een ervaring. Dit ‘gewoon’ in het weekend doen is uiteraard ook prima.

#13 Doe een sport die je nog nooit deed

Nog een leuke afterwork is het doen van een sport die je nog nooit deed. Misschien kun je eens mee met een collega of een vriend(in)? Of misschien heeft je stad of gemeente een aanbod voor dit soort uitprobeersels. Of heeft de sportclub van je kinderen ook een aanbod voor volwassenen?

Ook Youtube heeft een enorm aanbod aan filmpjes voor alle mogelijke sporten waar je aan denkt. Ideaal om wat in te lopen, te oefenen of overtuigd te geraken. Tegenwoordig is er ook heel wat online aanbod dat je gewoon uit je huiskamer kan doen.

#14 Dans

Rotdag achter de rug? Dansen doet je altijd beter voelen. Al voelt het wel wat raar om je losse dansmoves thuis te beoefenen. ‘Just Dance’ is dan perfect. Zoek dit op op Youtube en probeer de moves te volgen. Workout en moodbooster in één. En tal van coole moves om te doen wanneer het weer mag.

De dagtripstick

En soms is het zover. Minstens een hele of halve dag vrijaf. Alleen, met twee of met kinderen. Sommigen zouden dat wel eens ‘weekend’ noemen, 104 vrije dagen per jaar!

Daar bovenop neem ik om de 14 dagen ‘ouderschapsverlof’ (1/10 regime) en ik neem dat heel letterlijk. Verlof van het ouderschap dat ik de andere 13,5 dagen bedrijf. 8 uren alleen met mezelf…en alle klusjes kunnen wachten. Een dagje verlof van alles, op tijd en stond, doet echt wonderen. Hier een lijstje met activiteiten die je met of zonder kinderen kan doen op zo’n vrije dagen.

#15 Neem de trein en fiets of wandel terug

De boemeltrein, niet meteen de snelste manier om ergens naartoe te reizen. Maar als je die boemeltrein ziet als een mogelijkheid om je naar een startpunt van een wandeling te brengen en weer terug, bekijk je hem misschien anders. Neem de dichtstbijzijnde boemeltrein naar een halte en wandel terug, naar huis of naar een volgende halte.

Via Komoot of een andere routeplanner kun je eventueel op voorhand een route uitstippelen of onderweg. Of misschien ligt een station in je buurt wel op één van de treinstappers? Een met wit-rode bordjes bewegwijzerde wandelroute tussen 2 treinstations waardoor je al wandelend een ritje uitspaart.

Sint-Annastrand Linkeroever

Ik heb al 15 jaar een Brompton plooifiets en had daar al enorm veel plezier van. Onlangs besliste ik op weg naar een solodaycitytrip naar Antwerpen om een halte vroeger uit te stappen en de rest met de fiets te doen. Zo belandde ik midden in het havengebied. Saai as hell, maar passeerde wel het Oosterweel project (ok, op dat vlak ben ik een geek), natuurgebieden waar je anders amper kan komen en maakte ik kennis met het Sint-Annabos en het Eilandje. Avontuur is ook onverwachte mee- en tegenvallers.

#16 Fietsknooppuntenbingo

Mommy’s day off

Zowat heel Vlaanderen is ondertussen ontsloten door fietsknooppunten. In de omgeving van je huis is er dus zeker ook zo’n bordje te vinden. Leuk daaraan is dat ze vaak de mooiste fietswegjes weten te vinden. Via een knooppuntenkaart, apps of routeplanner software kun je op voorhand een route uitstippelen. Wil je echt alles loslaten, fiets dan een x-aantal kilometers in het wilde weg via de knooppunten en plan pas op de terugweg de beste weg naar huis. Hiervoor kun je altijd en overal één van de fietsknooppunten apps gebruiken. Of blijf fietsen tot je weer iets tegenkomt dat je kent. Niet zonder risico want ik verlies het Noorden al eens met al dat draaien en keren.

#17 Bezoek het dichtstbijzijnde museum

Musea enkel iets voor op reis of om met de school te bezoeken? Jaren was dat niet echt iets dat spontaan in me opkwam als ik een activiteit zocht. En nu nog niet eigenlijk… Hier in Brugge durf ik dat bijna niet luidop te zeggen. Maar microavontuur is uit je comfortzone komen. Daarom bezoek ik nu in elke vakantie met de kinderen minstens één museum in de buurt. En als we door alle musea van Brugge heen zijn beginnen we aan de volgende stad. Wat de moeite is, vind je zeker binnenkort terug op m’n blog. Er moeten ongetwijfeld leuke dingen tussen zitten als men van heinde en verre komt daarvoor. Er zijn ook nog tal van andere dingen die je kunt bezoeken in een stad. In Brugge kun je bijvoorbeeld het concertgebouw op een superleuke manier bezoeken. Lees hier hoe hoe leuk dàt was.

