Na ons verblijf in de Soca-vallei en de citytrip naar Ljubljana, brachten we ons laatste stukje Slovenië door in de buurt van Celje, zo’n 100km ten oosten van Ljubljana. Slovenië heeft nog zoveel meer om te ontdekken maar je moet ergens beginnen. Vooral het leuke Airbnb-adresje dat we in de buurt van Celje vonden, gaf de doorslag.

De locatie bleek in elk geval geen misser te zijn want we hadden een overvol programmaboekje en de overnachtingslocatie was er eentje om niet te verlaten. We hadden er nog wat dagen kunnen vullen…

Overnachten in een Airbnb bovenop de berg

Een houten huisje aan een spotprijs, bovenop een berg, dat moesten we proberen. Dergelijke spotprijs gaat vaak gepaard met wat minder luxe maar als kampeerders vinden we dat helemaal niet erg natuurlijk. Het huisje bevindt zich op een zorgranch met paarden, geitjes, een lama en een kat. Eén keer per dag komen de eigenaars deze bonte bende verzorgen en kun je zelf een bijdrage leveren aan de verzorging. Zo moeten mama en baby geit ’s avonds binnen en ’s morgens weer buiten (niet evident de eerste keer…) en zorg je ook voor de paardjes en geitjes hun ontbijt.

Het huisje zelf heeft enkel slaapplekken en geen bijkomende meubels of voorzieningen behalve een tafel, stoelen, een lichtje en een verwarmingselement. De matrassen zijn gemaakt van stro en vooral het bed op het verdiep heeft een geweldig uitzicht op het balkon. Alle comfortvoorzieningen vind je verderop in de stallen waar er een toilet is (door te spoelen met een emmer), een douche met zelf op te warmen en op te pompen water en een keuken met frigo, keukengerei, kookplaten, enz. Je hebt er wel wat pottekijkers want je deelt de stal met de paarden en lama (achter een hekje). De kinderen en ik vonden het geweldig. M’n man had toch wat bedenkelijke blikken. Dan toch een luxepaardje.

Extra leuk is dat de eigenaars je een wandeling met de dieren en een paardrijles kunt bijboeken. Vooraf verzorg je de paarden, daarna kreeg elk van ons een paardrijlesje met oefeningen en daarna trokken we erop uit in de heuvels rondom met het hele gevolg (een lama, 2 geiten en 2 paarden). Een activiteit waar we zelf nooit actief op zoek naar zouden gaan, maar echt een machtige ervaring. Daarom vind ik Airbnb zo de max :-).

Ook nog iets om extra te vermelden. Het is van onze overnachting middenin een National Park in Canada geleden dat we ’s nachts niets hoorden (behalve de dieren) rondom. Geen motor- of ander geruis, gewoon niets. Alleen dat al is meer waard dan alle moderne comfort.

De link naar dit leuke huisje vind je hier of in ons overzicht van alle Airbnb-huisjes die we al bezochten.

Verrassend veelzijdige activiteiten

Recreatiemeren Celje en Velenje

Bij warm weer kun je je verfrissen in één van de twee recreatiemeren in de omgeving van Celje en Velenje. Het Smartinsko Jezero (Celje) ligt middenin de natuur en biedt verschillende leuke activiteiten zoals waterski, pedalo, enz. Je kunt rond het hele meer wandelen. Wij passeerden er snel op weg naar onze Airbnb dus hebben het volledige activiteitenprogramma niet ontgonnen. Het zag er in elk geval leuk en natuurlijk uit. Er is ook een speeltuin.

Iets minder natuurlijk qua omgeving (zelfs met zicht op een fabriek) maar nog wat meer uitgebouwd, is het meer van Velenje. Daar heb je een echt strandje met gratis parking en verschillende attracties in het water zoals een duikplank, een waterbaan (gratis mits betalen van een borg) en een zeer grote zwemzone. Er is ook een gezellige beachbar. Ideaal voor een namiddagje plonzen dus.