#18 Zoek een rivier waarop je kan kajakken of kanoën

Kajakken op de Ijzer in Diksmuide

Kajak of kano was nog zoiets waar ik alleen maar aan dacht als ik op reis was. Maar je zou ervan verschieten wat er naar boven komt als je kajak of kano googelt. En je zou nog meer verschieten op hoeveel waterlopen je ook met je eigen kajak, kano of SUP kan varen (wat ik momenteel nog niet heb, maar working on it). Altijd een perfecte escape en verrassend gezichtspunt, waar dan ook in Vlaanderen. Drie adresjes in West-Vlaanderen die de moeite waard zijn: Aan de Plas (Sint-Pietersplas Brugge), De Kijkuit in Beernem en Het Buitenbeentje in Diksmuide.

#19 Ga de grens over via de binnenbaan

We zijn een klein landje dus de kans is vrij groot dat je op een haalbare afstand van de grens woont. Als het kan en mag (met COVID-19 weet je nooit) is het oversteken van de grens altijd een leuk microavontuur. De ervaring aan de andere kant van de grens is toch een kleine cultuurshock. Instant reisgevoel, want die buren van ons komen we ook in de zomervakantie overal tegen. En natuurlijk is er ook het andere landschap, andere winkels, andere taal, andere verkeersborden, andere gewoontes,… Grenswegen binnendoor hebben bovendien altijd een mystieke sfeer, vind ik. Ook de grens met Wallonië geeft soms hetzelfde gevoel. Een toffe dagtrip die bij ons jaarlijks op het programma staat is met de fietsen op de auto naar Breskens, daar de veerboot naar Vlissingen nemen en Vlissingen, Middelburg, Zoutelande enz verkennen.

Veerboot Breskens-Vlissingen
Soms ook eens omhoog kijken bij het geocachen

#20 Ga eens geocachen 

Geocachen met de app kan altijd en overal. Ben je op uitstap kort of lang, het loont altijd de moeite om te checken of er toevallig caches verstopt zijn of die richting uit te gaan. Ideaal om een extra wandelommetje te verkopen aan kinderen (ook al hebben ze je na enige tijd wel door…). Download de app. Je hebt zeker genoeg aan de gratis versie.

#21 Avontuurlijk spelen

Eén van de voordelen van het hebben van kinderen is dat het iets gemakkelijker is om ‘mee te spelen’. Van mij mogen alle volwassenen altijd en overal spelen, ook zonder kinderen! Maar soms krijg je wel rare blikken natuurlijk. Niets van aantrekken.

Zelf heb ik liefst geen traditionele speeltoestellen maar de speelbossen, avontuurlijke speeltuinen en parcours boomen. Fantastisch, en altijd de moeite om de volgende uitstap daarrond te plannen en te combineren met een ander microavontuur (een stad bezoeken, geocachen,…). Daarnaast heb je uiteraard ook nog andere leuken dingen zoals blotevoetenpaden, uitkijktorens, belevingspaden, enz. Googelen maar naar combinaties in je buurt.

En eigenlijk heb je zelfs dat niet nodig. Klimmen in bomen, springen in plassen en kampen bouwen kan in elk bos. Stop dus op tijd en stond tijdens een wandeling, laat dat wandeltempo los en laat ze spelen. En doe gerust mee.

Avontuurlijke speeltuin, speelbos en 2 kinderen.
Provinciedomein de Ijzerboomgaard in Diksmuide. Na de foto ging ik uiteraard ook het speelwoud in 🙂

#22 Struinen door de stad

In een stad valt altijd wat te beleven. Als je in het buitenland een stad bezoekt, ga je wellicht uitgebreid op zoek naar routes, adresjes, topattracties, enz. Deed je dat al eens voor een stad in je eigen buurt? Een bezoekje van de stad alsof je een toerist bent, op zoek naar verborgen plekjes, routes die je nog niet deed of toch de toeristische hotspots.

#23 Een sportieve uitdaging inplannen

Vooral iets voor sportievelingen? Een beetje conditie is natuurlijk mooi meegenomen, maar er zijn tal van activiteiten die onder de noemer van een sportieve uitdaging vallen. Een georganiseerde wandeltocht is iets dat voor velen lukt. Vaak heb je ook langere afstanden om er een iets grotere challenge toe te voegen. In coronatijden pijlden vele wandelclubs hun wandelroutes voor een bepaalde periode uit.

Een loopwedstrijd als de Antwerp 10 Miles, Dwars door Brugge… is natuurlijk ook altijd leuk om naartoe te werken. Persoonlijk ben ik de laatste tijd meer fan van trails. Urban trails, natuurlopen, echte trailruns met zoveel mogelijk onverhard. Op zo’n ‘wedstrijden’ is het onmogelijk om voor een toptijd te gaan en kun je dus meer van de omgeving genieten. Trager lopen is vaak ook langer lopen en dus je grenzen een klein beetje verleggen op een leuke manier. Ook mountainbiketoertochten, fietstoertochten en nog vele andere dingen kunnen weer in postcoronatijden. Misschien kun je al wat beginnen oefenen?

Het hoeft uiteraard niet altijd wandelen en fietsen zijn. Wat dacht je van en lessenreeks suppen, windsurfen, kiten, skeeleren, klimmen, bushcraft,… Opent meteen ook wat deuren voor een sportieve en snel geplande afterwork doorheen het hele jaar.

#24 Gewoon wandelen…

Tot slot…misschien hoeft het ook allemaal niet zo speels en avontuurlijk te zijn. Uiteraard is een leuke hike in het weekend altijd een gemakkelijke hit. België ligt vol van wandelroutes, knooppunten en vanalles. Er zijn ook talrijke Instagramaccounts en Facebookgroepen die je rond de oren slaan met mogelijkheden. Keuzestress! Hoeveel coronaweekends hebben we nog?

Op weekend

En dan is het eindelijk zo ver! Een vrij weekend om helemaal in te plannen met avontuur. Maar hoewel die weekends lichtpuntjes zijn in de opeenvolgende werkweken, komen die er uiteraard niet zomaar vanzelf. Het vrijhouden van een weekend is vaak een onmogelijke opdracht. Jeugdbeweging, sportclub, familiefeesten, vriendenmeetings,…

Het loont de moeite om een jaarkalender op te maken en reeds ver op voorhand enkele weekends voor te behouden hiervoor. Bijv. 1 weekend per maand of om de 6 weken. Vakanties kunnen uiteraard ook meetellen in die jaarkalender. Bekijk weekend ook niet persé als in een rush vertrekken op vrijdag maar vaak is één nachtje voldoende om je opgeladen te voelen. Voel je zeker niet minder avontuurlijk als je een ‘gewone’ B&B of hotel boekt. Maar als je wat interesse hebt in trips en reizen ben je dit wel al gewoon. De essentie van micro-avontuur is uiteraard dat je iets doet dat je net dat tikkeltje uit je comfortzone trekt. Hieronder vind je dus wat extra dimensies aan zo’n weekendtrip.

#25 Het trekkersveldje

Wildkamperen is verboden in België. Maar ons landje telt steeds meer mogelijkheden om in de natuur te kamperen. Uiteraard kan dat op een gewone camping (maar de echte natuurcampings zijn vrij dun gezaaid). Trekkershutten en paalkampeerzones zijn normaal bestemd voor meerdaagse trekkers. Maar twee dagen is ook al meerdaags natuurlijk. Als je er met de fiets of te voet naartoe trekt voor één nachtje heb je meteen ook een haalbaar micro-avontuur. Eén nachtje overleef je wel, desnoods zonder douche en met één outfit. En zonder Wifi. Eek!

Volgende opties heb je in België:

Trekkershutten: houten huisjes die je per nacht kunt huren. Ze staan op campings, landgoederen, bij jachthavens of in natuurgebieden. De luxe Trekkershutten hebben eigen sanitair en uitgebreidere voorzieningen, bij de eenvoudig ingerichte hutten maak je gebruik van het sanitair van de camping. Trekkershutten zijn ideaal als je rond reist zonder tent.

Bivakzones: Een erkende, legale plek in de natuur waar je kort, luxeloos en discreet mag overnachten in je eigen tent. Bestemd voor wie te voet of per fiets onderweg is, niet per auto. Eventueel aanwezige comfortvoorzieningen, zoals een waterpunt, schuilplek of vuurkring zijn extra meegenomen maar geen garantie.  Je verblijft er volgens het ‘leave no trace’-principe en zonder verstoring van de natuurlijke omgeving.

Welcome to my garden: particulieren die hun tuin openstellen voor mensen die te voet of met de fiets onderweg zijn, vaak over een lange afstandsroute. Deze optie is gratis. Daarnaast heb je ook nog het airbnb-achtige platform ‘Campspace’ waar je een klein bedrag betaalt voor dezelfde service.

Of je kan ook een plaatsje in de tuin van vrienden of familie proberen te bemachtigen. Met Wifi-code.

Twee dagen onderweg tussen Aarschot en Leuven

#26 Plan een tweedaagse fiets- of wandeltocht

Te combineren met bovenstaande activiteit en een heen en terugrit naar huis of een willekeurig startpunt. Of je kunt een tweedaagse wandelroute plannen van A naar B, bijvoorbeeld tussen 2 treinstations. In deze blog lees je hoe wij onze eerste tweedaagse wandeltocht tussen Aarschot en Leuven met de kinderen aanpakten.