Rogla, een skidorp vol activiteiten

Op een 40-tal minuten rijden van Celje en dichtbij Maribor vind je dit leuke skistation waar in de winter zeker heel wat leven is. Na een mooie, kronkelende rit tussen de bossen naar boven kom je terecht in een plek vol activiteiten. Bij ons was er amper een kat te zien, maar soit, dit is duidelijk voorzien op meer volk. En terecht! Bovenop de top staat een speciale kerk maar uiteraard kwamen we voor andere dingen. Van blotevoetenpad tot boomkroonpad, van bikepark tot rodelbaan. En wellicht nog veel meer waar we zelfs niet aan toegekomen zijn.

Wàt een uitkijktoren en een boomkroonpad

In Rogla vind je direct na het binnenrijden ‘Pot Med Krosnjami Pohorje’. Onderdeel van een hele serie boomkroonpaden in Europa die uitzonderlijk hoog, leuk en lang zijn. Langs het pad zijn er verschillende parcours en educatieve stations, heel leuk voor kinderen. We konden er ons toch wel meer dan een uur op vermaken.

Bovendien is er glijbaan naar beneden. Adultproof! Whiee!

Meer info:

Er zijn trouwens meer van deze boomkroonpaden in Europa! Benieuwd welk boomkroonpad dichtbij jouw reisbestemming ligt, check dan deze link: https://www.baumwipfelpfade.de/en/portal-en/. Wil je tijdens een staycation in België eentje bezoeken. Dat kan, maar dan moet je de grens over. De dichtstbijzijnde boomkroonpaden bij België liggen in:

Je hebt er ook eentje in het Zwarte Woud, Salzkammergut, Tsjechië,…

Niet jodelen maar rodelen

In tegenstelling tot Oostenrijk geen volksfeesten met jodelaars (tenzij dat door corona kwam) maar wel rodelen! De langste rodelbaan uit deze streek is te vinden in Rogla. Zo’n 1400m lang daal je af en kom je daarna weer naar boven met de kabel. Leuk!

Meer info:

Andere activiteiten

Rogla ademt sport, adrenaline en fun. Heel wat sportploegen waaronder het junior Jumbo wielrenteam komen er op bezoek. Ook voor ons was er nog heel wat leuks te beleven. Een vijver met een visspelletje, een bikepark, een blotevoetenpad, een atletiekpiste waar we nog eens de hordentechniek van lang vervlogen tijden konden demonstreren, enz. Het kriebelde keihard om te wandelen en te fietsen, maar jammer genoeg was de dag te kort. Na een drankje in de skihut moesten we dan ook weer huiswaarts gaan terwijl we het gevoel hadden nog vanalles gemist te hebben op deze plek. Dit lijkt ons alleszins een plekje om ooit nog eens opnieuw te verkennen met dit als hoofdkwartier.

Celje en omgeving

Stad en boomhut

Voor de liefhebbers. In Celje is er een kasteel en zijn er interessante musea. Niet op ons wenslijstje (sorrynotsorry), maar ik hoorde er toch heel wat goeie dingen van vertellen.

Wél op m’n lijstje staat de iets modernere en originelere architectuur (hoewel ik niet betwist dat een kasteel ooit ook zeer origineel en modern was). De stad Celje heeft alvast wel enkele leuke gebouwen en straatjes in de aanbieding. Na Ljubljana en wonende in Brugge zijn we natuurlijk niet zo snel onder de indruk, maar ook het stadscentrum is zeker een bezoekje waard. Iets drinken aan de bibliotheek of op het stadsstrand, beide langs het water, brengen de nodige verfrissing.

Ook de rand van de stad heeft wat te bieden. In de stadsbossen vind je zelfs een gigantische boomhut. Niet open toen wij er waren maar ook zonder dat een bezoekje waard. Vanop de parking beneden aan de rivier aan het stadspark Mestni park, kun je richting de boomhut wandelen. Onderweg kom je een speeltuin tegen.

Deze randparking is ook een uitstekende parkeerplek om de stad te bezoeken. De fietsersbrug over de rivier en je wandelt zo de stad in.