#27 Bouw een heel weekendje rond een avontuurlijke activiteit

Leren kitesurfen of golfsurfen. Een via ferrata of een hoogteparcours. Een kajaktocht of een oriëntatieloop. Of een hangbrug, uitkijktoren, avontuurlijke speeltuin. Ook in ons landje kun je avontuurlijke activiteiten vinden op maat van elke leeftijd.

Vaak in de Ardennen, soms ook dichter bij huis. Maak een lijstje van de activiteiten die je ooit nog eens wil doen en plan er een heel weekendje rond. Een overnachting in de buurt, een leuk restaurantje voordien, een wandeling de dag nadien. Voor je het weet heb je een heus avonturenweekend gepland.

Wij deden onlangs zo’n kort avonturenweekendje in de Ardennen. Ik schreef alles uit in een blog. Kopieer de trip maar schaamteloos.

#28 Doe een AirBnB

Booking.com kennen jullie wellicht al maar ook Airbnb is een prima en vaak veilig boekingsplatform. Het is zelfs veel leuker. Veel mensen bieden hierop de echte ‘speciallekes’ aan en met een beetje zoeken vind je nog goedkope verborgen pareltjes. Zelf maken we er toch een ding van om nooit meer dan 120 euro per nacht te betalen. En liefst nog veel minder natuurlijk. In de koudere maanden worden vaak lagere tarieven aangerekend en laat dat nu net de maanden zijn waarin wij op zoek gaan naar AirBnb’s omdat het dan te koud is om te kamperen.

Je kan ook lijstjes maken voor je trips in de buurt, reizen in de toekomst, stedentrips die je nog wil maken. Heb je een datum voor ogen dan vind je via deze lijstjes snel een hit. Check wel steeds goed de reviews als je niet voor verrassingen wil komen staan. Zowel in eigen land als in het buitenland boekten we al verschillende Airbnb’s. En we zullen dat nog vaak doen.

The real stuff – op reis

#28 Staycation op reis

Het kiezen van een reisbestemming en plannen van een reis is altijd spannend. Stel dat ik die ene hotspot mis? De beste attractie van de streek over het hoofd zie. Of er geen rekening mee hield dat die net op die dag gesloten is! Of nog erger, te slecht weer om een geplande activiteit te doen. Aan m’n ‘go with the flow’ gehalte op reis kan ik nog wat werken. Nochtans is de micro-avontuur mindset ook hier ideaal. Ook al heb ik meestal een lang to do lijstje, op sommige dagen laat ik m’n geplande dingen bewust of onbewust los en plan een microavontuur dagje in. Gewoon buiten zijn, rond de verblijfsplek, rondtsjolen, ontdekken, een tip van een local ontdekken. Allemaal dingen waar je geen tijd voor hebt als je de dagen volplant. Achteraf gezien vaak de beste dagen. Scheelt je ook een hoop voorbereidingswerk.

Op de leukste reisdag van ons leven bleven we gewoon een dagje op de camping.

#29 Doe een roadtrip

Wij zijn roadtrippers. Ooit kopen we een VW California of bouwen we zelf een kampeerbus, kopen een daktent of een plooicaravan, of… We zijn er eigenlijk nog niet uit. Nu doen we het nog even met de tent of met toffe Airbnb’s. En als het onverwacht slecht weer wordt, vinden we wel iets op booking.com.

We bouwden doorheen de jaren een heel arsenaal aan kampeerspullen uit. Niet alleen de investering waard voor roadtripplannen, ook het hele jaar door komt dit goed van pas. Met de tent heb je de kans om midden in de natuur te verblijven.

Roadtrippen is dan ook de ideale manier om al microavonturend veel te zien en vooral veel te beleven. Op deze blogpost vind je wat tips hoe je dat ook relax kunt aanpakken.

#30 Just do that bucket list

Uiteraard blijven jullie, net als ik, dromen van een werelddeel, een wildernistocht, een (noorderlicht)safari,… Live your dreams en maak er een dingetje van om om de x-aantal jaar één van die reizen op je programma te zetten. Je spaart wellicht heel wat uit omdat je door te micro-avonturen heel wat minder geld spendeert aan dure tussenreizen, drukke attracties en speeltjes om de kinderen bezig te houden. Natuur en avontuur kost vaak niks. Wij gingen in 2019 eindelijk naar Canada met eerste tussenstop in New York. Voor januari 2022 staat een trip naar het noorderlicht in Lapland gepland. Het aftellen is begonnen. Het sparen ook.

Open einde

Er zijn nog 100 andere micro-avonturen te bedenken. Hebben jullie nog een ideetje? Post het hieronder. En neem me gerust mee. Want ik ben nog maar een beginner.

Op de site van microavontuur pionier Alistair Humphrey staat nog veel meer inspiratie om een jaar met microavontuur te vullen. Als je niet naar buiten gaat, dan kun je daar alvast even wegdromen.