Meer info: https://www.celje.si/en/card/city-forest

Bierfontein van Zalec

Eigenlijk verrassend dat we dit niet in ons fantastische bieren- en belgenlandje hebben, zo’n bierfontein. Zelden bracht een whatsapp bericht naar familieleden en vrienden zo’n interactie teweeg als de filmpjes die we hier doorstuurden. Glaasje kopen met chip erin, glaasje spoelen en glaasje vullen…tot 6 maal toe. Daarna geeft de chip een seintje dat je genoeg gehad hebt, toch voor die prijs.

Celje en het stadje Zalec er vlakbij ligt middenin de hopvelden en dus is het niet vreemd dat hier veel bier wordt gebrouwen. Er is meer dan het Union bier (tip: deze radler is megalekker) en hier kun je bij wijze van promo al dat lekkers proeven, zelfs groen bier. Een geslaagde activiteit waar ze met bussen vol plaatselijke okra-verenigingen naartoe komen. Maar wie weet wat er ’s avonds allemaal gebeurt. Er is ook een foodmarket met…frietjes! Feels like home. En het glas mag je gewoon mee naar huis nemen. Dat allemaal voor de prijs van 8 euro voor 6dl en één souvenir.

Meer info: https://www.beerfountain.eu/sl/

Celsjka Koca

Om wat adventure en fun te hebben, hoef je niet helemaal naar Rogla te rijden. Ook dichterbij heb je een park met hoogteparcours, rodelbaan, zipline en nog zoveel meer. Er is ook een moderne berghut met terras, dus verhongeren of verdorsten doe je ook hier niet.

Na een dagje Rogla voelde dit als een iets flauwer afkooksel, maar zeker niet mis voor een half dagje. Een korte rodelbaan, een hoogteparcours (die we zelf niet deden) in de bomen voor een democratische prijs. De zeer lange zipline zag er wel vrij adrenalineachtig uit. Wandelen en fietsen kun je hier zeker ook naar behoren, maar tijdens dit blitsbezoek zat verder onderzoek hierover er niet in (en ok, ik mocht het woord wandelen ook niet uitspreken in de nabijheid van de kinderen, laat staan er een wandeling zoeken op m’n smartphone).

Meer info via deze link: http://www.pustolovski-park.com/

De grotten van Jama Pekel (die we niet bezochten)

Omdat we natuurlijk ook nog volop wilden genieten van onze huisgenoten en onze berg, hebben we niet echt veel moeite gedaan om heel onze wishlist af te werken. Maar er stonden nog enkele leuke dingen op die ik graag met jullie deel.

De grot van Jama Pekel is een karstgrot die je geleid kan bezoeken. De grot bestaat uit een droog deel en een nat deel met waterval. De rotsen hebben speciale formaties gevormd en aan de ingang kun je zelfs een duivel ontwaren. Op het eind van het bezoek is er een berghut en in de omliggende bossen van Sempeter kun je wandelen. Deze grot ligt tussen Celje en Velenje en is dus te combineren met één van deze andere uitstapjes.

Meer info via deze link: https://td-sempeter.si/narava/jama-pekel/ .

Check vooraf goed de momenten waarop de rondleidingen doorgaan. Toen wij er waren was dat heel beperkt (mede daarom dat het niet in ons programma paste). De temperatuur is heel wat lager in de grotten. Zorg dus voor aangepaste kledij bij een bezoekje.

Gewoon genieten

Ook rondom onze Airbnb was nog vanalles af te wandelen. Naar een kapel helemaal op een top, langs de verspreide huisjes waar we alweer mijmerden over hoe het was om hier te wonen, door de stille bossen,… Iets waar we simpelweg niet aan toe kwamen, behalve met de dieren van het domein. Met een beetje pijn in het hart omdat we nog heel wat niet konden doen, namen we dus afscheid van ons huisje, het unieke concept en setting en reisden door naar onze volgende bestemming. Het Beierse Woud in Duitsland.